A baba első orvosi vizsgálata

 In Csecsemők és újszülöttek

gyermekorvosA gyermekorvos egy teljes fizikai kivizsgálást fog végezni, a feje búbjától a talpáig, minden látogatásnál. Ez a legmegfelelőbb pillanat, hogy elmondd minden aggodalmad a gyermek egészségével kapcsolatban. Ugyanakkor kérheted az orvost, hogy vizsgálja meg figyelmesebben azokat a részeket amelyekkel kapcsolatban aggodalmaid vannak.

Íme, mire számíthatsz egy orvosi kivizsgálás során:

A fej
Az orvos meg fogja vizsgálni a gyermek fejének puha részeit, hogy megbizonyosodjon róla, nem kezdett-e el túl hamar összeforrni. Ezek a puha pontok, más néven kutacsok el vannak rejtve a gyermek koponyájának különböző részein. Hajlékonyságuk megkönnyíti a szülést és lehetővé teszi a koponya későbbi növekedését. Ezek a gödröcskék normálisan 12–18 hónapos korban kezdenek eltűnni. Az orvos meg fogja vizsgálni a fej alakját is. Ha észreveszi, hogy vannak lapos területek, akkor javasolni fogja, hogy változtass a baba fejhelyzetén, amikor ébren van és játszik, de ugyanúgy a hátára fektesd.

Fülek
Egy fültükör segítségével az orvos meg fogja vizsgálni a gyermek fülét. Ha se neked, se az orvosnak nincs aggodalomra okotok, akkor nincs szükség minden periodikus kivizsgálásnál hallásvizsgálatra, viszont az orvos észreveheti a különböző reakcióit a gyermeknek a különböző hangokra, például a te hangodra.

Szemek
Az orvos megvizsgálja, hogy nincs-e eldugulva a könnycsatorna, vagy van-e szemváladékozás, ami fertőzésre utalhat. Egy szemtükör segítségével az orvos a szem belsejébe fog látni. Ahogy a gyermek nő, használni fognak egy lámpát vagy elemlámpát, hogy megvizsgálják a szem mozgását.

Száj
Megvizsgálja a száját stomatitis candida tünetei után, ami egy könnyen kezelhető szájgomba. Ahogy a gyermek nőni fog, az orvos a gyermek fogainak kinövését is fogja vizsgálni.

Bőr
A periodikus vizsgálatok során észrevehetőek lesznek majd többféle bőrbántalmak, mint például anyajegyek, kiütések vagy sárgaság. A felismert fertőzéstől függően az orvos gyógyszeres kezelést fog ajánlani. A sárgaság, a bőr és a szemek sárágává változása, röviddel a születés után jelentkezik a gyermeknél, és az esetek többségében pár hét alatt magától elmúlik. Egyéb sárgaságnál szükség lehet egy enyhébb kezelésre.

Szív és tüdők
Egy sztetoszkóp segítségével az orvos meg fogja hallgatni a gyermek szívét és tüdejét, hogy észrevegye, van-e elváltozás a szívdobogásban vagy nehézség a lélegzésben. Általában a gyermekeknél észlelt szívzörej ártalmatlan, de néha ajánlott a speciális vizsgálat.

Has
Az orvos enyhén meg fogja nyomni a gyermek hasát, hogy észlelje a lehetséges fájdalmas területeket, a megduzzadt szerveket vagy a köldöksérvet. A köldöksérv akkor jelenik meg, amikor a belek egy része vagy a zsírszövet egy része átszúrja a hasfalat és az esetek többségében 1-2 éves korig magától elmúlik.

Csípő és lábak
Az orvos meg fogja mozgatni a gyermek lábait, hogy lássa az esetleges elmozdulásokat vagy egyéb problémákat, amit a csípő ízületei okozhatnak.

Nemi szervek
Az orvos meg fogja vizsgálni, hogy észlelje a fájdalmas területeket, kis csomókat vagy fertőzésjeleket. Ugyanakkor meg fogja vizsgálni, hogy nem szenved-e lágyéksérvben a gyermek, bélfal elvékonyodásban. Ha kislányod van, meg fogja kérdezni, hogy nincs-e hüvelyi folyása. Ha kisfiad van, az orvos meg fogja vizsgálni, hogy mindkét here leereszkedett-e, és nincs-e folyadékkal teli terület a herék körül.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search