A babamasszázs elonyei

0

A babamasszázs eredete

A babamasszázst már évezredek óta gyakorolják, hagyománya Indiából származik, ahol a tudást anyáról gyermekre szállva adták tovább. Vimala Schneider McClure hozta ezt az ősi művészetet az Egyesült Államokba az 1970-es években, miután megtapasztalta pozitív hatását Indiában. Gyermekén gyakorolva tapasztalatai alapján megalkotta saját rendszerét, melyben az Indiában tanult fogásokkal ötvözte a svéd-masszázs és a jóga elemeit is.

A babamasszás egy bensőséges légkört teremt, amely szorosabbra fűzi a szülő és gyermek közötti kötődést, segít megőrizni baba egészségét és testi-lelki jólétét, elősegíti fejlődését, valamint jó hatással van számos életfunkciójára is.

 

Az érintés hatalma, avagy ilyen pozitív hatásai vannak a babamasszázsnak?

• A babamasszázs segít a babának pihenni

A szerető érintés csökkenti a feszültséget, a nyugtalanságot és az irritációt. Az emésztést is elősegíti, hiszen a gyengéd mozdulatok biztosítják a zavartalan gázkibocsátást. A masszázs egy nagyszerű módja annak, hogy csökkentse a stresszt a csecsemőnél és a szülőknél egyaránt, segítsen az ellazulásban, a feszültségek levezetésében, valamit akár a fájdalmas emlékek enyhítésében is.

 

• Erősíti a kötődést szülő és gyermek között

Az érintés és szeretet alapvető feltételei az érzelmi és testi növekedésnek, valamit ezek jelentik az első és a legfontosabb kommunikációs eszközt a baba és szülei között. A babamasszázs segítségedre lehet a baba jelzéseinek megértésében, ezáltal pedig egyszerűbb lesz a baba igényeire megfelelően reagálnod. Nem utolsó sorban pedig a masszázs örömforrás a babának és a mamának is, hiszen önfeledt, boldog perceket tölthettek együtt,

 

• Elősegíti a gyerekek növekedését és fejlődését

A vizsgálatok kimutatták a súlygyarapodást és az immunrendszer megerősödését. A masszázs elősegíti, felgyorsítja a neuronok közötti kapcsolatokat, valamint az az idegkapcsolatok fejlődését, hozzájárulva ezáltal egy stabil idegrendszer kialakításához. Rendszeres alkalmazása mellett a kicsi fejlődése és súlygyarapodása kiegyensúlyozottabb lesz.

 

• Kommunikáció anya és gyermeke között

Amit egyre szorosabb kötődés alakul ki anya és gyermeke között (vagy apa és gyermeke között, hiszen a masszázs csodálatos élmény az apukák számára is) egyre inkább megértik a gyermek nem-verbális célzásait, hogy mit szeretne tudatni, értésünkre adni. A szemtől-szembe kommunikáció hangsúlyozza a szeretetet és a biztonság érzetét, valamint elősegíti a beszédfejlődést és a testtudatosságot.

 

• Nyugodtabb alvást biztosít a babának

A masszázs során létrejött nyugodt atmoszféra segít a babának ellazulni és megszabadulni a stressztől, melynek eredménye általában egy csendes, és hosszú alvás lesz. Ennek reményében célszerű a babamasszázst beiktatni a baba esti rutinjába is.

Számos kutatás, kísérlet és megfigyelés bizonyítja a rendszeres masszázs csodálatos eredményeit. Először 1970-ben végeztek kutatásokat a babamassszázs hatásaival kapcsolatban. Olyan koraszülött gyerekeket vizsgáltak, akik az anyaméhben káros anyagokkal kerültek kapcsolatba vagy különböző mozgásproblémákkal születtek. Ezek a babák mind részesültek rendszeres masszázsban, melynek következtében jelentős testsúlygyarapodást és idegrendszeri fejlődést figyeltek meg, illetve az emésztésük is jelentősen javult.

Tetszett? Oszd meg!

Mondd el a véleményed!