14 lépés a szilárd táplálék bevezetésére

 In Csecsemők és újszülöttek

A hozzátáplálás során a legontosabb szempont a fokozatosság, valamint tanácsok követni a következő lépéseket és hasznos tanácsokat is:

1. Válasszd ki a megfelelő időpontot a változtatásra és kezd el a szilád ételek bevezetését.
2. Ne kezd a bevezetést akkor, mikor a baba nagyon éhes.
3. Kezd az új étel bevezetését csak pár kiskanállal.
4. Válassz egy jó helyet, ahol a baba kényelmesen ül. Egy döntött székben (mint például egy autós babaülés), ölben, kanapén vagy fotelben, esetleg hátát egy párnának támasztva üljön.
5. Etetéskor ne hagyd a gyereket vízszintesen feküdni, mert megfulladhat.
6. Ha már jól ül, átültethetjük etetőszékébe.
7. Kezdj könnyű ételekkel, mint a rizspehely, vassal dusítva, amit a legkönnyebb megemészteni és amit naponta kétszer is kínálhatsz neki: reggel és este.
8. Ne tegyél gabonapelyhet a cumisüvegbe! A gyermek tud már inni, most megtanulja, hogyan egye a gabonapelyhet.
9. Lassan próbálkozz a változtatással: tegyél egy kis mennyiséget a kiskanálba, ezt tedda baba szájába és ha mindet kiköpi, egyszerűen töröld meg a száját, és próbálkozz újra.
10. Ne add fel, ha látod, hogy a baba kiköpi az új ételt, vagy fejét elfordítva visszautasitja azt – nem feltétlenül jelenti azt, hogy nem ízlik, gyakran ez inkább csak egy reakció az újra.
11. Egy új étellel legalább 8-szor próbálkozz, mielőtt teljesen elhagynád vagy elhalasztanád a baba étrendjéből (amelyek allergiás reakciót váltanak ki, azokat ki kell zárni).
12. Más étel bevezetését akkor lehet elkezdeni, ha a baba jól tűri a változtatást, és semmilyen allergiás tünete nincs a gabonapelyhekre.
13. Vezesd be lépésenként a zöldséget és gyümölcsöt, a zöldségekkel kezdve.
14. Ne kezdj előbb a gyümölcsökkel, mert akkor lehet, hogy a baba visszautasítja majd a zöldségeket, mert nem annyira édesek és ízletesek. Ebben az esetben a változatosság bevezetése a hozzátáplálás során nehézségekbe ütközhet.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search