8 tanács a szülés utáni edzésbe álláshoz

 In Egyéb

8 tanács a szülés utáni edzésbe álláshoz

Sokan azt gondolják, hogy szülés után egyszerűen és gyorsan fel tudják venni a szülés előtti edzésritmust, s ezáltal viszonylag hamar visszanyerhetik korábbi alakjukat. A valóság sajnos ettől távol áll, rengeteg munkát és óvatosságot igényel az edzések újrakezdése. Azonban ha kellően türelmesek vagyunk és nem tűzünk ki irreális célokat, akkor igenis elérhetjük céljainkat.

Összegyűjtöttünk  8 hasznos tanácsot, melyek segítségünkre lehetnek az újrakezdésben:

1. Lassú, megfontolt kezdés

Általánosságban elmondható, hogy szülés után közvetlenül ne erőltessük meg magunkat, mert az csak károkat okozhat, visszaveti az embert. Aki császárral szült, az várjon kb 6 hetet hogy a sebek begyógyuljanak. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy otthon kell ülni, például az egyre kiadósabb séták első lépésként szolgálnak a visszatéréshez vezető úton

2. Figyelj a testedre

Mindig figyelj, milyen jeleket ad a tested amikor mozogsz! Néhányan például azt tapasztalják, hogy a vérzésük erősebb lesz a mozgás intenzitásával egyenesen arányosan – ilyenkor lépjünk egyet vissza, mert a testnek több idő kell a regenerálódáshoz.

3. Medenceizmok

Amennyiben a medenceizmok gyengék, nagyon óvatosan és fokozatosan kezdjük el a megerősítésüket – pilates gyakorlatok sora szolgálja ezt a célt. A medenceizmok megerősítése nagyon fontos, minden mozgás alapja innen ered!

4. Szétváló hasizmok megerősítése

Nagyon gyakori, hogy szülés után a hasizmok szétválnak (rectus diasztázis), melyeket óvatosan és fokozatosan meg lehet erősíteni, hogy az eredeti állapot visszaálljon.

5. Laza ízületek

Egy hormon felelős azért, hogy a terhesség alatt az izületek és a szalagok lazábbá válljanak, segítve a kihordást és szülést. Ez a hormon fokozatosan eltűnik a szervezetből a szülés után, de addig is óvatosan kell a gyakorlatokat végezni, nehogy sérülés legyen a vége!

6. Találd meg a megfelelő mozgásformát

Mindegy hogy mit csinálsz, csak mozogj! Az intenzitása az állapotodtól függ, de figyelj arra, hogy betartsd a fenti pontokat. Vannak kifejezetten a regenerációt segítő mozgásformák (ilyen például a Pilates vagy a jóga), melyek közül szabadon válogathatsz!

7. Hidratálás

Nagyon fontos, hogy elegendő mennyiségű folyadékot fogyassz az edzések mellett, pláne ha szoptatsz! A kevés folyadékbevitel károsan befolyásolja mind a regenerációd, mind a szoptatást!

8. Pihenés

Nem szabad elfelejteni a pihenés fontosságát! Az edzés után mindig eleget pihenj ahhoz, hogy az energiakészleteid feltöltődhessenek a következő edzéshez, illetve a babád megfelelő ellátásához. Amikor csak tudsz pihenj – amint gyermeked lesz, rájössz, hogy semmi sem sürgős, csak a babád és te vagytok a fontosak!

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search

első mosoly