A terhesség alatti fogromlás nem törvényszerű

 In Terhesség és babavárás

A terhesség alatti fogromlás nem törvényszerű

A terhesség első trimeszterében mindenképp érdemes elhalasztani minden nem sürgős fogászati kezelést. Persze ez a teljes terhességi ciklusra is vonatkozik, de különösen az első harmadra – mondta Dr. Czinkóczky Béla fogszakorvos, szájsebész, az elrontott és speciális implantációs esetek szakértője.

Ha azonban feltétlenül szükséges, lehet fogat tömni, húzni és műteni is. Az implantátum beültetéssel azonban már érdemes megvárni a baba világra jöttét. De ha mégis elkerülhetetlen egy fog eltávolítása, és a helyére azonnal implantátum kell kerüljön, akkor ez megoldható.

Ami lényeges, hogy mérlegelni kell a beavatkozás fontosságát és az elhalasztásának kockázatát – hangsúlyozza Czinkóczky Béla.

Ami tilos: szenvedni hagyni a kismamát! – hangsúlyozza nyomatékosan a szakorvos.

 

A kismamáknál a fogászati kezelés alatt lehet fájdalmat csillapítani

 

Dr. Czinkóczky azt is elmondta, hogy a helyi érzéstelenítők nem jelentenek problémát a terhesség során. Normál dózisban felszívódnak a szövetek között, ezért nem kerülnek be a keringésbe, így a magzathoz sem jutnak el. Egy elhúzódó, kínzó fájdalom, szenvedés több kárt okoz a magzatnak.

 

Fogászati röntgen is mehet

 

A korszerű digitális röntgenkészülékeknek köszönhetően teljesen kockázatmentes ez az eljárás. A röntgen semmilyen kóros, káros megterheléssel nem jár sem a kismama, sem a magzat szervezetére. A védőkötény használatával biztonsággal elkészíthető a röntgenfelvétel.

 

A tévhitek miatt romlik a kismamák foga

 

Jellemző tünet, hogy a várandósoknak gyakrabban vérzik az ínye, és duzzadtabb is, illetve érzékenyebbek a fogaik. A hormonális háztartása változásai a szájra, a fogágyra, a fog tartószerkezetére, fogakra is kihatnak. Sajnos sűrűbben alakulhat ki fogszuvasodás, fogínybetegség, fogágy-gyulladás, ami bizony végül fogvesztéshez is vezethet.

A terhesgondozásnak éppen ezért fontos része a fogorvosi kontroll a terhesség 1. és 3. trimeszterében. A terhesség alatti fogromlást természetesnek veszik a kismamák, illetve úgy hiszik, semmit sem lehet tenni, ha mégis valami probléma van. Ezért sajnos gyakori, hogy inkább nem fordulnak időben fogorvoshoz, és tényleg bekövetkezik a visszafordíthatatlan.

 

Kulcs: a rendszeresebb és alaposabb fogápolás

 

A nagyobb eséllyel bekövetkező ínygyulladás és a fokozott plakk képződés ellen lehet védekezni. A fogak tisztántartására (fogmosás, fogselyem, szájvíz), szájhigiéniára még jobban oda kell figyelni, mint terhesség előtt, egészen addig, amíg a hormonháztartás nem áll vissza normál állapotába.

 

(Dr. Czinkóczky Béla az elrontott és speciális implantációs esetek szakértője, szájsebész, fogszakorvos, a Magyar Fogorvosok Implantológiai Társasága elnökségi tagja. Igazságügyi orvosszakértő. Több hazai implantológiai témájú szakkönyv társszerzője, a Magyar Fogorvos című szakmai folyóirat Implantológia rovatának szerkesztője.)

Fotó: Dreamstrime

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search