A gyermekkori dadogás okai és kezelése

0

A legtöbb gyermek már csecsemőkorban megtanulja kimondani az első szavakat. Nyelvezete az idő haladtával fejlődik és megtanul helyesen, folyékonyan beszélni. Nem minden gyermeknek van problémája a beszédfejlődéssel, egyeseknek viszont nagyon nehéz folyékonyan beszélni, és nehezen tudják kiejteni a szavakat.

A szavak ismétlése, a helyes kiejtés gyakori próbálkozási kísérletei, mind normális dolgok abban az időszakban, amikor a gyermek beszélni tanul, és addig kell folytatni őket, amíg helyesen nem mondja ki őket. Ez általában a gyermek 3-5 éves korában történik, de gyermektől függően lehet idősebb korban is.

A mai napig nem létezik egy végső elmélet a dadogással kapcsolatosan. Sok orvos és pszichológus úgy gondolja, hogy ez egy természetes neurológiai és pszichológiai állapot. Egyes esetekben a gyermek beszédzavarait a gyermekkorban elszenvedett bántalmak, és a szigorú nevelés okozza. Valami erőteljesen felzaklatta, és akadályozza a szavak kiejtésében, a beszédfejlődésben valamint a bonyolultabb szavak kimondásában.

Ez egy jó érv, hogy a szülő türelmesen, szelíden irányítsa és bátorítsa a gyermeket, amikor elkezdi az első szavait kimondani, hiszen pozitív magatartása létfontosságú a gyermekre nézve és önbecsülésének kialakulásához.

A dadogás és a selypítés a beszédtanulási folyamat része, azonban egyesesetekben neurológiai és pszichológiai problémák állhatnak a háttérben, és hajlamosak az állandó dadogásra. Ám rajtuk is lehet segíteni. Ha úgy gondolod, hogy gyermeked dadogása súlyos, ajánlatos azonnal szakorvoshoz fordulni. Az időbeni beavatkozások, és a beszédterápia sok gyermeknek segít kiküszöbölni a dadogást, és megküzdeni ezzel a helyzettel.

 

gyermekkori dadogas

 

Az elmúlt években jelentős előrehaladást értek el a beszédfejlesztési módszerekkel. Számos kommunikációs módszer létezik úgy a felnőttek, mint a gyermekek beszédzavarainak kezelésére. Amiben minden szakértő egyetért, az a következő: a beszédzavaros gyermekeknek a legjobb terápiát a pozitív bátorítás jelenti, tehát még egy ok, hogy szelíden és tiszteletteljesen bánj gyermekeddel.

Tetszett? Oszd meg!

Mondd el a véleményed!