A 35 éves kor utáni szülés kockázatai

0

késői terhesség

A 35 éves kor utáni szülés kockázatai

Számos friss tanulmány kimutatta, hogy az egészséges nőknél egy terhesség kockázata kicsi még akkor is, ha a 35 éves életkort fokozott terhességi komplikációkkal társítják. Nemcsak a kor, de az egészségi állapot is számít.

Bizonyítékok vannak arra vonatkozóan, hogy az idősebb nőknek minden esélyük megvan arra, hogy a terhesség alatt olyan betegségek alakuljanak ki náluk, mint a cukorbetegség, magas vérnyomás, vagy placenta praevia. Ezeknek az állapotoknak súlyos következményei lehetnek és szigorúbb ellenőrzést igényelnek. De a kockázatok ellenére, amelyek együtt nőnek a korral, ezek a tanulmányok azt mutatták ki, hogy a terhesség probléma nélkül megy végbe az anya és a gyermek számára is.

A halva születés kockázata annál nagyobb, minél idősebb a nő, bár azok a százalékok, amelyek a kort vádolják ezzel a dologgal, még nagyon alacsonyak. Most az idősebb nőknél megszokott problémákat a modern szülőotthonok kezelni tudják tevékenységük által. A szülészet keretein belül, a terhesgondozási csapattal együttműködve és olyan intézkedések meghozása által, mint az étrend meghatárzása – amennyiben cukorbetegség vagy túlsúlyosság áll fen – segíthetnek csökkenteni az anyára és a babára vonatkozó kockázatokat.

Egy másik probléma az, hogy a kor növekedésével a gyermek örökletes beteségeinek valószínűsége növekszik. A Nemzetközi Statisztikai Hivatal adatai 2005-re azt mutatják, hogy a gyermek születésének kockázata egy olyan betegséggel, mint a Down szindróma 2/1000 a 40-44 éves korig, amely növekszik egészen 14/100-ra a 45 év feletti nőknél. Ha közel vagy, vagy meghaladtad a 40 éves kort, komolyan el kell gondolkodnod egy genetikai vizsgálat elvégzésén, mivel a genetikai problémák kockázata jelentősen nő. Mivel a kromoszóma rendellenességek a leggyakoribb okai a vetélésnek, ennek kockázata a korral együtt növekszik. Ezzel együtt, céloztak arra is, hogy a 35 év feletti nők gyermekeinek halva születési arányát valamilyen mértékben a kromoszóma rendellenességeknek is lehet tulajdonítani.

Végtére is, az mesterségesen előidézett vajúdás és szülés, csakúgy, mint a császármetszés nagy számú előfordulása figyelhető meg a nagy-britanniai 35 év feletti nőknél, bár ezek pontos okai nem ismertek.

Mindkét jövendőbeli szülő részletes orvosi és családtörténete határozhatja meg azokat az állapotokat, amelyek hatással lehetnek az anya és a gyermek egészségére. Emellett lehetőséget nyújt a terhesség fizikai elérhetőségére, vérvizsgálatra, például a rubeolavédettség meghatározására, szűrővizsgálatokra, például a nyaki lemez, amelyet a teherbe esés előtt vizsgálnak meg. Ezután hozhatsz meg bármilyen szükséges döntést annak érdekében, hogy egészséges légy a fogantatás előtt.

Sajnálatos módon, a 35 év feletti nők számára a legnagyobb akadályt a teherben maradás jelenti. Egy nő maximális termékenységét 20 és 24 éves kor között éri el. A 25 és 39 év közötti nők termékenysége legalább egynegyeddel kevesebb. Az adatok arra utalnak, hogy a 35 éves nők 94%-a, valamint a 39 éves nők 77%-a csak három év próbálkozás után tud teherbe esni.

Még az olyan meddőség elleni kezelés ellenére is, mint a mesterséges megtermékenyítés, a nőknek egyre több problémájuk van, ahogy öregszenek. Célszerű segítséget kérni inkább előbb, mint később, ha 35 év feletti vagy és problémáid vannak a fogantatással.

Miután figyelembe vetted ezeket a problémákat, azokra a dolgokra kellene összpontosítanod, amelyek egy bármilyen korban lévő egészséges terhességet kísérnek: egy megfelelő szülés előtti ápolás, kiegyensúlyozott étrend, lelki és pénzügyi felkészülés a gyermek számára, akit legalább a következő 18 éven át gondozni fogsz.

Sok nő, aki 35 éves kora utánra halasztotta a terhességet, meglepődve hallja, hogy mivel jó az egészségi állapota, sokkal inkább felkészültebb, mint egy fiatalabb nő súlyos komplikációkkal és nagy többségük végül egészséges babát hoz a világra.

Tetszett? Oszd meg!

Nem engedélyezett a hozzászólás.