Vajúdást könnyítő technikák

 In Szülés és gyermekágy

kismama a kanapén

Vajúdást könnyítő technikák

Amikor elérkezik a vajúdás ideje, valószínű, hogy szorongás fog el. Egyre többet szeretnél mozogni, és le szeretnéd foglalni magad. Ügyelj, hogy a szülés beindulása előtt, ne terheld túl magad!

Választhatsz az alternatív vajúdási lehetőségek közül

Ha az összehúzódások éjszaka kezdődnek, próbálj ameddig csak lehet az ágyban ülni és pihenni. Ha erősödnek, akkor gondold végig, mi történik a testeddel, a kisbabáddal, és koncentrálj a légző- és relaxációs gyakorlatokra. Itt az alkalom, hogy megtaláld azokat a pozíciókat, melyek segítenek könnyebben átvészelni az összehúzódásokat. Ha beértél a kórházba a szülésznő bizonyára biztat majd és segít megtalálni a legkényelmesebb pozíciót, lehetőleg úgy, hogy tested függőlegesen legyen.

Talán úgy gondolod, hogy vízszintesen feküdni kényelmesebb lenne, mert a tévében is azt láttad? A függőleges pozíció sokat segít vajúdás folyamatában és a fájdalom enyhítésében is. Ha az orvos vagy szülésznő is beleegyezik megpróbálhatod a következő módszereket:

• támaszkodj rá valamire, például egy szék támlájára, a szülőszobában található ágy szélére, az ablakpárkányra, esetleg átkarolhatod a párod nyakát is

• térdelj egy padlóra helyezett nagy párnára vagy ereszkedj négykézlábra

• sok kórházban ma már számtalan eszköz áll a rendelkezésedre, ami segíthet megkönnyíteni a vajúdást, mint például labda, bordásfal, franciaágy, szülőszék vagy medence – használd bátran őket és találd meg a számodra legkedvezőbb testhelyzetet.

Ne felejtsd a csípőd előre és hátra vagy körkörösen mozgatni, hogy segíts megfelelően elhelyezkedni a babának és, hogy kényelmesebben érezd magad te is. Ezeket a mozdulatokat sokkal könnyebb lesz alkalmazni, ha előtte otthon gyakorlod őket, már a terhesség ideje alatt is.

Ha az orvos nem írja elő, ne feküdj ágyban a vajúdás alatt! A függőleges pozícióban könnyebb elviselni a szülési fájdalmakat, a gravitáció  pedig segít a baba fejét a méhnyak felé tolni. Egyes tanulmányok szerint, a vízszintes pozícióban történő vajúdásnak megvannak a maga korlátai:

• az egyes összehúzódások erősebbek, de kevésbé hatékonyak

• vajúdás és a szülés ideje hosszabb

• csökken a véráramlás a baba felé, főleg ha háton fekszel

• némiképp korlátozva van a baba helye, ahol áthalad a medencén.

 

Testhelyzetek, amelyek elősegítik a vajúdást

A függőleges testhelyzetek hatékonyabbá teszik az összehúzódásokat, és általuk úgy érezheted, hogy az irányítás a te kezedben van. Ha vajúdás alatt pozíciót akarsz váltani, kérned kell partnered vagy a szülésznő segítségét. Az ő feladatuk, hogy megkönnyítsék és kényelmesebbé tegyék számodra ezt, a sokszor végtelennek tűnő időt.

Lehet, hogy úgy érzed majd, hogy nem akarsz sokat mozogni a fájdalmak miatt. Minden erődre szükséged lesz, hogy meg tudj birkózni minden egyes összehúzódással. A legfontosabb, hogy ne aggódj: bizonyára meg fogod találni a számodra legmegfelelőbb pozíciót!

Az összehúzódások során hajolj kicsit előre és a közöttük levő időben pedig egyenesedj ki. Ha úgy gondolod, kérd meg partneredet vagy a szülésznőt, hogy minden egyes összehúzódásnál masszírozza a hátad. Ha nagyon elfáradtál, vagy csak egyszerűen az ágyban szeretnél lenni, használj párnákat, melyek segítségével kényelmesen oldalra feküdhetsz.

Ne feledd, hogy természetes szülés esetén, vízszintes pozícióban sokkal fájdalmasabbak lehetnek az összehúzódások. Ha úgy érzed kipihented magad, told magad kényelmesebb helyzetbe, és mozogj, vagy legalábbis próbálj függőleges helyzetben maradni, hogy megkönnyítsd a vajúdást.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search