A peteérés figyelésének okai

0

A peteérés figyelésének okai

A peteérés figyelemmel kísérése nem olyan egyszerű feladat, mint gondolnád.

1. A menstruációs ciklus hónapról hónapra változhat

Egy átlagos menstruációs ciklus ideje 28 és 36 nap között váltakozik. Ezek a változások több tényezőtől függnek, beleértve a test természetes ritmusát, a stressz szintjét, a testsúly növekedését vagy éppen csökkenését.

Irónikus módon, a stressz, amit a teherbeesés vágya okoz, megzavarhatja a menstruációs ciklusodat. A menstruációs ciklus figyelése – a peteérést jelző készletek, az alaphőmérséklet mérése és a méhnyálkahártya megvizsgálásának a segítségével – növelheted a teherbe esés esélyeit egy ciklus során.

2. A menstruációk nem egyformák

Még akkor is, ha a menstruáció 28 nap után jelentkezik (nagyon kevés nő dicsekedhet ezzel) nincs rá garancia, hogy a peteérés a menstruációs ciklus közepén következik be. Igazából azoknál a nőknél, akiknél a menstruációs ciklus 28 napos, bármikor bekövetkezhet az ovuláció a 12. és a 16. nap között vagy alkalmanként az is előfordulhat, hogy egyáltalán nincs ovuláció.

3. Csupán 12-24 óráig vagy termékeny

A peteérés után van egy kis időd – 12-24 óra – mielőtt a petesejt elveszti életképességét és felszívódik. A megtermékenyítésnek ebben az időszakban kell bekövetkeznie.

A spermának, aminek az élettartama úgy 3 nap néha nyolc órára vagy még ennél is többre van szüksége, hogy eljusson a méhnyakig és, hogy találkozzon a petesejttel. Ugyanakkor a sperma megvárhatja, amíg a petesejt leér hozzá.

A menstruációs ciklus figyelése segít megállapítani a peteérés pillanatát 24-36 órával korábban. Így mozgásba tudod hozni a spermát, hogy a petesejt felé haladjon.

4. Lehet, hogy rövid a luteális szakasz tartama

A menstruációs ciklusnak a második felét – a peteérés napja és a következő szakasz között -nevezik luteális szakasznak. Jóllehet a normális időtartama 12-16 nap, egyes nők számára ez sokkal rövidebb.

Ha a luteális fázis ideje ennél rövidebb ideig tart, szükséged lesz gyógyszeres kezelésre, hogy meghosszabbítsd ezt az időszakot.

5. A méh nyálkahártyája segíthet vagy megtéveszthet

A méh nyálkahártyának (vaginális váladékok, amelyek a peteérést kísérik) változik az állaga és a kinézete, a vastag állagtól a tiszta és nyúlósig. Ahhoz, hogy termékeny környezetet biztosíts a spermának, a nyálkahártyának az állaga a tojás fehérjéhez kell hasonlítania: tisztának, csúszósnak és kissé nyúlósnak kell lennie.

Nagyon fontos, hogy figyeld a méhnyálkahártyát a peteérés idején és, hogy tudatosan tervezd be a szexuális aktusokat.

Tetszett? Oszd meg!

Nem engedélyezett a hozzászólás.