Császármetszés utáni lábadozás

0

Ha császármetszéssel szültél, számíthatsz néhány operáció utáni kellemetlenségre: fáradékonyabbnak érzed magad, a metszés körüli érzékenységed fokozottabb lesz, illetve levegő halmozódhat fel a mellkasodban.

Ne félj a kelleténél többet pihenni!

Sok pihenésre lesz szükséged, hogy teljesen és maradéktalanul meggyógyulj a császármetszés után. Tehát a te és a kisbabád egészsége, gondozása legyen elsőbbrendű szempont, legalábbis az első hetekben.

Tanuld, meg hogyan csökkentsd a fájdalmadat a metszés körül

Tartsd a párnát a beavatkozás helyén, miközben köhögsz, tüsszentesz vagy nevetsz, támasztékot nyújtva ezáltal a középső megoperált résznek. Kerüld a cipelést, valamint korlátozd a le- és feljárást a lépcsőn. Tartsd tisztán és szárazon a vágásodat, és próbáld minél többet szabad levegőn hagyni.


Kellemetlenségek
a műtét után

Nem kell megijedned, ha az operáció utáni első-második héten rossz vizelési közérzeted lenne, ez a mellékhatás csupán a műtétnek tudható be. Ez a probléma nyomtalanul el fog tűnni, amikor felépülsz. Számíthatsz arra is, hogy a szokottnál több gáz fog felgyűlni a szervezetedben.

Az anyák természetes reakciója egy hasi műtét után, hogy úgy érzik, az egész bélrendszerük meg lett zavarva. Ezért említjük meg, hogy mennyire normális egy friss császármetszésen átesett anyánál a gázok kellemetlenséggel járó megindulása, különösen az első három napban (addig, amíg a bélrendszer meg nem kezdi saját önálló működését). Próbálj keveset mozogni, tegyél pár lépést óvatosan, változtasd meg a pozíciódat alvás közben, illetve próbálj egy széken ülve hintázni, egyensúlyozni. Ezek a technikák segítenek majd megindítani a gázt a szervezetedből, ezáltal megszabadítva téged a sok görcsöt és kellemetlen érzést okozó fájdalomtól.


Gyógyulási folyamat császármetszés után

Mivel a seb csak a császármetszés után 6 hónappal gyógyul meg teljesen, ne légy meglepve, ha némi zsibbadást fogsz néha érezni azon a tájékon. Mindez addig fog történni, amíg az idegek nem fognak teljes egészében regenerálódni (ez általában szülés után 6-8 hónappal szokott megtörténni).

Felkészülhetsz, hogy a külső vágásheged kb. egy évig világos piros színű fog maradni. Idővel természetesen ez is el fog múlni, de előfordulhat, hogy több időt vesz igénybe a folyamat, mint ahogy ez neked tetszik.

Tetszett? Oszd meg!

Mondd el a véleményed!