Felkészültél az ikerterhességre?

 In Terhesség és babavárás

Felkészültél az ikerterhességre?

A kismamák többnyire kitűnő örömmel fogadják a hírt, hogy ikreket várnak, azonban rövid időn belül megszületik a kétely: két gyermek felnevelése több munkával, kiadással és lemondással járhat. Ha azonban időben felkészülsz és mindent megtervezel, könnyebb dolgod lesz, mint gondolnád.

Az ikerterhesség utolsó 3 hónapja nagyon fárasztó, a legtöbb esetben pedig koraszüléssel végződik. Ha ikerbabákat vársz tudnod kell, hogy a legtöbb terhesség alatti kellemetlenség, valamint probléma hamarabb és fokozott erősséggel jelentkezik. Aggodalomra azonban semmi okod, hiszen a megfelelő odafigyelés mellett minden esélyed megvan arra, hogy egészséges terhességed legyen.

A várandósság alatt pihenj, amennyit csak tudsz! Miután világra jönnek a babák, az idő nagyrészét az ő gondozásukkal fogod tölteni.

 

Ne aggódj a szülés miatt, de készülj fel időben!

Az ikerszülésre minden kismamának egészséges hozzáállással kell felkészülnie, hiszen a többszörös terhesség magasabb kockázattal jár, azonban semmi ok az aggodalomra. Az ikerbabákat váró jövendőbeli anyukák többnyire végletekbe esnek terhességükkel kapcsolatban:

• vannak kismamák, akik nem vesznek tudomást állapotukról, és nem informálódnak az ikerterhességgel kapcsolatos tudnivalókról. Ebben az esetben megnőhet a kockázata annak, hogy nem vesz tudomást valamilyen tünetről vagy figyelmeztető jelről, hiszen az ikerterhesség veszélyeztetett terhességnek számít.

• vannak olyan kismamák is, akik  túlzásokba esnek és rögeszméssé válnak az esetleg felmerülő problémák miatt; ám ezek többnyire éppen a stressz és a félelem miatt következhetnek be. Ez a viselkedés éppen olyan káros, mint az, amikor semmilyen információval nem rendelkezel a terhességeddel kapcsolatban.

 

ikerterhesség
Kettős áldás: az ikerterhesség

 

Fontos tudnod, mivel állsz szemben, és meg kell tenned mindent annak érdekében, hogy megnöveld az egészséges ikerterhesség esélyét. Léteznek előreláthatatlan kockázatok és komplikációk, ezért ismerned kell a figyelmeztető jeleket és azok kezelési módját.

Az ikerterhességgel kapcsolatos információkon kívül fontos, hogy más módon is felkészülj. Egy friss édesanyának már maga az ikrek gondozása is túlterhelő lehet, ezért fontos, hogy előre tervezz és érjenek túl nagy meglepetések.

Egy támogató csoport igazi segítség lehet az ikerbabákat váró kismama számára, ám a legjobb információforrást azok az édesanyák nyújtják, akik már hoztak világra ikreket. A tájékozódás a legjobb módszer arra, hogy alaposan felkészülhess a babák érkezésére.

A terhesgondozás során a védőnőtől hasznos segítséget és tanácsokat kaphatsz, mások támogatása által pedig könnyebben túlvészeled az első rázós heteket és hónapokat, ezalatt a duplán is áldott állapot alatt. Egy biztos: a terhesség alatti felkészülés időszaka szinte ugyanolyan örömteli, mint majd a karodban tartani őket!

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search