Gyermekeink felelősségre nevelése

0

A háztartási munka felelősségre tanít

A többé-kevésbé bonyolult házimunkák által gyermekeid nem csak felelősséget tanulnak, hanem a jövőben is segítségükre válik, amikor saját családjuk és külön háztartásuk lesz. Ez leginkább a kislányokra igaz, azonban az ügyes kezű fiúk is sok hasznos munkát végezhetnek a ház körül. Ha nem bízol rájuk különféle feladatokat, akkor kevésbé ügyesednek és a jövőben nehezükre esik majd a saját konyhájuk vezetése vagy akár az egyszerűbb kerti munkák elvégzése is. Természetesen nem kell a gyermeket állandó házimunkára fogni, de legyenek meg a saját, kötelező teendői.

A félreértések elkerülése érdekében a legegyszerűbb, ha jól látható helyre kifüggesztesz egy listát minden egyes családtag feladataival. A kisgyermekek számára ez olyan teendőket tartalmazzon, mint a játékok összeszedése, a szoba rendberakása vagy az asztalterítésben való segédkezés. A 10-13 éves gyerekek esetében már lehet növelni a munka mennyiségét, ők részt vehetnek az állatok gondozásában, a mosogatásban vagy az egyszerűbb ház körüli munkákban is. Ezeket nem kell minden nap elvégezniük, elég ha hetente 2-3 alkalommal kiveszik a részüket a házimunkából. A 13 éven felüli gyerekekre még ennél is több feladatot bízhatsz, ők már lenyírhatják a füvet, porszívózhatnak vagy akár főzhetnek is.

A legtöbb gyermek még élvezi is, ha segíthet szüleinek, csak meg kell találni a leginkább megfelelő tevékenységeket. Emellett természetesen legyenek meg a napi kötelező feladatok is, mint a gyerekszoba takarítása vagy az ágy bevetése. A gyerekeknek a tanulás és a munka mellett játszásra és kikapcsolódásra is szükségük van, ezért figyelj oda a megfelelő egyensúly kialakítására. A cél nem az, hogy takarítónőt nevelj gyermekedből, hanem megtanítsd neki, hogy miért fontos neki is kivenni részét a házimunkákból, ezáltal felelősséget vállalva a közösségért.

 

Mindig értékeld gyermeked jó magaviseletét!

A jó magaviseletet érdemes mindig kiemelni. Gyermekeid jóváhagyást várnak tőle még akkor is, ha ezzel nap mint nap ellátod őket. Ez természetes velejárója a gyermek lelki fejlődésének és egyben a gyermeknevelés egyik legfontosabb eszköze is.

Sok esetben fontos, hogy ne csupán az eredményt értékeld, hanem magát az erőfeszítést is. Ezáltal csökkentheted a gyermekben felgyűlő szorongást és önbizalmat adsz neki. A felelősségre nevelés egyik fontos eszköze az is, hogy egyszerűen hagyod, hogy bizonyos hibákat ő maga kövessen el, hiszen így tud a leginkább tanulni belőlük.

Ha gyermeked valami jót cselekszik vagy kiemelkedő eredményt ér el, akkor mindenképp jutalmazd meg ezért. Igyekezz olyan jellegű jutalmat választani, amit gyermeked valóban tud értékelni az adott helyzetben és például ne csupán egy egyszerű zsebpénzemeléssel díjazd az erőfeszítéseit. Inkább próbálj valamilyen előjogot biztosítani neki, például péntek és szombat este tovább fennmaradhat vagy pizsamapartit rendezhet a barátainak.

 

felelősségre nevelés
Gyermekeink felelősségre nevelése

 

 

A kiemelkedő tanulmányi eredmények jutalma

Egy gyerek egyik legnagyobb felelőssége az iskola és a tanulmányi eredmények. Ha úgy vesszük, ez az ő munkahelye, és egy jól végzett munka jutalmat érdemel. Elterjedt az a nézet, hogy a jó tanulmányi eredményeket a szülők pénzzel jutalmazzák. Vitatott téma, azonban a egy kreatívabb megoldás sokkal célravezetőbb lehet, legfőképpen ha a célok között a gyermek felelősségre tanítása is szerepel.

Egy családi vacsora vagy a vidámpark például kitűnő helyszín egy jó jegy megünneplésére, de akár egy levelet is készíthetsz neki, amelyben leírod, hogy mennyire büszke vagy rá. Az év végi eredmények jutalmaként pedig például kiválaszthatja a nyári vakáció célállomását. Ezek a pillanatok vagy tárgyak fontos kincsek egy gyermek életében és sokszor nagyobb jelentőséggel bírnak, mint pár bankjegy.

 

Az önkéntes munka az életre nevel

Napjainkban nem igazán éli fénykorát az önkéntes munka, azonban bizonyos esetekben igen hasznos lehet a gyermek jellemfejlődése szempontjából. Az önkéntes munka egyik lényeges feltétele, hogy valóban önkéntes legyen, hiszen ellenkezőleg, elveszíti eredeti értelmét. Természetesen egy kis rábeszélés vagy meggyőző érvek szükségesek lehetnek az elhatározás pillanatában, azonban ne kötelezd gyermekedet, hogy akarata ellenére vegyen részt ilyen tevékenységekben.

Első körben kérd meg, hogy gyűjtse össze régi ruháit és megunt játékait és adományozzátok azokat egy gyermekotthonnak vagy valamilyen jótékonysági központnak. Nagyobb gyerekek vállalhatnak önkéntes munkát például egy állatmenhelyen vagy egy idősek otthonában is. Ezek a programok segítenek, hogy a gyermeked új tapasztalatokat és élményeket szerezze és kipróbálhassa magát különféle élethelyzetekben.

Habár maga az önkéntes munka közvetlen anyagi haszonnal nem jár, te jutalmazhatod gyermekedet az erőfeszítéseiért. Hagyd, hogy ő maga válassza ki a számára leginkább megfelelő tevékenységet és bátorítsd, hogy vonja be barátait is a munkába. Ezáltal nem csak a közösség felelős tagjává válik, hanem a hasznosat összeköti a kellemessel is.

 

Bankszámla és zsebpénz

A gyermek felelősségre nevelésének egyik fontos szempontja a pénzügyi felelősség is. A rendszeres zsebpénz és annak beosztása már egészen kicsi kortól takarékosságra és ésszerű döntések meghozatalára taníthatja gyermekedet, de ebben az esetben is több tényezőt kell figyelembe venni.

A gyerek számára fontos, hogy legyen egy cél, ne csupán általánosságban a jövőre gondolva spóroljon. Gyűjtsön valamilyen nagyobb dologra, amit nagyon szeretne megkapni (még akkor is, ha te feleslegesnek tartod). Készíts neki egy listát, amelyben követni lehet a rendszeresen kapott zsebpénz mennyiségét és a félre tett összeget, azáltal könnyen kiszámíthatja, hogy mikor vásárolhatja meg a kiszemelt holmit. Hidd el, rendkívül büszke lesz önmagára, amikor egyedül éri el a kitűzött célt.

Tetszett? Oszd meg!

Mondd el a véleményed!