Veszélyeztetett terhesség, táppénz

 In Terhesség és babavárás

Veszélyeztetett terhesség, táppénz

Nem ritka hazánkban a veszélyeztetett terhesség. Magyarországon kb. minden egészséges terhességre jut egy veszélyeztetett. Elég sok olyan egészségügyi probléma és előzmény van, ami miatt az orvos fokozott kontrollt, gyakoribb terhesgondozást, ágynyugalmat, rosszabb esetben kórházi teendőket javasol.

Veszélyeztetett terhesnek nyilváníthatja a várandóst például ikerterhesség,  terhességi cukorbetegség, terhességi magas vérnyomás, méhen belüli retardáció (növekedési elmaradás), a baba fekvési rendellenessége, a koraszülés nagyobb esélye (pl. mert a méhszáj hamarabb kinyílik),  méhlepényi rendellenességek, méhen kívüli terhesség, és korábbi vetélés esetén.

 

Táppénz tudnivalók

A veszélyeztetett terhességgel a kismama táppénzre jogosult, ha egyfelől van fennálló biztosítási jogviszonya, s az orvos igazolja a keresőképtelenséget, illetve egészségügyi hozzájárulás fizetésére kötelezett.

Mennyi jár? Táppénz nemcsak munkanapra, hanem minden naptári napra jár. A táppénz kiszámítása elég komplikált. Nézzük azt a verziót, ha a várandós a táppénz igénylésének évét megelőző két teljes évben (ha 2014-ben igényli, akkor 2012. január 1-től) ugyanott dolgozott, mint ahol a táppénz igénylésekor. Ebben az esetben a táppénz alapját a két előző év nettó jövedelme adja. (Annak számolják a naptári napok szerinti átlagát, majd 60%-át, kórházi táppénz igazolással csak 50%-át.)

Amennyiben folyamatos volt ugyan a munkaviszony, de a jövendő édesanya az igényléskor máshol dolgozik, mint 2 évvel korábbi évben, január 1-sején, akkor a táppénz igénylési napjától visszafele számolják a 180 biztosított naptári napot, és ennek a 180 napnak a nettó összjövedelme adja a táppénz alapját.

Más kérdés, ha nincs meg a 180 naptári nap munkaviszony. Akkor a táppénz összege a minimálbér szerint alakul. Ez 2014. január 1-től teljes munkaidőben (havi bérnél) bruttó 101.500 Ft, a garantált bérminimum pedig 118.000 Ft.

Fontos: a táppénz maximalizálva van, nem haladhatja meg az aktuális minimálbér kétszeresének harmincad részét (ez jelenleg, azaz 2014 márciusában napi max. 6535 Ft).

A passzív táppénz már megszűnt, 2011. július 1. óta nem igényelhető.

 

Mi tehát a teendő?

Először is a kismama kérjen szülész-nőgyógyászától egy igazolást, amelyre az orvos a 9-es kódot írja. Ezzel az orvosi igazolással tudja kérni a munkáltatónál a táppénz elindítását. (A háziorvos is felvehet táppénzre 9-es kóddal, de csak szakorvosi ajánlásra.) Veszélyeztetett terhességnél egyből táppénzre jogosult a kismama (nincs előtte 15 nap betegszabadság), amit az Egészségbiztosítási Pénztár fizet.

A további procedúra már a munkáltató dolga, és menete attól függ, hogy kifizetőhelyről van szó, vagy nem. Ha a munkáltatód kifizetőhely, akkor ők utalják a szokásos munkabér fizetési menet szerint, ha nem kifizetőhely, akkor az egészségpénztár utalja minden hónap 10-éig. (Az első hónapnál lehet csúszás adminisztratív okokból.)

Nőgyógyászi ajánlással már a háziorvos is kezelheti a továbbiakban a táppénzes papírok kiadását, ami az általuk javasolt rendszerességgel történik. A kismama értelemszerűen a szülést megelőző napig lehet táppénzen.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search