A baba első megfázása

0


Semmi kétség nem fér ahhoz, hogy a baba első megfázása nehezen kezelhető. Nem adhatsz neki gyógyszereket az első hűlése alkalmával, mivel ekkor még túl kicsi. Nem tehetsz túl sokat betegsége ideje alatt, csak annyit, hogy mellette vagy és megnyugtatod a babát, aki idegesen és kényelmetlenül érzi magát.

A beteg babának 38-tól 40 Celsius fokig terjedő láza lesz, ami a betegségével jár együtt. Köhöghet, fájhat a torka, folyhat az orra és üveges vagy bepirosodott szemei is lehetnek. A gyerek ideges és irritált lesz bedugult orra miatt.

Ha a baba kisebb mint hat hónapos, nem fog tudni az orrán lélegezni, ha nagyon be van dugulva, ezért problémái lesznek a légzéssel és az evéssel.

Mivel a baba nem tudja az orrát kifújni ezért az orrpiszok összegyűl. Biztos lehetsz abban, hogy ha a meghűlés előtt átaludta az éjszakát, amíg beteg, éjszakánként fel fog ébredni. Lehet, hogy néhány órát éjjel ébren lesz azért, mert nem tud lélegezni.

A gyerek hűlése két naptól tíz napig tarthat. Ha a baba nagyon kicsi, a meghűlés eltarthat két hétig is. Amíg eléri a kétéves kort, 6-10 alkalommal hűl meg.

Mikor fordulj orvoshoz?

Orvoshoz kell fordulnod, ha a baba három hónapnál kisebb, amikor meghűl.

Ha a baba három hónaposnál nagyobb, akkor fordulj orvoshoz, ha a láza nagyon nagy, a hűlés sokáig tart, vagy arra gyanakodsz, hogy a füle be van gyulladva, köhög vagy más tünetei vannak.

Amíg a hűlés elmúlik, több dolgot is tehetsz, amivel enyhítheted a baba rosszullétét a betegség ideje alatt:
• Légy biztos abban, hogy a baba eleget pihen.
• Adj neki sok folyadékot, különösen ha a meghűlést láz kíséri.
• Emeld fel a baba fejét, ha kivörösödött, vagy ha az orra be van dugulva. Ezt megteheted úgy, hogy egy vagy két párnát helyezel az ágy matraca alá.
• Mivel a baba nem tudja az orrát kifújni, meg kell törülnöd, hogy segíts neki könnyebben lélegezni.
• Használj egy frissítő párologtató készüléket, hogy a levegő nagy részét megtartsd.
• Gyakrabban öleld meg, tanúsíts iránta több szeretetet és türelmet.

Végül a gyerek hűlése elmúlik. De tartsd észben, hogy a következő megfázás hamarosan felüti a fejét, mert ez a betegség minden gyereknél nagyon gyakori.

Tetszett? Oszd meg!

Mondd el a véleményed!