Hepatitis A

 In Betegségek - tünetek és kezelések

Hogyan védelmezd gyermekedet a Hepatitis A vírustól?

Nyári időszakban több problémával nézhetsz szembe, mint télen. Az egyik probléma éppen a Hepatitis A. A nyár mozgalmas szezon gyerekek számára, táborokkal, kirándulásokkal és látogatásokkal teli. Lássuk tehát, milyen kapcsolatban áll a vakáció a Hepatitis A- val?

Sajnos, nyáron sokan gondatlanabbak a kezek tisztaságával kapcsolatban, és nagyon sokan vannak, akik veszélyeztetik a higiéniai szabályokat, illetve téged is. A gyerekeknél leggyakrabban megjelenő májgyulladás forma a Hepatitis A ( fertőző májgyulladás). Ezen formát a Hepatitis A vírusa okozza (HAV – Hepatitis A vírus), mely a fertőzött személyek ürülékében él. A fertőzött ürülékek végtelenül kis mennyiségben lehetnek jelen élelmiszerekben vagy tárgyakon (az ajtókilincsektől kezdve az eldobható pelenkáig).

Hogyan terjed a Hepatitis A vírusa?

Véletlen lenyelés által, mely HAV- val fertőzött ürülékkel van szennyezve (mely könnyen terjeszthetővé teszi a vírust zsúfolt életkörülmények esetében, szegény higiéniai és egészségügyi feltételek között), víz, tej és élelmiszerek (főleg kagyló) fogyasztása által.

A Hepatitis A megelőzése

Rendelkezésedre áll két fontos módszer a fertőzés megelőzése érdekében:

1. Tartsd be a gyermek kezeinek megfelelő higiéniai szabályokat (mosás bő vízben, szappannal – főleg étkezések előtt), és kerüld olyan helységekre vinni, ahol az életkörülmények zsúfoltak, egészségtelenek.

2. Oltsd be gyermekedet ilyen típusú vírus ellen kifejlesztett védőoltással.

• Nagyon vigyázz, főleg amikor a gyerek iszik vagy úszik, abban az esetben, ha a világ olyan területeire utazol vele, ahol a víz minősége bizonytalan.

• Emlékeztetsd gyermekedet, hogy mindig mossa meg kezeit toalett használata után és étkezések előtt.

• A toalett, kagyló, a gyerek bilijének vagy a kantin tisztításához használj fertőtlenítőszereket.

A Hepatitis A vírus (HAV) egy szájon-székleten keresztül továbbított vírus, ezáltal akut hapatitis-kitöréseket vagy akár járványt is előidézhet.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search