Torna a szülés után

 In Egészség és életmód

Torna a szülés után

A terhesség 9 hónapja és a szülés – bármilyen felemelő is – a női test számára nagy megterhelést jelent, ami egyben számos változást is magával hoz. Ezek egy része maradandó, ezekkel meg kell tanulnunk együtt élni, más részük viszont megfelelő mozgásformákkal korrigálható.

A nagy megterhelés következtében mindenekelőtt a has- és gátizmok gyengülnek meg, ezek újbóli megerősítése természetesen nem csak esztétikai szempontból szükséges.

Nagyon fontos hangsúlyozni, hogy a hathetes orvosi kontroll előtt semmiképpen ne kezdjünk el egyedül gyakorlatokat végezni (általában erre amúgy sincs időnk, a pici elég feladatot ad enélkül is…). A kontroll során kérjük meg az orvost, hogy ellenőrizze, milyen állapotban van a gát- és hasizmunk, és ennek alapján kérjünk tanácsadot a gyakorlatok elkezdésének időpontjára vonatkozóan.

A legfontosabb elv az újrakezdéskor a fokozatosság. Érdemes először légzőgyakorlatokkal kezdeni, majd jöhet a séta, később az úszás. Ebben a stádiumban és később is fontos, hogy bármilyen fájdalom, kényelmetlenség érzés vagy vizelet csöpögés esetén azonnal hagyjuk abba, amit éppen csinálunk – és kérjük a gyógytornász vagy képzett fitnesz edző tanácsát.

Nem szabad elfeledkezni a megfelelő öltözékről sem, mindenekelőtt a jó tartást biztosító melltartó viselése ajánlott.

Mivel a gerinc számára is nagyon megterhelő időszakon vagyunk túl, bármilyen mozgásformát választunk, kiemelten figyelnünk kell a helyes tartásra – ebben segítségünkre lehetnek azok a speciális tornák, mindenekelőtt a Pilates és a Callanetics, amelyek tartásjavító hatásúak. Ezek gyakorlása egyébként azért is ajánlott, mert emellett rendkívül hatékonyan, mégis kímélő módon erősíthetők általuk a hát- has- és gátizmok.

Mindig tartsuk szem előtt a folyadékpótlást, hiszen ebben az időszakban különösen nagy veszélyt jelent a dehidratáció.

Végül de nem utolsó sorban nem szabad elfelejteni, hogy szülés után a baba miatt fáradtabbak vagyunk, rendszerint alváshiánnyal küszködünk, ezért semjiképpen ne erőltessük túl magunkat – ez éppen olyan káros, mintha semmit nem csinálnánk.

Forrás: www.mozgasstudio.hu

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search