A baba értelmi fejlődése

0

baba mama

A baba értelmi fejlődése

Hogyan fejlődik a baba az első évben?

Gyermeke növekedését nézni csodálatos dolog bármely szülő életében, válaszokkal készen az idegenek, barátok, rokonok és gyermekorvos kérdéseire, a gyermek fejlődésével kapcsolatban. De nagyon fontos megérteni, hogy minden gyermek más, és saját ritmusában fog fejlődni a te bátorításoddal és segítségeddel.

Különböző gyermekek elmés dolgokat művelhetnek különböző korokban, és más-más időkben érnek el a fejlődés változó szakaszaira. Ebből kifolyólag a szülőknek javasolt, hogy mindig figyelemmel kísérjék a baba fejlődését, mielőtt még azt kérdezgetnék “az én gyerekem miért nem tudja azt, amit a másik?”

A továbbiakban a fejlődés azon szakaszait mutatjuk be, amiket egy gyermekorvos figyelemmel kell kísérjen egy vizsgálat során:

Újszülöttek – az első hét

Egyhetes korában az újszülöttnek reagálni kell hangokra: meglepődve, psilogva, sírva vagy megnyugodva. Emberi arcra kell nézzen, és szemével követnie kell annak mozgását. Kezét-lábát kell mozgatnia, de még behajlítva tartsa azokat.

Hogyan segíthetsz?
A babák szeretik a nyugtató hangot, és egy éneket hallgatva fejezik ki érzéseiket. A szülők meg kell ismerjék gyermekük temperamentumát, és meg kell tanulják, hogyan nyugtassák meg őket gügyögéssel, játékkal, beszélve vagy énekelve.

Az első hónap

A kisbaba elkezdi emelgetni fejét és egyhuzamban alszik 3-5 órát, aztán megközelítőleg 1 órát van ébren. Emlékezz, hogy 6-8 hetes korában normális, hogy sokat sír a baba, tehát nem kell aggódnod, ha gyermeked nyugtalan ebben a periódusban.

Hogyan segíthetsz?

Nyugtasd meg a kisbabát, beszélj hozzá, vedd ölbe mikor haragos!

2-3 hónapos baba

Fontos említeni, hogy kialakul a szociális mosoly, ez egy kognitív mérföldkő a fejlődésben. Ez mutatja, hogy a gyermek megérti az őt körülvevő világot és tanul belőle, megértve, hogy tetteivel befolyásolni tudja a környezetet. A kisbaba elkezd gügyögni, reagál a verbális és vizuális ingerekre. Amikor a hátán fekszik, fel kell tudja emelni a fejét, nyakát és teste felső részét, és tudnia kell írányítani feje mozgását függőleges helyzetben.

Hogyan segíthetsz?
Beszélgess a babával, mosolyogj és nevess együtt vele, énekelj neki!

4-5 hónapos baba

A kisbaba meg tud fordulni a hasáról a hátára azért, hogy több tárgyat elérjen, és még többet gügyög mint valaha. Főleg a nagyobb testvérek érnek el sok reakciót a babánal ebben a korban.

Hogyan segíthetsz?
Segíts kisbabádnak, hogy függőleges helyzetben legyen, például lábadra ültetheted, megtámasztva hátát. Kezdj egy lefekvési rutint gyakorolni, és válogasd ki a megfelelő játékokat számára.

6 hónapos baba

Ebben a korban a legtöbb gyerek már magától ül, mozgási készségeit fejleszti, különböző tárgyakat egyik kézből a másikba vesz, és kezével felfedező mozdulatokat tesz. Készen állhat arra, hogy pohárból igyon.

Hogyan segíthetsz?
Tedd az ágyba, míg ébren van, és olvass neki mesét!

7-9 hónapos baba

Gyermeked eddig soha nem látott hangoskodásba kezd, és képes lehet olyan szavak kimondására mint “ma-ma”, “da-da” vagy “ba-ba”. Elkezdhet kúszni, bútorokba kapaszkodva, kilométereket megtéve egy olyan játék után, ami nincs a keze ügyében. Motoros képességei tovább fejlődnek, már nagyujja és mutatóujja közzé tud fogni dolgokat. Figyeleni kell az első fogak megjelenésére 8-9 hónapos korban.

Hogyan segíthetsz?
Játssz vele bújócskát vagy “milyen magas vagy”-ot, hogy megtanulja a dolgok állandóságát. Figyelembe kell vedd azt, hogy gyermeked ebben a periódusban találkozhat az elválasztás félelmével, biztosítsd, hogy kényelmes dolgok vegyék körül, így hamarabb túlteszi magát szorongásain.

10-12 hónapos baba

Az első születésnapjáig gyermeked elindulhat segítség nélkül, habár a gyerkek nagyrésze erre csak 15 hónapos korában lesz képes. Ujjával mutat dolgokra, és két három szót is imer a “ma-ma” vagy “pa-pa”-án kívül. Pohárból iszik, elrejtett dolgokat keres, kézmozdulattal elköszön, és ujjacskáival eszik.

Hogyan segíthetsz?
Dicsérd jó magaviseletét, sokat olvass neki, húzz határvonalakat, és vond el figyelmét, ha olyan dologhoz akar hozzáférni, amihez nem szabad. Állíts fel törvényeket és rutinokat!

A kontrollvizsgálatok során beszélned kell a gyermekorvosnak a baba fejlődéséről és ezeket a szakaszokat útmutatóként használhatod ezen beszélgetésekhez, figyelem előtt tartva, hogy nincs két egyforma gyerek (még ha testvérekről is van szó), mindegyik a saját ritmusában tanulja meg képességeit, megfelelő segítség mellet, biztos környezetben tanulva és felfedezve azokat.

Tetszett? Oszd meg!

Nem engedélyezett a hozzászólás.