A baba fürdetése

 In Csecsemők és újszülöttek

 

baba fürdikElőkészületek a fürdetéshez

Először is, készíts elő mindent időben, amről úgy gondolod, hogy a baba fürdetése során szükséged lehet. Miután a kisbabát betetted a kádba, már nem szabad elmenned mellőle. Ugyanakkor pedig, ha már mindent előre előkészítettél nem kell a gyermeket a törölközőben tartanod, amíg előveszed a babaruhákat.

Vegyél fel kényelmes ruhákat – a baba sok vizet fog kilocsolni, főleg azért, mert ez a helyzet még új neki. Gyűrd fel a ruhád ujját, vedd le az ékszereidet, mint a gyűrűk vagy karkötők és tegyél egy puha szivacsra babaszappant.

Ha kényelmesebb számodra, térdelj le a kád mellé és párnaként tegyél a térded alá egy törölközőt, hogy kényelmes legyen a számodra és ne fáradj el olyan gyorsan.

Hagyományos fürdőkád helyett egy babafürdető kád vagy akár a kagyló is jó szolgálatot tehet a baba fürdetése megkönnyítése érdekében, attól függ, hogy milyen idős.

Fürdik a baba

Engedd meg a vizet és mindig ellenőrizd a hőmérsékletét. Erre használhatod a könyöködet, a csuklódat vagy vásárolhatsz egy direkt erre a célra használatos hőmérőt is a gyógyszertárból. Mindig teszteld le a vizet mielőtt a gyermeket beletennéd. Az optimális hőmérséklet elég meleg kell legyen ahhoz, hogy kényelmes legyena baba számára, de nem olyan meleg, hogy zavarja őt.

A baba biztonsága érdekében tartsd a fejét mindig a víz felett. Ha a baba még nem tudja tartani a fejét, helyezd a bal kezedet a háta alá és a derekán keresztül támaszd meg. Vigyázz! A baba sokat mozog fürdetés közben, nehogy elejtsd. A fejmosáshoz, egy kisebb edényt használj, amivel lassan öntöd a fejére a vizet.

Soha ne menj karnyújtásnyi távolságnál messzebb a babától és semmi esetre se hagyd el a helyiséget, ha így a baba egyedül maradna. A kád igen veszélyes tud lenni, hiszen a nagyobb gyermekek már előszeretettel játszanak a csappal és így akár könnyen le is forrázhatják magukat. A babák és a kisgyermekek akár néhány centiméter mély vízben is megfulladhatnak, ezért mindig tartsd szem előtt gyermekedet fürdetés közben!

Használj egy szivacsot és egy ph semleges babaszappant. Ne felejtsd el mindehol beszappanzoni, a füle mögött és a nyaka mögött is; általában ide gyűlnek össze a krémek és egyéb szennyeződések.


A baba hajmosása

• ha a a haját mosod, engedd a gyermeket enyhén hátra és masszírozd a fejebőrét vízzel
• használj egy edényt a vízöntéshez. Használhatsz bébisampont is ha akarsz, de ez nem szükséges. A újszülöttek egy olyan olajréteggel születnek, ami a fejebőrüket hidratálja. Ha mégis használsz sampont, vigyázz a szemére!
• öblintés előtt vigyázz arra, hogy a víz ne legyen túl meleg
• öblintsd le a baba fejbőrét jól, hogy biztoss lehess abban, hogy semmilyen szappanmaradék nem maradt a testén. Tekerd a gyermeket törölközőbe, nehogy a hirtelen hőmérséklet változás rosszat tegyen neki.

Szintén a törölköző segítségével szárítsd a haját is. A baba haja viszonylag gyorsan szárad. Ne használj a hajszárítót, mert ez nem szükséges, sőt, veszélyes is lehet a babára nézve. A baba bőre érzékeny, ezért speciális krémeket vagy más termékeket csak az orvos javaslatára tegyél a baba bőrére. Cseréld ki a pelenkáját és öltöztesd tiszta ruhákba.

Ne aggódj, még akkor sem, ha eleinte nagyon nehéznek tűnik, idővel megtanulod mit kell tenned és hogyan vigyázz gyermekedre.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search