Gyorséttermek játszóterei

 In A gyermekek fejlődése, nevelése

Családi program…

Minden szülő tudja, hogy milyen fontos a gyerekeknek a szabadidő, amit játékkal tölthetnek. Ezalatt mozgással, szaladgálással levezetik fölösleges energiájukat, mi pedig egy kicsit lazíthatunk. Arra azonban már kevesebben gondolnak, hogy milyen üzenete lehet a játéktér kiválasztásának a gyermeke felé.

Manapság gyakran előfordul, hogy a szülők a közös programokat éppen egy gyorséttermbe szervezik, például különféle események megünneplésére. Ezáltal vajon nem kap-e a gyermek egészségtelen üzenetet, ugyanakkor pedig ösztönzést a mozgásra is? Ha arra gondolsz, hogy a legtöbb játszótérrel a legnagyobb gyorsétterem-lánc rendelkezik, könnyen megtalálod a dilemma forrását.

Amerikában több mint 11.000 játszótere van a két legnagyobb gyorsétterem-láncnak. És a legtöbb ember közelebb lakik egy gyorsétteremhez, mint egy parkhoz vagy játszótérhez.

 

gyorséttermi játszótér
Az egyik legnépszerűbb gyorsétterem-lánc kültéri játszótere

 

A tények mérlegelése

A legújabb kutatások szerint a kisgyerekeknek szánt reklámok nagy haszonnal járnak a gyorséttermek szempontjából, ami szólhat óvodáskorúaknak is.

Ezek a reklámhadjáratok akkor a leghatékonyabbak, amikor a termék márkáját kombinálják bizonyos ismert személlyel, ismert dallammal vagy logóval.

Sokszor a gyerekek azért mennek gyorsétterembe, mert ott játszhatnak az erre kialakított helyen és a Happy Meal-eket is kinyithatják. Abból, hogy a játéktér és az étkezés összekapcsolódik, máris következik, hogy a gyermek a gyorséttermet azonosítja a szórakozással, a jóléttel, a boldogsággal.

Abban a világban, ahol az elhízás veszélye fenyegeti a társadalmat, szakemberek figyelmeztetik a szülőket a gyermekeket célzó ételreklámok veszélyeire. A szülőkben tudatosítani kell azokat a módszereket, amellyel ezek a reklámok hatnak a gyermekekre, és fel kell készíteni arra, hogy igyekezzenek ezt a hatást minimálisra csökkenteni.

Egy hatgyermekes anyuka saját bevallása szerint évek óta gyorsétterembe viszi a gyerekeit játszani. Hasonlóan a többi szülőhöz, ez neki is kényelmes megoldás és a gyerekek is szeretnek oda járni. Azért a kockázattal is tisztában van. És mégis gondolkodás nélkül, azért mert már megszokta, olyan helyre viszi a gyerekeit, amelyről tudja, hogy nem egészséges.

Ez olyan, mintha túlsúlyos lennél, tudod, hogy egészségesen kellene táplálkozz, mégis csipszet ropogtatsz. Ennek nincs semmi értelme így! A szülőket fel kell rázni, rá kell ébreszteni a valóságra.

 

A jóindulattól vezérelve

Azok a szülők, akik gyorséttermekbe és hasonló helyekre viszik játszani gyerekeiket, nem akarnak nekik semmi rosszat. Csak egyszerűen azt szeretnék, ha a gyerek jól érezné magát, jól szórakozna, és jókat mozogna.

Semmiféle tanulmány nem mutat ki olyasmit, hogy ez ártalmas lenne. Ellenben vannak tanulmányok, amelyek kimutatták, hogy a gyorséttermi ételek nagyon is ártalmasak az egészségre. Ezért a gyorsétterem és a mozgás kombinációja eléggé torz és zavaros képet közvetít a gyereknek.

Egy tanulmány szerint, tulajdonképpen a gyerekeknek szánt gyorséttermi menüknek csak 3%-a felel meg a táplálkozási normáknak. A legtöbbjük túl sok cukrot, zsiradékot tartalmaz, és egyáltalán nincs tápértéke.

A gyorséttermi étkezésnek nagyon fontos szerepe van abban, hogy a gyerekek között egyre több a túlsúlyos, elhízott gyerek. A legtöbb tanulmány kihangsúlyozza, hogy az elhízásban nagy szerepe van a környezetnek és az életvitelnek, ami ha megfelelő, akkor megelőzhető ez a probléma.

 

gyorséttermi játszotér labdák
A színes labdák nélkülözhetetlen kellékei a mókának

 

A megfelelő választás

Nincs konkrét válasz arra a kérdésre, hogy hová vigye egy szülő a gyerekeit játszani. Azért egyes szülők jobban odafigyelnek, hogy milyen helyet válasszanak, főként, mikor étkezésről is szó van.

Azok a szülők, akiknek gyerekkorukban már volt problémájuk az elhízással, jobban odafigyelnek a saját gyerekeik egészséges étkezésére.
Borzasztó rossz dolog túlsúlyos gyereknek lenni. Környezeted csúfneveket ragaszt rád, nem barátkoznak veled, és utolsónak választanak maguk közé a gyerekek. Ezek a tapasztalatok megváltoztatják a lelkivilágodat.

Néha gyorsétteremben látsz gyerekeket, akik felnőtteknek való menüt fogyasztanak, és szívesen rászólnál a szülőkre. Mert a szülők felelőssége, hogy elkerüljék a gyerekek elhízását.

Amikor játszani viszed a gyereked, legjobb választás egy közeli park vagy játszótér. Van úgy, hogy ez nem mindig lehetséges, egyesek messze laknak a parktól, vagy éppen nem megfelelő az időjárás vagy az évszak.

Azért ha úgy döntesz, hogy a gyereket olyan játszóhelyre viszed, amelynek negatív hatása is lehet a gyerekre, figyelj a következőkre:

? Ha gyorsétteremben van a játszótér, válassz mindig egészséges ételt és italt. Biztasd a családodat, hogy minél egészségesebb ételeket fogyasszanak, ami kiegészíti a mozgást a játszótéren.

? Magyarázd el a gyerekeknek, hogy játszani mentetek oda, de a helynek negatív hatásai is lehetnek az egészségre. Hogyha az ők felfogásához mérten magyarázol, különbséget tudnak majd tenni a játék és a helyszín között.

? Mutass te is jó példát viselkedéseddel! Így megtanulják, hogy mi a különbség a jó és a rossz között. Sokkal jobb, ha te is részt veszel a játékban, mintha csak passzívan figyelnéd őket.

? Próbálj meg kreatív lenni a játszóhely megválasztásánál. Egy másik családnál is játszhatnak a gyerekek új és érdekes játékokkal, más gyerekekkel, és fogyaszthatnak egészséges, kalóriadús ételeket.

 

beltéri játszótér
Beltéri játszótér egy bevásárlóközpontban

 

A gyerekorvos véleménye

A gyereket gyorsétterembe vinni ugyanolyan, mint amikor sportolás közben tejturmixot-t iszogatsz. A gyorséttermek minden alkalmat megragadnak, hogy reklámozzák magukat, és a náluk kiépített játszóterek igencsak vonzóak. Jobb, ha a szülő is részt vesz a játékban, mintha félrevonulva majszolgat egy hamburgert, és hagyja a gyerekeket is erre rászokni.

Az egyik legfőbb oka annak, hogy gyerekeiket a szülők gyorséttermi játszóterekre viszik, a kényelem. Egy másik ok az, hogy túl sokat ezeken a dolgokon nem gondolkodnak, és senki nem is hívta fel erre a figyelmüket.

A jövőben valószínűleg jobban értesülnek majd, hiszen a gyerekek elhízásával kapcsolatos problémák és a nem túl kultúrált kereskedelmi gyakorlatok egyre inkább tárgyalva vannak.

Be kell ismernünk azt is, hogy a gyorséttermek mellett kialakított játszóterek nem feltétlenül rosszak, inkább a legkisebb rosszat képviselik. A jelenlegi gazdasági helyzetben, amikor egyre több család él szegénységben, sokan veszélyes negyedekben élnek, és úgy gondolják, hogy nem biztonságos, ha a gyerek kint, a környező parkban játszik.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search