A beszéd fejlődése a baba első évében

0

A beszéd fejlődése a baba első évében

baba első hónapja nagyrészt sírással és csenddel van tele. De még így is, a baba mindent magába szív a környezetéből. Azután megpróbálja leutánozni őket. A baba már akkor elkezd kommunikálni, mikor te még észre sem veszed.

 

baba mosolyog

 

Szemkontaktus

Hat és nyolchetes kora között a gyermek elkezd követni téged a szemével. Ez több, mint egy fizikai eredmény, ez azt jelenti, hogy neurológiai szempontból normális, valamint az agya rögzíti és emlékszik az ismerős arcokra.

Ha a baba tekintete élete harmadik hónapjának végére sem találkozott még a te tekinteteddel, ne ess pánikba! Ha fáradt vagy nincs kedve ilyen típusú kapcsolatba kerülni veled, előfordulhat, hogy kerüli a tekintetedet. Fontos, hogy kizárd a késés más okait, mint például a szembetegséget, vagy illeszkedési problémákat.

A mosoly és a nevetés

Körülbelül ugyanebben a periódusban a baba, szemeit használva lép kapcsolatba az őt körülvevőkkel, és egy őszinte mosollyal jutalmaz téged. Ez a társadalmi mosoly az, ami számít: a baba válaszol a kommunikáció első formáira. A mosoly jó jele annak, hogy a baba neurológiai szempontból fejlődik. Azt jelzi, hogy ellát rövid távolságokra, meg tudja különböztetni, amit lát, és mosolyog.

A gügyögés és a nevetés a kommunikáció következő lépései. Csak úgy, mint a szemkontaktus esetében, nem fogod mosolyogni látni, csak a negyedik hónapban.

A gőgicsélés és gügyögés

Nyolchetes korában hallhatsz egy kellemes hangot – a baba első gügyögése. Ugyanolyan meglepett és boldog lesz ettől a hangtól ő is, mint te és lehet, hogy eltelik egy kis idő, mire még egyszer el fogja tudni ismételni. Újra és újra próbálja, hogy megpróbáljon utánozni benneteket, tehát ne hagyd abba a beszédet! A következő hetekben a gyermek tovább halad a gőgicsélés, értelmetlen gagyogás felé. A gyermeknek ez a fajta beszéde nagyon szórakoztató számodra: hangokat fog találni – például “ma” – és tovább megy, ezt a hangot ismételve: “ma-ma-ma-ma-ma”. Mivel a száj és nyak különbözőbb részeit használja, mint a gügyögésnél, ez a furcsa hang egy újabb jele a megfelelő növekedésnek.

Néhány hét után – hat-nyolc hónapos korában – a baba a saját hangján válaszol. Ez a kölcsönös “beszélgetés” az első lépés a beszédkészség kifejlesztéséhez. Beszélj tovább a gyermekhez bármiről, ő majd úgyis hozzátesz egy-egy újdonságot mindegyik beszélgetésetekhez.

A baba gesztusai és a babajelek

Az első születésnapjától kezdődően a gesztusok nagyon jó jelzései annak, hogy a baba érti a nyelvet. Mindegy, hogy integet, a játékai felé mutat, vagy más mozdulatokat utánoz, ez egy jel, hogy tudja mit gondol, és azt is, hogy ezáltal neked is el tudja mondani.

Ha keresel valamit, meg is tudja mutatni, hol találod meg. Ez azt jelenti, hogy nem csak gesztusokkal képes kommunikálni, hanem meg is ért bizonyos szavakat.

Napjainkban egyre elterjedtebb módszer a babajelelés, melynek lényege, hogy kézjelekkel egészítjük ki a szokásos kommunikációnkat kisbabánkkal. A babajelek segítségével a gyerekek már egészen kicsi koruktól fogva el tudnak mondani szinte mindent, ami őket érdekli, vagy amire szükségük van. Szakértők szerint hat-kilenc hónapos korban célszerű elkezdeni megtanítani a kicsinek a jeleket, de vannak akik akár 2 éves gyermeküket is beíratják tanfolyamra, mivel még nem kezdtek el beszélni.

Egyesek szerint rendkívül hasznosak a babajelek, míg mások vitatják ezen új, forradalmi módszer eredményességét, mivel szerintük akár hátráltathatja is a csecsemő beszédfejlődését.

 

Az első szó

A legtöbb gyermek 12 hónapos korában kezd el beszélni. Minden eddigi kommunikációs határ segít a beszéd kialakulásában.

15-18 hónapos koráig 5-15 szót mond. Szintén nyilvánvalóvá válik az is, hogy értik a szavakat. Képesnek kell lenniük egyszerű utasításokat követni.

A gyermek az anyjától függ a társadalmi kölcsönhatás kezdeményezését illetően. Azért, mert nem csinál több dolgot, nem azt jelenti, hogy nem érti. A gyermek megtanulja felismerni a hangodat, az arcodat, az érintésedet, és a kényelemhez társítja. Pillanatnyilag már az a tudat is elegendő, hogy ott vagy mellette. Nincs már sok, és elkezd kuncogni, valamint folyékonyan beszélni.

Tetszett? Oszd meg!

Nem engedélyezett a hozzászólás.