Útmutató friss apukáknak

 In Szülők, párkapcsolat, családi élet

baba apaViszont mindenkinek lehet olyan pillanata, amikor az a kérdés aggasztja, hogy mit tegyen ahhoz, hogy a gyermeknek jó legyen. A kérdések többsége az anyukáknak szól és őket érinti, viszont nem lehet kihagyni az apák szerepét sem a gyermek nevelésében és tanításában.

A jövendőbeli apukák félelmei

Az apukák elbátortalanodhatnak a rájuk váró nagy felelősség miatt, és nem tudják, kinek tehetnék fel a kényes kérdéseket ezzel kapcsolatban. A szülő pozíciója visszaverődik szakmai téren is, nem csak a családon belül, mivel szükséges a feladatok újraszervezése.

• A baba nem használati utasítással jön világra, viszont megtanulhatod, hogy mi a teendő ha részt veszel a nevelésben.
• Ne mondd a társadnak, hogy mész segíteni neki, ha közben még 2 órát kell rád várjon.
• Kerüld el azt a gondolatot, hogy a te szereped kisebb, mint az anyáé. Bár az anya a felelős a baba világrahozataláért, de bármelyik apuka képes hozzájárulni a baba megfürdetéséhez, megetetéséhez és megvédéséhez.
• Ha állandóan jelen vagy a baba életében, akkor az segíteni fog, hogy érzelmileg nagyon közel kerülj a gyermekedhez, és hogy megerősítsd kapcsolatod a társaddal – gyermeked édesanyjával.

Az apa szerepe az anya terhesség utáni depressziójában

Bár a gyermek születése boldog esemény kellene legyen, mégis egyes anyák haragosnak és szomorúnak tűnhetnek. Ez a hangulatváltozás megzavarhat téged, de ennek oka a hormonális változás, ami ingerlékenységet, szomorúságot és ok nélküli sírást idéz elő.

A nők 80%-át érinti a szülés utáni depresszió, mivel a progeszteron és kortizon értéke drasztikusan lecsökken a szülés utáni első 48 órában. Ez az a pillanat, amikor szüksége van rád és a szeretetedre. Légy türelmes, mivel a teste és szervezete sok változáson megy át, és a 9 hónap alatti fáradtság most jelentkezik rajta. Viszont ha a depressziós állapot több napig tart, akkor kérd szakorvos segítségét.

Bár sok ingerült helyzetben lesz még részed, amikor úgy érezheted, hogy elveszíted a nyugalmadat, ne felejtsd el:

Ne irányítsd a partnered!

Osszátok el egyformán a feladatokat egymás között, és beszéljétek meg, hogy hogyan vigyázzatok a gyermekre, mivel ez mindkettőtöket egyformán érint.

Iktassatok be egy kis pihenést csak kettőtöknek!
Még ha most bővült is a család egy új taggal, akkor se feledkezzetek meg a kettesben eltöltött időkről. A párkapcsolat is olyan fontos, mint a család.

Ismerd el az érdemeit!
Normális dolognak tűnhet, hogy partnered mindent megtegyen, ami a gyermekkel kapcsolatos, főleg amikor az idő nem engedi, hogy te is besegíts. Ám ne felejtsd el megbecsülni őt ezért, és ismételd el ezt többször is neki.

Ne felejts segítséget kérni!
Amikor már túl bonyolulttá válnak számodra a dolgok vagy nem tudsz valamit, a legjobb megoldás ha a körülötted lévők segítségét kéred. Dicséretreméltó, ha érdekel és többet akarsz megtudni – egy jó tanács hamar ki is tud húzni a bajból!

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search