A kisgyerek táplálkozása

0


Próbára teszi a türelmedet, mikor evésről van szó? Visszautasítja az ételt? Csak ugyanazokat az ételeket hajlandó megenni, és az étkezés szinte a végtelenségig tart? Mindez része egy kisgyerek normális fejlődésének.

Rövid idővel az első születésnapja után, a kisgyerek növekedése lelassul, ezért kevesebb ételre van szüksége. Az étvágya és a megevett étel mennyisége változik egyik étkezéstől a másikig, és egyik napról a másikra. A gyerekeket jobban érdeklik az őket körülvevő dolgok, mint az étkezés.

Mennyi ételre van szükségük a kisgyerekeknek?

Meg leszel lepve, hogy milyen kevés ételre van szükségük a kisgyerekeknek! Általában egy 1-2 éves gyerek egy felnőtt adagjának negyedét vagy felét képes elfogyasztani. Ajánlatos kis adagot tenni elé, és hagyni, hogy kérjen még. Jegyezd meg, hogy az étvágya változó.

Előfordulhat, hogy az egyik étkezésnél a kisgyerek jól eszik és a következő étkezésnél csak annyit, „mint egy madár”. Ne csinálj belőle ügyet! A gyerekek jól meg tudják ítélni az ételmennyiséget, amire szükségük van.

Jegyezd meg a következőket:
• Te döntöd el, mennyit adsz a gyereknek enni, hol és mikor eteted meg.
• A gyerek eldönti, mennyit eszik és azt, hogy eszik vagy sem.


Milyen gyakran kell egyenek a kisgyerekek?

A kisgyerekek gyomra elég kicsi, ezért lehetséges, hogy nem esznek sokat egyszerre. Általában két-háromszor eszik még a fő étkezéseken kívül. Csinálj nekik változatos és egészséges ételeket a két főétkezés között.

Etesd gyakrabban! Még ha a tej vagy a gyümölcslevek jó választást jelentenek is, ne vidd túlzásba! Ezek az ételek édesek, és nem kell sokszor adni nekik egy nap. Ha a gyerek sokat iszik, lehet, hogy nem akar majd pépes ételeket enni. Más folyadékoknak, mint a gyümölszörp, szénsavas italok, kávé vagy tea, nincs tápértékük, tehát nem adhatók a kisgyerekeknek.

Hogyan cseréld az cumisüveget csészére?

Az első életév után lecserélheted az cumisüveget csészére. A csésze bevezetése lassú folyamat. Kezdd azzal, hogy vizet vagy gyümölcslevet adsz neki egy csészéből. Próbálj tejet adni neki csészében egyik étkezésnél. Lassan helyettesítsd a cumisüveget csészével minden étkezésnél. Ha nem megy, hígítsd a tejet vízzel és tedd a cumisüvegbe, hogy a kicsi a csészében levő tejet preferálja.

A kisgyerek meg kell tanulja használni a csészét, még akkor is, ha néha magára önt egy keveset a tartalmából. Ne várj sokat az elején. A bébiknek készült fedett vagy csőrös pohár nagy segítséget jelenthet.

Mit tegyek, ha a gyerek bizonyos ételeket nem akar megenni?

Tartsd tiszteletben a gyerek akaratát, még akkor is, ha semmit sem evett. Előbb-utóbb enni fog, nem fog éhezni. Egy bizonyos idő után vedd el előle az ételt.

Vigyázz, hogy ne lássa rajtad a csalódást. Ha túlzottan reagálsz arra, hogy nem evett, az csak erősíti ezt a magatartást. Ízlése idővel változik. Amit ma visszautasított, lehet, hogy jövő héten megeszi. Lehet, hogy tízszer is próbálkoznod kell, hogy a gyerek végre megegyen bizonyos ételeket.

Hogyan vedd rá a gyereket, hogy megkóstoljon új ételeket?

Egyszerre csak egy új ételt vezess be a kisgyerek értendébe. Adj neki valami mást az általa kedvelt ételek helyett akkor, amikor igazán éhes és jó kedve van. Hagyd, hogy megszagolja és megfogja. Biztasd, hogy kóstolja meg, de ne erőltesd, ha nem akarja. Próbáld meg egy másik alkalommal.

Mi a teendő, ha a gyerek csak egyféle ételt akar?

A gyerek egyféle étel iránt tanúsított „figyelme” természetes és – abban az esetben, ha nem reagálod túl -, csak időszakos jelenség.

Szüksége van a kisgyereknek vitamintablettára?

Nincs. Egy vitaminokat vagy ásványi anyagokat tartalmazó tabletta nem helyettesíti az 50 vagy ennél is több tápanyagot, amire a gyereknek szüksége van, valamint túladagolhatjuk az egyes vitaminokat. Az egészséges étrend biztosítani tudja számukra a szükséges vitaminokat megfelelő mennyiségben.

Tanácsok a kisgyerekek táplálásához:
• Adj megfelelő adagot a gyereknek! Hagyd, hogy ő kérjen még.
• Etesd gyakrabban!
• Vezess be egy új ételt a már ismertek mellé.
• Használj kevesebb fűszert és tartsd külön az ételeket! A kisgyerekek jobban kedvelik az egyszerűbben elkészített ételeket.
• Tégy eléje többféle ételt! Hagyd, hogy ő válasszon közülük!
• Készítsd az ételt oly módon, hogy a gyerek könnyen tudjon vele bánni: legyen apró, puha, könnyen harapható.
• Biztasd, hogy megkóstolja az ételt, de ne erőltesd! Nem kényszerítheted a gyereket, hogy egyen.
• Ne vesztegesd meg és ne jutalmazd a gyereket étellel! Ne emeld ki az evés fontosságát!
• Evés közben kapcsold ki a tévét!
• Ültesd a gyereket a család többi tagjával együtt az asztalhoz, legalább az étkezési idő egy részére.
• Ne siettesd a gyereket! Megfelelő idő után vedd el előle a tányért, megjegyzés nélkül.
• Alakíts ki étkezési szokásta! Például, hogy az ételt az asztalnál esszük meg.
• Ültesd a gyereket az asztalhoz képest megfelelő magasságba és támaszd ki a lábait.
• Egyél együtt a gyerekkel! A gyerekek másokat figyelve tanulnak meg enni.

Figyelem étel okozta fulladás veszélyeire

A fulladással kapcsolatban nagyon figyelmesnek kell lenned. A kisméretű, kerek vagy ovális, nehezen rágható falatok fulladást okozhatnak a csecsemőknél és a kisgyermekeknél, mivel ha megakadnak a torkán, elzárják a légutakat.

Maradj mindig a kisgyerek mellett, miközben eszik. Fontos, hogy mindig üljenek, ne sétáljanak vagy szaladgáljanak, ne feküdjenek le és ne beszéljenek teli szájjal. Jól jöhet, ha megtanulod, mit kell tenned étel okozta fulladás esetén.

Tetszett? Oszd meg!

Mondd el a véleményed!