Súlygyarapodás a terhesség alatt

 In Terhesség és babavárás

Súlygyarapodás a terhesség alatt

Kíváncsi vagy, hogy szakértők szerint mennyi a terhesség alatti ideális súlygyarapodás, vagy hány kilogrammot veszítesz rögtön szülés után? Általánosságban elmondható, hogy ez az érték valahol 10 és 15 kg között van – figyelembe véve a baba súlyát és a várandósság előtti testsúlyt is.

Mennyivel gyarapszik a súly terhesség alatt?

A várandósság alatt felgyűlt kilók száma nagymértékben függ a kiinduló testsúlytól, a baba méretétől, a felszedett zsírpárnák és a mellek tömegétől, valamint a magzatvíz mennyiségétől is. A terhesség alatti optimális súlygyarapodás kiszámítása érdekében ismerned kell a várandósság előtti súlyodat vagy testtömeg indexedet.

Testtömegindex – A testtömegindex (rövidítve TTI), vagy ritkább elnevezéssel Quetelet-index (angolul body mass index, rövidítve BMI) egy statisztikai mérőszám, mely az egyén testmagasságát és -tömegét veti össze. Kiszámítása során a kilogrammban megadott testtömeget osztják a méterben mért testmagasság négyzetével. Habár nem a tényleges testzsír-százalékot mutatja, hasznos lehet egy egészséges testsúly meghatározásánál, figyelembe véve a magasságot.

Forrás: Testtömegindex – Wikipédia

 

Annak függvényében, hogy a babavárás előtt sovány vagy éppen túlsúlyos voltál a következő határokon belül tekintik az orvosok ideálisnak a terhesség alatti hízás mértékét:

 • ha a terhesség előtt sovány voltál (TTI 18,5 alatt), akkor a terhesség alatti optimális súlygyarapodás 13-18 kg
 • ha a terhesség előtt normális testsúlyod volt (TTI 18,5 és 25 között), akkor az ideális súlygyarapodás a terhesség alatt 10–15 kg
 • ha a terhesség előtt túlsúlyos voltál (TTI 26 felett), akkor az optimális súlygyarapodás a terhesség alatt 7–11 kg

Természetesen ezek az értékek eltérhetnek – a baba méretétől és a kismama alkatától, hajlamaitól függően.

A terhesség alatti súlygyarapodás megoszlása

Az alábbi lista a terhesség alatt felszedett pluszkilók megoszlását mutatja, egy átlagos mértékű súlygyarapodás esetében:

 • magzat: kb. 3,5 kg
 • zsírok, fehérjék és más elraktározott tápanyagok: 3,3 kg
 • vérplazma mennyiségének növekedése: 1,5 kg
 • egyéb testfolyadék: 1,9 kg
 • méh: 0,9 kg
 • magzatvíz: 0,9 kg
 • mellek megnagyobbodása: 0,9 kg
 • méhlepény: 1 kg

Összesen kb. 14 kg

súlygyarapodás terhesség alatt
A terhesség alatti súlygyarapodás megoszlása

 

A terhesség alatti súlygyarapodás időbeli eloszlása

 • Ha terhesség előtt normális testsúlyod volt: 1,4-2,3 kg a terhesség első trimeszterében, majd körülbelül 0,5-0,9 kg hetente a terhesség második és harmadik trimeszterében.
 • Ha terhesség előtt sovány voltál: 2,3-2,6 kg vagy több a terhesség első trimeszterében (a táplálkozási szakértő javaslatainak függvényében) és 0,5-0,9 kg hetente a terhesség második és harmadik trimeszterében.
 • Ha terhesség előtt túlsúlyos voltál (ebben az esetben szintén célszerű dietetikus tanácsát kérni): körülbelül 0,5-0,9 kg a terhesség első trimeszterében és 0,5 kg hetente a terhesség utolsó 6 hónapjában.

Mit kell tenned, ha súlyproblémák merülnek fel a terhesség alatt?

Ha a hízásra hajlamos vagy. akkor orvosod vagy egy dietetikus segítségével közösen megbeszélhetitek, hogy mire kell odafigyelned a várandósság alatt. A terhesség alatti elhízás valós probléma, amely veszélyeztetheti a kismama és a baba egészségét egyaránt.

Célszerű előre meghatározni egy napi optimális kalóriabevitelt – szigorúan a kismama állapota és a terhesség előtti testsúlya függvényében. Ezt a kalóriamennyiséget napi 100-150 kalóriával kell növelni az első trimeszterben, és napi 250-300 kalóriával a második trimesztertől kezdődően.

Ha túlsúlyos kismamaként vágsz neki a 9 hónapnak, akkor beszéld meg orvosoddal az esetlegesen felmerülő problémákat és kockázatokat. Ebben az esetben 7-12 kg közötti súlygyarapodás mondható ideálisnak. Ha kismamaként odafigyelsz az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozásra, valamit tested jelzéseire, akkor akkor nagyobb eséllyel hozol majd a világra normális súlyú gyermeket, és kisebb lesz a császármetszéses szülés esélye is. A terhesség alatti nagymértékű súlygyarapodás növeli a csecsemőkori elhízás esélyét is!

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search

köldök - gyakori kérdésekterhessegi melltartó