Használd humorodat a gyermeknevelésben is!

 In Szabadidő, kultúra és szórakozás

humoros gyermeknevelésVannak régi anekdoták vagy humoros helyzetek, amelyeken 3 éves gyermeked hangos nevetésbe tör ki, míg te zavartan csak mosolyogsz. Biztosan nem érti még a vicceket, de mégis nevetségesnek tartja, sőt bárkivel megosztja különös humorérzékét, aki kíváncsi rá.

Hagyd csemetédet bátran kibontakozni, hiszen a gyermek fejlődésével foglalkozó kutatások is kimutatták, hogy a nevetés, az apró “bohóságok” számtalan módon segítik gyermeked elméjét, testét és szellemét a fejlődésben.

 

Már a kisbabák is, akik még alig tudnak járni, nevetéssel tanulnak

Még egy pólyás is tudja, hogy a nevetés érdekesebbé teszi az életet, és könnyebbé a tanulást. A tudomány bebizonyította, hogy az öröm érzete segít a tanulásban, és abban, hogy hosszabb ideig tartsuk észben a megtanultakat. Mindez azért van, mert a humor segít abban, hogy jobban koncentráljunk, és összeköti azt, amit már eddig is tudtunk.

A humor az emberek közötti kapcsolatokban is segít. Mikor gyermeked egy vidám, biztonságos, szeretetteljes és boldog környezetben él, nagyobb magabiztossággal próbál ki új dolgokat, vállalva ezek kockázatát is.

 

A gyermek nevelése jól vegyíthető a nevetéssel

A humor segít abban, hogy meggyőzd gyermeked olyan dolgok elvégzésére, amit kérsz tőle, anélkül, hogy rászólj és rossz érzéseket kelts benne. A tanárok is ismerik ezt a módszert, és a humor használata egyike azoknak a bevált stratégiának, mellyel egy osztály fegyelmezhető. Otthon a szülők feladat megtanítani gyermekeiknek, hogyan viselkedjenek társaságban és hogyan figyeljenek oda másokra.

Például, ha gyermeked ellenkezik, és nem akar téli kesztyűt felvenni, mikor kint éppen tombolnak a mínuszok, azt mondhatod: “Rendben, úgyis szükségem volt már egy pár új kesztyűre.” Ahogyan viccesen megpróbálod a kis kesztyűt magadra erőltetni, legyőződ gyermeked makacsságát. Biztosan kirántja kezedből, azzal a felkiáltással: “Az enyémek, az enyémek!”

 

Vicces ötletek és helyzetek a család minennapi életében

Nem kell komédiásnak lenned, hogy vicces légy! Elég, ha van a tarsolyodban néhány trükk:

• Szórakoztató versek. Használj nevetséges énekeket, melyek megcsiklandozzák a fület, és elvonják a figyelmét olyan dolgokról, amit nem szeret, például hajmosás. Taníthatsz neki új szabályokat, ezeket versbe foglalva énekelheted, így nyerve el tetszését.

• Hibázz! A kisgyerekek szeretik, ha másokat látnak, amint hibáznak. Valószínűleg azért, mert számukra minden nap újdonságot és új veszélyt hoz, hiszen annyi mindent nem tudnak és nem értenek még. Találj ki kacajra való okot, például egy pillanatra felejtsd el, hogy kell fogat mosni vagy a cipőt bekötni. Tégy úgy, mintha nem tudnál dolgokat, amit persze gyermeked már rég ismer.

• Nézd a dolgok szebbik oldalát! Az élet tele van humoros eseményekkel, és könnyen meg is látjuk ezeket, ha kicsit körülnézünk. Gyereked kiborította a müzlis dobozt? Tanulj meg nevetni rajta, hogy milyen messzire mentek a darabok, ha már kiborultak a dobozból. Majd ragadj meg egy seprűt és kezdj el takarítani. Megtörtént, hogy az autód ablakát nem húztad fel egy automata mosóban? Látod, ahogy azok a nagy szörnypamacsok bejönnek az ablakon? Alakítsd át ezt az ijesztő pillanatot nevetségessé, mutasd meg gyerekednek az élet vicces oldalát! Mindezek után meséld el újra és újra ezeket a történeteket, így készítve egy családi történetet, telis-tele nevetéssel.

• Gyűjts össze minél több poént! Hallgassatok vicces kazettákat, olvass érdekes könyveket vagy nézzetek vicces filmeket együtt, és figyeld meg, mi szórakoztatja gyermekedet a legjobban!

• Játssz “Mi lenne ha?” játékot. Gondolj ki érdekes vagy bizarr ötleteket, mint “Mi lenne ha a malacok repülni tudnának?” vagy “Mi lenne, ha a barátom zöld színűvé változna?”.

• Szórakozz a szavakkal! Próbálj rímelő szavakat használni ha utasítani akarod valamire vagy akár fel is cserélheted a szavakon belül a betűket: “Húzd a kesztyűt kezedre, húzd a sapkát fejedre!”

• Csinálj váratlan dolgokat! Néha egyétek meg előbb a desszertet. Tarts pizsamapartit délben! Beszélj úgy, mint Donald kacsa! Éreztess vele egy olyan világot, amelyben csodák és csupa meglepetés várja!

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search