Terhesség és visszér

 In Betegségek - tünetek és kezelések

Terhesség és visszér

Az erek rendelkeznek egy szabályozó szeleppel, amely megakadályozza, hogy a vér visszafelé, a szív felé folyjon. A visszér kialakulásának okai, ha az érfal meggyengül, és ezek a szelepek nem működnek kellőképpen. Azokon a helyeken, ahol az érfal meggyengült, a vér felgyülemlik. Mikor ez megtörtént, az érfal tágulni kezd és az ér láthatóvá válik a bőr alatt.

Minden harmadik nő visszeres. A visszér örökölhető, de kialakulását a túlsúlyosság is előidézheti.

Miért alakul ki a visszér?

A magzat súlya, a placenta és a méh együttesen nyomást gyakorolnak a medencédben található erekre. Ezen erek eggyike az alsó üreges gyűjtőér, mely a tested jobb oldalán található.

Ezek a nagy szállító erek erős terhelésnek vannak kitéve. Vért szállítanak az alsó végtagjaidból, a medencében és a hasi tájékon lévő szerveidtől. Az alsó üreges gyűjtőérre kifejtett nyomás hatására a vér nagyon nehezen tud a lábakból a szív felé visszaáramlani.

Mindeközben a terhesség alatt szervezeted több vért termel, és egy progeszteron nevű hormon felelős az érfalak meglazításáért.

Mindezek azt jelentik, hogy lábadban az erek megdagadnak vagy felduzzadnak. A visszér gyakori jelenség terhesség ideje alatt. Jó hír azonban, hogy szülés után általában elmúlnak.

Visszeres leszek más testrészeimen is?

Nagyobb valószínűséggel a lábadon jelennek meg, de tested más részeit is “gazdagíthatják”. Az aranyerek olyan visszeres, duzzadt erek, melyek a végbél környékén jelennek meg, és gyakoriak terhesség alatt.

A terhes nők majdnem négy százalékának visszerek jelennek meg a hüvely környékén, de ezek is általában elmúlnak szülés után.

Melyek a visszér tünetei?

Amellett, hogy a visszerek nem esztétikusak, más kellemetlen tüneteket is produkálnak:
• viszkető és irritált bőr a visszerek felett
• a lábak és bokák megduzzadása
• az éjszaka során fellépő izomgörcsök
• nehéz és fájó lábak

Ha ezek a tünetek egyre inkább komolyodnak, és sok kellemetlenséget okoznak neked, javasolt háziorvosodhoz fordulni segítségért.

Megelőzhetem a visszerek kialakulását?

Sajnos, nem tehetsz túl sok mindent a visszerek megelőzése vagy súlyosbodásának megakadályozása érdekében, ha már kialakultak. De csüggedésre nincs okod, íme, pár jótanács, amit kipróbálhatsz :

• Próbálj úgy feküdni, hogy a bal oldaladon aludj, így csökkented a kifejtett nyomást az alsó üreges gyűjtőeredre. Tégy egy párnát a lábad és egyet a hátad alá.

• Ne állj vagy ülj egyhuzamban sok ideig. Minden félórában mozogj valamennyit. Végezz könnyed gyakorlatokat vérkeringésed serkentésére. Unagyígy segíthet a gyors és energikus gyaloglás.

• Ha az irodában kell ülnöd egész nap, lábaid ne tedd keresztbe. Pócold fel, ahányszor csak alkalmad van rá, használj akár egy dobozt vagy lábtartót.

• Ha rövid idő alatt hirtelen elkezdesz hízni, megnöveled a visszerek kialakulásának esélyét. Próbálj egy egészséges és kiegyensúlyozott diétát követni!

Használhatsz különböző orvosi harisnagyákat, hogy lábaidban megakadályozd a vér útjának elzáródását. Orvosi tanácsra mindezeket beszerezheted speciális üzletekben, melyek a terhesség ideje alatt használt termékekre szakosodtak. Az orvosi harisnyák vastagabbak, és kényelmetlenné válhatnak, főleg a nyári melegben. Ne feledd felvenni őket reggel, mielőt még kiszállsz az ágyból, hogy a vér ne tudjon a lábaidban összegyűlni! Semmi garancia nincs arra, hogy ezek a termékek megelőznék vagy megállítanák a visszerek kialakulását, de segíthetnek kényelmesebbé tenni napjaidat.

Komoly problémát jelentenek a visszerek?

Az esetek többségében nem okoznak komoly problémát. Mégis, ha kialakul visszér a hüvely és a gát között, a szülész figyelemmel fogja ezeket kísérni vajúdás alatt.

Mindezt azért teszi, mert amikor a szülés pillanataihoz érsz, az erőltetés hatására nehogy a gát megszakadjon, mert ez komoly vérzést is okozhat. Bátorít majd, hogy csak fokozatosan nyomj, és különböző szülési pozíciókat javasol, mint például a kezedre és térdedre ereszkedés, mely csökenti az erre a zónára eső terhet.

Ha már több éve visszereid vannak, tudnod kell, ez milyen hosszútávú következményekkel járhat:
• A visszerek feletti bőr annyira elvékonyodhat, hogy egy kis karcolás vagy vakarás hatására vérezhet. Előfordulhat, hogy a vérzést nem tudod megállítani, és orvoshoz kell fordulnod.
• A visszerek feletti bőr nem kap elég oxigént és tápanyagot, mivel kevés friss vér jut el ezekre a felületekre. A bőr megkeményedhet, ekcéma vagy akár fekélyesedés is kialakulhat. Azonnal fordulj orvoshoz, ha úgy érzed, ebben a stádiumban vagy.

Egyes anyukák azon aggódnak, hogy visszereik miatt vérrög keletkezhet labukban és trombózis alakulhat ki. Ezek nagyon ritka esetek, de a terhesség és a szülés veszélyei közzé tartoznak. Emlékezz a szülés utáni szimptómákra, amiket nem szabad szem elől tévessz!

Mi történik, ha a visszerek nem múlnak el a szülés után?

Kezelheted szülés után az el nem múlt visszereket. Tanácsos megvárnod, hogy megszüld gyermekeidet, és csak aztán kezeltesd visszereidet, mert minden szülés súlyosbíthat rajtuk.

Több módszert is igénybe vehetsz, mint a kémiai injekciók, plasztikai sebészet vagy lézeres kezelés. Amennyiben nem okoz túl sok kényelmetlenséget, egy plasztikai sebészeten megszabadulhatsz tőlük, de mindez azt jelentheti, hogy magánklinikai szolgáltatásokat kell igénybe venned.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search