Az elso hagok és szavak. Beszél a gyermek

0

baba olvasA gyermeked első szavai a saját halhatatlan meséskönyved részei, amelyeket összegyűjtesz és amelyek megértetik veled azt, hogy ezek a csodák a legszebbek, amelyek a földön léteznek.

Lássuk akkor, melyek azok az időszakok, amikor a gyermek az első hangokat adja ki, hogy aztán megtanulja kiejteni. Ne ijedj meg, ha a kicsinyed nem határolódik bele ebbe az időszakba. Ezek csak becsült időszakok, van aki sokkal később kezd el beszélni, mint az átlag és olyan is van aki hamar kiejti az első szavakat. Ha mégis úgy ítéled meg, hogy túl sokat késik, menj el orvoshoz vele és majd ő megmondja a vizsgálat után, gyermeked rendben fejlődik vagy nem.

A csecsemővel való kommunikáció már életének az első hónapjaiban elkezdődik. Megpróbálják az őket körülvevőket utánozni, hangokat adva ki, ahogy sikerül nekik, nekünk pedig beszélni kell velük ezekben a pillanatkoban, hogy kommunikációt alakítsunk ki.

Később, hallunk tőlük néhány szótagot, mint például “ma”, “nem”, “pa”, ezek közül egyeseket összekötve nagy megelégedést mondanak nekünk: “ma-ma, egy kis szerencsével “pa-pa”. Ez általában a nyolcadik, kilencedik hónap után történik meg, majd pedig egy éves koruk után észrevesszük, hogyan fordítják a fejüket és lesznek figyelmesek, amikor a nevükön szólítják őket vagy mennyire figyelik a televíziót, főleg ha zenét vagy reklámot hallanak.

És lásd, másfél vagy lehet két éves korukra megelégszel a “mama”,”papa”, “tata” szavakkal és boldog leszel amikor látod, hogy nézi a televíziót, hogy nevet, nézegeti a színes képeket (a mesékhez még korán van), hogyan ejti ki a nevét – természetesen még helytelenül, és hogyan fog összekötni rövidebb mondatokat két vagy három szóból.

Ha eddig nehezebb volt megérteni mit is akar a gyerek, mostantól új “probléma” jelenik meg. Eljött a kérdések ideje. 3 éves kor környékén, a gyerekek elkezdenek olyan kérdéseket feltenni, melyek úgy kezdődnek, hogy “miért”. Szabad pillanataink egyedül akkor lesznek, amikor gyerekeink lefoglalják magukat valamilyen játékkal vagy játékszerrel és elkezdenek egyedül beszélni. Kezdenek egyre többet megérteni és összefüggő mondatokat fognak alkotni.

Lassan-lassan telik az idő és 4 éves koruk körül, a kicsik kezdik próbára tenni a képzeletüket, olyan képzeletbeli és ugyanakkor vicces dolgokat, történeteket találnak ki, amelyek örömet okoznak nekünk. Mostmár lehet velük beszélgetni, nagy lányok és fiúk már. Nem kell más, csak időt szakítani rájuk és felelni a kérdéseikre, mert ez nagyon fontos a beszédfejlődésükhöz és tanulásukhoz.

Tetszett? Oszd meg!

Mondd el a véleményed!