A 4 hónapos baba

 In A baba első tizenkét hónapja

A 4 hónapos baba

Mozgásfejlődés

Ebben az időszakban a fizikai fejlődés felgyorsul, a csecsemő izomzata megerősödik, így egyre jellemzőbbé válnak a változatos és összetett mozdulatok. A 4 hónapos baba már stabilan megtartja a fejét, és kis segítséggel/megfelelő támasztással ülni is képes. Ez azonban még hatalmas terhelést jelent a picit hátgerince számára, ezért nem szabad sokáig erőltetni.

A legtöbb baba ilyenkor már előszeretettel gyakorolja a hasról oldalirányba, vagy hátára fordulást, illetve a könyökére támaszkodva fejét és mellkasát emelgeti. A végtagok mozgása magabiztosabb, és egyre inkább irányítottá válik.

Érzékszervek fejlődése

4 hónapos korban a csecsemő hallása már nagyon fejlett – érzékeny és kifinomultabb, mint a felnőtteké. Fejét és szemét a hangforrás irányába fordítja, és gyakran gőgicséléssel “válaszol”. Élvezettel hallgatja a hangodat, ezért célszerű minél több időt mesemondással és énekléssel tölteni. Ilyenkor sokszor hirtelen elcsodálkozik, és elcsendesedik.

Térlátása rohamos fejlődésnek indul, szemét a mozgó tárgyakra rászegezi és tekintetével követi.

Értelmi és érzelmi fejlődés / beszédfejlődés a 3. hónapban

Érzelmeit egyre változatosabban fejezi ki: a 4 hónapos csecsemő tetszését és örömét általában éles hangokkal és gyors végtagmozgással jelzi, a negatív érzelmeket (mint a fájdalom, félelem vagy az éhség) pedig hangos sírás kíséri. Természete kíváncsi, környezete iránt élénken érdeklődik. A számára ismerős személyekre mosolyog, vagy hangosan ránevet.

Alvásigény és táplálás

A 4 hónapos csecsemő alvásigénye

A 4 hónapos baba alvásigénye általában 8-10 óra éjszakánként, amelyet 3-4 rövidebb időtartamú, nappali alvási időszakok egészítenek ki. A 4 hónapos csecsemő táplálása Ebben a hónapban a továbbra is az anyatej a legjobb táplálék a baba számára, mivel egy egészséges csecsemő tápanyag- és folyadékigényét teljes mértékben kielégíti. Ha azonban a szopatás vagy az anyatej mennyisége problémát okoz, akkor a jól megválasztott tápszer jelenti a megoldást. Az éjszakai etetést 4 hónapos korban már nem mindegyik gyermek igényli.


A baba súlygyarapodása és hosszfejlődése a 4. hónapban

Súlygyarapodás

A negyedik hónap még mindig a gyors súlygyarapodás ütemében telik (600-700 gramm/hónap), azonban a folyamat már kezd lelassulni. A 4. hónap végére a kisfiúk átlag súlya 7 kg, a kislányoké pedig 6,4 kg lesz. Ebben az időben a legtöbb baba már megduplázta a születési súlyát.

Hosszfejlődés

A baba hossznövekedése szintén lassabbá válik, most már átlagban csak havi 2 cm-t növekszik. Ha a születésnél 50 cm volt, most hossza kb. 62-64 cm, azonban ez sem törvényszerű.


Gyermekorvosi vizsgálatok az 4. hónapban

Általános vizsgálatok

A havi vizsgálat során a gyermekorvos ellenőrzi:

a súlygyarapodást, a testhosszt, a fej és a mellkas körfogatát
az esetleges fejlődési rendellenességekre vagy csípőficamra utaló jeleket (ezt 4 hónapos korig vizsgálják)
mozgásszervek és idegrendszer fejlettségi szintjét
az érzékszervek működését (látást – különös tekintettel a kancsalságra, és a hallást)
a baba nemi szerveinek állapotát

Védőoltások a 4. hónapban

A baba 4 hónapos korában ismét megkapja a DTPa + IPV + HIB oltást utolsó adagját. A kombinált vakcina 5 különböző betegség ellen nyújt védelmet: – a DTPa védőoltás diftéria (torokgyík), tetanusz (merevgörcs) és pertussis (szamárköhögés) ellen – az IPV a járványos gyermekbénulás ellen – a HIB pedig a gennyes agyhártyagyulladás egyik kórokozójával szemben biztosít immunitást. Újabb oltás legközelebb 15 hónapos korban lesz esedékes.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search

anyajegy