Vásárlási tanácsok: milyen a jó gyermekcipő?

 In A gyermekek fejlődése, nevelése

Mielőtt gyermekcipőt vásárolsz győződj meg arról, hogy a választott darab valóban segíti a kisbabát abban, hogy kényelmesen és biztonságosan járjon. A legtöbb kicsi számára már maga az első lépések elsajátítása is igazi kihívást jelent, ezért is fontos a megfelelő lábbeli kiválasztása!

 

Melyik a megfelelő pillanat az első cipővásárlásra?

Ha a kisbaba már megtette az első lépéseket, akkor itt az idő. De ha jobban szeretnéd, hogy cipő nélkül tanuljon meg járni csemetéd, akkor várni is lehet az első cipőcske beszerzésével. A vélemények megoszlanak – egyesek szerint egészségesebb, ha a kicsi mezítláb sajátítja el a járás tudományát, míg mások szerint fontos, hogy már egészen pici korban hozzászoktassuk a babát a cipő viseléséhez. Mivel kisgyerekek könnyen felsérthetik vagy megszúrhatják a talpukat, ebben a kérdésben fontos figyelembe venni a környezeti adottságokat is! Mindenesetre a legtöbben egyetértenek abban, hogy az önálló járás elsajátítása utáni periódusban fontos, hogy a baba jó cipőt hordjon!

 

baba-cipo

 

Milyen gyermekcipőt válassz?

Egy aranyosat, nyilvánvalóan! Nem? Az esztétikai adottságok mellett azonban célszerű inkább a kényelemre és praktikusságra helyezni a hangsúlyt – a jó cipő puha, hajlékony talppal rendelkezik, nincs benne betét (kivéve ha ez orvosilag indokolt) és megfelelő tartást biztosít a saroknak és lábfejnek. Fontos, hogy ne csússzon, azonban mivel a kicsi még nem túrázásra vagy hegymászásra fogja használni, nem kell túl vastag talpú vagy merev cipőt vásárolni. A választott modell anyaga legyen mindenképp természetes (lehetőleg bőr, mert ebben nem izzad bele a kicsi lába) és lyukacsos, amely megfelelő szellőzést biztosít.

Ha magas szárú cipőt veszel vagy kis csizmát, vigyázz, hogy elég rugalmas legyen a boka környékén, így a gyerek kedve szerint mozgathatja a lábát. A szandálok esetében pedig az a fontos, hogy a saroknál zárt legyen.

 

Milyen méretű legyen a kiscipő?

A baba cipője ne legyen se túl szoros, se sokkal nagyobb, mint amekkorára épp szüksége van (sok szülő hajlamos túl nagy méretet választani azzal a gondolattal, hogy így majd hosszú ideig tudja hordani a kicsi).

A megfelelő méret és fazon kiválasztása ne csak szemre vagy mérettáblázat alapján történjen, hanem célszerű fel is próbálni a kiszemelt modelleket és tenni pár lépést bennük a boltban. Így megfigyelhető, hogyan mozog benne a pici, nem túl szoros vagy laza a lábán, illetve a kiképzése megfelelő-e.

 

gyermek-cipo

 

Fűző vagy tépőzár?

A fűző használata macerás lehet (állandóan ki és be kell kötni), ezért a kisgyerekes szülők többsége a tépőzáras cipőket preferálja. Ennek előnye – vagyis a könnyű kezelhetőség – egyben a hátránya is: a kicsik hamar elsajátítják a használatát, ezért előszeretettel szabadulnak meg pillanatok alatt a nem kívánt lábbeliktől.

Ha fűzős modellt választasz, akkor még a boltban próbáld meg ki- és bekötni, így meggyőződhetsz arról, hogy megfelelő a cipőfűző hosszúsága és a kötés nem csúszik ki könnyen. Ha pedig bebújós fazon választasz, akkor többször is próbáld feladni a babára, mert ezek kialakítása nem minden esetben könnyítik meg ezt a műveletet.

 

 

Mikor induljak el vásárolni?

Mivel a legtöbb lábbelit célszerű csemetéd lábán is “tesztelni” még vásárlás előtt, fontos mozzanat lehet az időzítés. A vásárlásra legjobb egy olyan időpontot választani, amikor a kicsi kipihent és jókedvű. Ha többféle üzletet is célba vesztek, akkor lehetőség szerint a cipőbolt legyen az első, mert ilyenkor még több türelme van a próbálgatáshoz.

 

tepozaras-cipo

 

Milyen gyakran kell cipőt venni a babának?

Minden hónapban ellenőrizd, hogy jó-e még a cipő. A gyerekek különböző ritmusban nőnek, de általában 3-6 havonta kell egy számmal nagyobb, új cipőt vásárolj. Megtörténhet azonban az is, hogy már egy-két hónap alatt kinövi a kicsi. Azt is ellenőrizd, hogy mennyire viseltes a lábbeli, és ha lyukas vagy törött a talpa, akkor szerezz be egy másikat helyette.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search