Hogyan lehet felismerni a gyerek szorongásos állapotát?

0

gyerek félSokszor a gyerekek megtanulják, hogyan birkózzanak meg egy nehéz helyzettel és győzzék le félelmeiket, pontosan azért, mert ezekkel szembenéznek – például miután megharapja őket egy kutya.

Egy esetleges elszakadás félelme jellemző az élet első éveire, mikor a kicsik elkezdenek óvodába járni, míg a kamaszokra jellemző a társadalmi integrációval és a szakma választással kapcsolatos félelem.

Ha a szorongásos állapotok továbbra is fennállnak, mély hatást gyakorolhatnak a jövendőbeli felnőtt pszichológiai és érzelmi fejlődésére. Így egy gyerek, aki elkerülte a más vele egykorúhoz közeledést, azzal a félelemmel, hogy ők visszautasítják, kockáztatja, hogy képtelen legyen eltulajdonítani a társadalmi együttélés íratlan szabályait, mivelhogy elszigeteli önmagát.

Sok felnőtt néz szembe olyan félelmekkel, melyeket gyerekkorától hordoz. Egy egyén félelme és tartózkodása, hogy nyilvánosan beszéljen, lehet egy zavaró állapot eredménye, melyet a gyerekkori barátai társaságában tapasztalt.

Egy szülő, akit valamikor megharapott egy kutya, akarata ellenére átutalhatja gyermekének félelmét a kutyáktól, azáltal, hogy negatívan reagál minden alkalommal, amikor a gyerek egy kutyához vagy macskához közeledik. Íme, miért fontos a szülőknek minél hamarabb azonosítani a gyerekek szorongásos állapotát annak érdekében, hogy ne álljanak továbbra is fenn, mivelhogy elfajulhatnak.

Mikor egy gyerek nyugtalan vagy szorongásos állapottal küzd, lehetséges, hogy impulzív vagy szórakozott lesz. Más figyelmeztető jelek lehetnek az idegesség megnyilválulása (átmeneti tikk), alvászavar (álmatlanság, hirtelen ébredés vagy rémálmok), kezek nedvesedése, szapora szívverés (tachycardia), fej és gyomorfájás, hányinger.

Ne hanyagold el a gyerek félelmeit, “átmeneti gyermekkornak” nyilvánítva ezeket. Ahogy a kicsi növekszik, a szorongásból akár fóbia is kialakulhat (egy igen erős, szigorú és kitartó félelemállapot). A fóbiát nehezen lehet elviselni, úgy az érintettnek, mint a környezetében levőknek – főleg, ha az ingert, amely okozta, nehezen lehet elkerülni.

Minden jó szándék mellett mégis gyakran megtörténik, hogy a szülők nem érzékelik a gyermek szorongásának megnyilvánulását. Következésképpen, nem fognak egyszerű intézkedéseket tenni, mint például egy lámpát égve hagyni éjjel, ha a gyerek fél a sötétben.

Tetszett? Oszd meg!

Mondd el a véleményed!