Testhelyzetek, amelyek megkönnyíthetik a vajúdást

 In Szülés és gyermekágy

Sok kórházban ma már a kismamáknak lehetőségük van dönteni a vajúdás körülményeiről.


Egyszerű praktikák, alternatív megoldások

Léteznek egyszerű – többé-kevésbé bevált – praktikák arra vonatkozólag, hogyan enyhíthetsz a vajúdás alatti fájásokon. Ezek alkalmazása természtesen nem minden esetben vezetnek eredményre, illetve fontos megbeszélned az orvossal vagy a szülésnővel a lehetőségeket.

Ha hátfájásaid vannak a köztes időben és a méhösszehúzódások alatt, meglehet, hogy a baba rosszul helyezkedik. A nehéz szülés elkerülése érdekében állj négykézlábra, hogy elősegítsd a baba fekvését. Mivel célszerű ebben a pozícióban hosszabb időt tölteni, térdeid és a kezeid alá helyezz egy párnát, hogy kényelmesebb legyen a számodra. Egy speciális, vajúdáshoz használatos labda is segítségedre lehet ebben a helyzetben.

Egyre több kórházban ma már barátságos, szinte az otthon-szülés érzetét keltő szülőszobák állnak a kismamák rendelkezésére, ahol akár a vajúdás során alternatív lehetőségek közül is választhatnak. Ilyen például a vízben szülés, de a vajúdó labda, kapaszkodókötél és a bordásfal használata is egyre népszerűbb módszernek számít.

 

Kitolás függőleges testhelyzetben

Sok kismama ösztönösen érzi, hogy a vajúdás alatt és a szülés pillanatában előnyösebb lenne számára a függőleges testhelyzet. A baba fejének nyomása gyorsítja a tágulást, a baba súlya megkönnyíti a leereszkedést és ezáltal könnyebben megtalálja az útját. A méhizom mozgásoknak, a toló erőnek és a gravitációnak együttesen nagy jelentősége van ebben.

A különböző testhelyzetek változtatása sokat segíthet a szülési fájdalmak elviselésében. Ha az orvos vagy a szülésznő beleegyezik, a gyakori a járkálás, térdelés, guggolás megkönnyebbülést jelenthet a kismamának.

Ha a várandós nőnek lehetősége van szabadon megválasztania a számára legkényelmesebb testhelyzetet, az akár órákkal is lerövídítheti a vajúdás idejét. Ma már Magyarországon is több kórházban biztosítanak lehetőséget arra, hogy a kismama maga határozza meg azt a testhelyzetet, melyben a vajúdás időszakát szeretné eltölteni.

 

Amire mindenképp oda kell figyelned…

A kitolási szakaszban sokszor úgy érzed majd, hogy nyomnod kell, azonban ha az orvos vagy a szülésznő arra kér, ne tedd. Ez abban az esetben fordul elő, ha a méhnyak még nincs kellőképpen kitágulva vagy nem egyenletesen veszi körül a baba fejét.

Egy természetes szülés esetén furcsa lehet hallani, hogy nem szabad tolnod, holott ösztönösen ezt tennéd. Ilyenkor próbálj testhelyzetet változtatni, például fordulj valamelyik oldaladra.

Vannak esetek, amikor az orvosok epidurális érzéstelenítést alkalmaznak a szülés alatt, mely során deréktől lefelé elzsibbadsz. Ha az érzéstelenítő már kifejtette hatását mindenképp ágyban kell maradnod, addig azonban a szülésnő bátoríthat, hogy mozogj kicsit. Ha ágyban fekszel ne a hátadon feküdj, hanem fordulj a kényelmesebbik oldaladra, esetleg kérj párnákat a hátad mögé. Ha széken ülsz, térdeidet tedd szét, és az összehúzódások alkalmával hajolj előre.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search