10 tipp, hogyan tervezd meg a tökéletes óvodakezdést gyermekednek

 In A gyermekek fejlődése, nevelése

Minden kisgyerekes anyuka keresztülmegy az első óvodai nap és a beszoktatás nehézségein. Íme, néhány hasznos tanács, melyek segítségével megtervezheted a tökéletes óvodakezdést gyermeked számára.

1. Minden gyermek egyedi

Még ha túl is estél már ezen a folyamaton az első gyermekkel vagy most lesz először, fontos, hogy tudd, hogy minden gyermek különböző. Minden gyerek reakciója és minden anya elvárása más. Nagyon fontos a te közreműködésed ebben a folyamatban.

2. Tervezd meg a válaszaidat

Lehetséges, hogy a gyermek türelmetlenül várja az óvodakezdést. Függetlenül az ő reakciójától, hagyd, hogy ő foglaljon állást. Ha már várta a kezdést: bátorítsd, de kerüld az összehasonlításokat, mint például „ így érezte magát a testvéred is amikor ő kezdte az óvodát”. Minden gyermek első óvodai élménye személyes kell legyen. Ha izgul, akkor próbáld megnyugtatni, hogy ez ilyenkor normális dolog amikor először csinál valamit. Beszélj neki olyan dolgokról, hogy mire számíthat. Például ha szeret rajzolni, mond el neki, hogy az óvodában sokat fognak rajzolni.

3. Amikor a gyerek kérdez, te válaszolj a kérdésekre

Kétség nélkül minden gyereknek lesznek kérdései az élményekről. Még akkor is ha ritkán kérdez az óvodáról (egy – két kérdés játék közben vagy megjegyzések vacsora közben, stb.) vagy ha részletesebben akar róla beszélni, nyugtasd meg az aggodalmait. Adj neki tiszta, egyszerű válaszokat és ne próbálkozz olyanokkal mint „lehet, hogy…” vagy „majd meglátod milyen lesz…”.

4. Kérd meg nagyobbik gyerekedet, hogy beszélgessen el a kicsivel

Vajon jó ötlet ez? Ez a te döntésed. Ha a kis ovis izgul és nem tudja mi vár rá, kérd meg a nagyobbik testvérét vagy egy barát gyerekét, hogy meséljen neki az óvodáról.

5. Találd meg legmegfelelőbb óvonőt

Ha az óvodában több óvonő is van, vajon jó döntés, hogy ugyanazt kérd aki a nagyobbik gyermek óvonője is volt? Attól függ. Nagyon fontos, hogy a gyereknek meglegyenek a saját élményei az óvodában. Nagyon szenvedne attól ha mindig összehasonlítgatnák a testvérével. Mégis, ha nagyon jól együtt tudtatok működni az első gyermeked óvonőjével, akkor a kicsinek csak hasznára válhat az óvonők professzionizmusa. De ha ez az első alkalom, amikor óvodát választasz a gyermeknek, próbáld meg minél több anyukával felvenni a kapcsolatot, hogy megtudd az ő véleményüket, sőt kérd meg az óvonőt, hogy vehess részt pár órán, hogy átlásd a foglalkozásokat.

6. Tervezz meg egy látogatást

Függetlenül attól, hogy a kicsi lelkes vagy izgul, egy nagyon jó ötlet, hogy meglátogassátok az óvodát, vagy megbeszéljetek egy találkozót az óvonővel a kezdés előtt. Ha már volt is látogatóba, most úgy menjen mint egy jövendőbeli kisdiák. Plusz, hogy ott játszhat a gyerekekkel hamarabb megszokja a közösséget.

7. Találj neki barátot

Ha lehetséges, jó ha találsz egy barátot a gyereknek, ezt az egyik szülővel megbeszélve az óvodából. Rendezz néhány “játékos időszakot” a másik gyerekkel együtt a kezdés előtt, ahhoz, hogy egymáshoz szokjanak.

8. Olvass meséket

Lefekvés előtt olvass neki mesét az óvodáról, a bátorságról vagy arról, hogy hogyan kell valami újat elkezdeni. A jövendőbeli óvodás a hősökről vesz példát. Ugyanakkor olvass neki olyan mesét neki, amit szeretett a nagyobbik testvére is. Ez felkészíti őt az óvodai meseórákra.

9. Készíts neki különleges ajándékot

Ha a kicsi izgul, készíts oda egy fotót kettőtökről vagy egy szerencsehozó tárgyat amelyet rejts a csomagjába vagy a kis hátizsákjába. Mond neki, hogy ez egy különleges dolog amiről jusson eszébe, hogy akkor is rá gondolsz amikor ő az óvodában van.

10. Lelkesedj fel újra!

Ezek kedves pillanatok amelyekről készíts fotókat és ne szégyelld, ha a büszkeségtől könnyezel mikor a kicsit először viszed óvodába.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search

IskolakakezdésLány és fiú közötti különbség