Megfázás csecsemőkorban

0

Megfázás csecsemőkorban

Szívszorító látvány lehet, mikor először látod megfázástól szenvedni kisbabádat. A kisbaba kényelmetlenül fogja érezni magát, zajosan fog lélegezni, és lehet, hogy az evéssel is problémái lesznek.

De sokat tehetsz, hogy megkönnyítsd a baba kényelmetlenségét. Bizonyosodj meg róla, hogy egyszerű megfázásról van szó – ez gyakori és nem súlyos. Kisbabád körülbelül nyolcszor fog megfázni élete első évében. Ez rengeteg zsebkendőt és álmatlan éjszakát jelent.

Mi okozza a megfázást csecsemőknél?

A megfázás a száj, orr, torok (felső légutak) megfertőződése, amit a számos vírus közül egy okoz.

A kisbabák hajlamosak rengeteg megfázást összeszedni, mivel az immunrendszerük még fejlődőben van, erősödniük kell. Akkor kapják el, ha valaki, aki meg van fázva, rájuk tüsszent vagy köhög, egy vírust kienged a levegőbe, amit bárki belélegezhet. Ez kézről-kézre is átadható. Szóval mindig takard el a szád, mikor tüsszentesz és moss kezed orrfújás után.

Hogy befolyásolja a megfázás a kisbabát?

Ha a kisbabádnak egyszerű megfázása van, ezek közül a tünetek közül bármelyiket észlelheted:
• 38 C fokos láz
• köhögés
• piros szemek
• torokfájás
• bedugult orr, orrfolyás
• étvágytalanság
• ingerlékenység, nyugtalanság
• a nyirokcsomó megduzzadása (hónaljban, nyakon és a fej hátsó részén).

A gyereknek nehéz lesz a légzés, mert tele van az orra váladékkal, ezért nehezebb lesz az etetés is. A gyerekek kb. 4 éves korukig nem tudják kifújni az orrukat, ezért te kell segíts a váladék eltávolításában.

Ha a kisbaba átalussza az éjszakát, egy megfázás alkalmával visszaemlékeztek az első hat hétre. Többször is meg fog ébredni az orrdugulás miatt. Te is fel kell kelj hozzá, hogy megnyugtasd és megtöröld az orrát. A baba megfázása kb. 10 napon belül el kell múljon. A nagyon kicsi gyerekeknél két hetet is tarthat.

Hogyan kezeld a megfázást kisbabáknál?

A kisbaba megfázása magától elmúlik. De tehetsz pár dolgot, hogy a baba jobban érezze magát:
• Bizonyosodj meg róla, hogy a baba eleget pihen.
• Adj elég anyatejet a gyereknek vagy plusz porciókat a tejporból. Ha a gyerek tejporral meg szilárd étellel táplálkozik, vizet is adhatsz neki. Ez hidratálni fogja, és leviszi a lázát, ha van.
• A baba még túl kicsi, hogy kifújja az orrát. Segíts, hogy könnyebben lélegezzen úgy, hogy megtörlöd az orrát. Kenhetsz egy kis vazelint a gyerek orrlyukára, kívülre, hogy szüntesse az irritációt.

Adj Paracetamol vagy Ibuprofen tartalmú lázcsillapító gyógyszert a csecsemőnek, hogy levigye a lázát, de csak ha már betöltötte a három hónapot. Ellenőrizd le az adagolást a dobozon, vagy beszélj az orvosoddal, gyógyszerészeddel, ha nem vagy biztos benne, mennyit kell beadnod belőle.

Ha a gyereknek problémája van az evéssel, mert be van dugulva az orra, a sós orrcsepp segíthet. Ezt a gyógyszertárban lehet kapni. Etetés előtt negyed órával csepegtess belőle mindkét orrlyukba.

Egy mentolos balzsam is segíthet abban, hogy a gyerek könnyebben lélegezzen. Ez is kapható a gyógyszertárban. Kend a hátára és a mellkasára, de az orrlyukakra ne, mert zavarhatja a légzést.

Az inhalálás segíthet a bedugult orron. Mindezek mellett, ne hagyd a gyereket a forró víz, gőz közelében, mert leforrázhatja magát.

Egy biztonságosabb módszer, ha magaddal viszed a gyereket a fürdőszobába. Engedd meg a melegvizet vagy tust, csukd be az ajtót és maradjatok pár percig a gőzben. A nedves ruhákat cseréld le ezek után.

Ha a gyereknek nincs semmi tünete, csak bedugult az orra, nézd meg, nem ragadt-e valami az orrába. A kisgyerekek is hajlamosak dolgokat dugni az orrukba.

Semmilyen recept nélküli gyógyszert ne adj a kisbaba megfázása ellen. Hat év alatti gyerekek nem kaphatják, hogy elkerüljék az ellentétes reakciók kockázatát.

Mikor kell a gyereket orvoshoz vinni?

Ha a kisbaba három hónaposnál kisebb, a betegség első jeleinél már vidd orvoshoz. Az ennél nagyobb babákat elviheted orvoshoz, hogy megerősítsék, csak egy egyszerű megfázásról van szó.

Vidd a gyereket orvoshoz, ha:
• öt nap múlva sem javul a megfázás
• 38 C fok fölé ugrik a hőmérséklete
• nehezen lélegzik
• nem múlik a köhögés
• vakarja a fülét, ez azt is jelentheti, hogy megfertőződött a füle
• ha a felköhögött nyálka zöld, sárga vagy barna, vagy ha ez az orrából folyik.

Megelőzhetem a megfázást?

A szoptatás az egyik legjobb módja annak, hogy a baba egészségét megőrizzük. A tej antitesteket közvetít kisbabádnak, vegyi anyagokat a vérből, ami harcol a fertőzések ellen, amiben sosem fogsz csalódni. Az anyatejjel etetett kisbabák erősebben küzdenek a fertőzések, megfázás ellen.

Úgy is megvédheted a gyereket, ha távol tartod a köhögő, megfázott emberektől. Kérd meg őket, hogy mossanak jól kezet, mielőtt a kisbabához vagy a dolgaihoz nyúlnak.

Ha te vagy a partnered cigarettáztok, tegyétek le, és ne is vigyétek a gyereket füstös helyre. A kisbabák, akik füstös környezetben élnek, többször megfáznak és tovább is tart a megfázásuk, mint azoknak, akik nincsenek kitéve a cigarettafüstnek.

Tetszett? Oszd meg!

Nem engedélyezett a hozzászólás.