Változások a köldöknél a terhesség alatt

 In Terhesség és babavárás

Változások a köldöknél a terhesség alatt

Mit kezdjünk a has-piercinggel terhesség alatt? Normális-e, ha kitüremkedik az azelőtt befeléforduló köldök? Gyakori kérdések és válaszok a köldökkel kapcsolatban.

Mi az a függőleges barna csík a köldökömtől lefele? És normális-e? Eltűnik szülés után?

Az a neve, hogy Linea Nigra, azaz Fekete Vonal. A bőr ezen pár milliméter széles pigmentálódása teljesen normális jelenség, nagyon sok kismamánál megjelenik a terhesség 15. és 18. hete körül a termelődő ösztrogén hormon hatására. Leggyakrabban a köldöktől a szeméremdombig húzódik, de előfordul, hogy a köldök felett is látható. A csík egyébként eredetileg is ott van, csak nem látható, a növekvő hormonszint hozza elő. Barna haj, barna szemszín esetén rendszerint intenzívebb, sötétebb, szőke hajnál halványabb, vagy nem látszik, (eredeti) vörös hajnál pedig egyáltalán nem látható. Szülés után elhalványodik, végül eltűnik. (Az eltűnési idő változó.)

Piercing van a köldökömben. A terhesség ideje alatt ki kell vennem? Ha igen, mikor?

Manapság sok olyan Anyuka van, akinek piercingje van. Vannak olyanok, akik a saját orvosuk ajánlására már a terhesség legelején kiveszik, bár ez semmilyen nyomós orvosi indokkal nem támasztható alá. Olyan kismamák is akadnak, akik megtartják a piercinget egészen addig, míg a pocijuk hatalmasra nő, s majd csak akkor szedik ki. Sok esetben azonban muszáj kiszedni, mert kényelmetlenné válik viselése a terhesség előrehaladtával, mikor a bőr túlságosan megnyúlik, és számos alkalommal meg is reped. De olyan nők is vannak szép számmal, akik nem nyúltak a piercingjükhöz az egész terhesség ideje alatt, és mégsem jelentkezett semmilyen probléma. Általánosan alkalmazható recept tehát nincs. Egyénfüggő, hogy ki kell-e venni, s ha igen, akkor mikor.

Miért domborodott ki a köldököm?

Hiába állt egész életed alatt a köldököd befelé, a várandósság ideje alatt a bőr megnyúlásának és a nyomásnak hatására kiemelkedővé válhat. Tenni nem sokat lehet ellene, ha nagyon zavar a dolog, az egyetlen megoldás, ha eltakarod bő ruhával. Ne válassz szűk, sztreccs felsőket, s akkor nem fog látszani a dudorodás. Egyes nők a ruha alatt leragasztják különböző szalagokkal, hogy laposabbnak tűnjön. Mindenesetre ajánlatos megvizsgáltatni a kitüremkedő köldököt egy orvossal, hogy meggyőződj arról, hogy nincs-e sérved.

Viszketést érzek hasamon és köldököm körül. Aggódnom kell emiatt?

A bőr megnyúlásával irritálások és viszketegségek jelentkezhetnek. Hidratáld nap mint nap zsíros testápolóval, vagy a terhes pocakra kifejlesztett speciális krémmel, kenőccsel, ez segíteni fog.

Természetes az, ha a köldök lapossá válik?

Igen. Mikor a baba növekedésének eredményeképpen a bőr megnyúlik, észrevehető, hogy a köldök lapossá válik. Ez egy természetes változás, és a gyerek születése után vissza fogja nyerni eredeti formáját a köldök.

Fájdalmat érzek a köldökömben. Mi okozza ezt a fájdalmat?

Okozhatja a bőr megnyúlása, vagy lehet akár egy izomzati probléma is. Mindenképp konzultálj az orvosoddal a fájdalmakról!

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search

terhességi ultrahang vizsgálat