Gyermekbarát kert, biztonságos szórakozás – tippek

 In Szabadidő, kultúra és szórakozás

Ha a kertünknek az is feladata, hogy gyermekeink szórakoztatását, felüdülését szolgálja, akkor a játéklehetőségeket gondos tervezéssel úgy kell kialakítanunk, hogy veszélytelenek legyenek, és lehetőleg kevésbé terheljék a kertet. Ahol szükséges, használjunk tartós anyagokat és nagy tűrőképességű növényeket. A gyermekbarát kertek főbb jellemzőit Tóth Ádám, kertépítő segített összeszedni.

Grillezni, szalonnát sütni jóóó!

Amennyiben grillező- vagy szalonnasütő sarkot tervezünk, szilárd burkolatú felületről is gondoskodjunk. Jóllehet számos gördíthető eszközt kínálnak, a kényelmes munkavégzést lehetővé tevő, tárolóval rendelkező, téglából épített grillsütő megjelenésében is sokkal szebb, továbbá stabilabb és biztonságosabb is.

Kertguru Tipp: Kerti grillező kialakításánál célszerű a vizet is elvezetni, így sokkal gyorsabban elmoshatóak az edények főzés közben. Használat után mindig rakodjunk el, legfőképpen a késeket, nyársakat tegyük el szem elől.

Részesítsük előnyben a természetes anyagokat!

Fontos szempont a kertünkben alkalmazott eszközök, játékok, bútorok illetve kiegészítők anyaga. A fából készült rekreációs terek nem csupán jobban illeszkednek kertünkhöz, de időállóak, nem okoznak allergiás reakciót, és nem utolsó sorban kezelésük is jóval egyszerűbb. Cserépválasztáskor is preferáljuk inkább a fából készült változatokat, a törékeny kaspókat pedig csak olyan helyre helyezzük, ahol a gyerkőcök nem tehetnek kárt bennük focizás vagy kidobó játék közben.

Kertguru Tipp: A fa kaspókat rendszeresen kezeljük le, mert a gyakori öntözéstől csökken az élettartamuk.

Növények a gyermekbarát kertben

Kerti virágok, növények – Igyekezzünk a kertben minél kevesebb, gyerekekre veszélyt jelentő növényt ültetni. Többnyire a szobanövények mérgezőbbek, mint kerti társaik, ugyanakkor a kerti virágok között is van nem egy veszélyes. A leander például nem csupán akkor mérgező, ha megeszik, hanem ha csak letépik egy levelét, ágát vagy virágját, mert olyan nedvet bocsát ki, mely mérgező hatású. Tehát semmiképp ne tartsunk leandert kisgyermek mellett. Vannak rendkívül mérgező kerti virágok, növények is, ezekről inkább mondjunk le, amíg kicsik a gyerekek, idővel úgyis meg kell újítani a kertet, így lesz rá alkalmunk, hogy pótoljuk az addig mellőzött fajtákat. Ha bizonytalanok vagyunk vásárláskor, inkább kérdezzünk rá az eladótól.

Kertguru Tipp: A régi, korhadt ágú fákat vágjuk ki. Tartsuk tisztán és rendben a kertet, a szerszámokat mindig zárjuk el a gyermekektől. A kerti csapokat akár kerítéssel is körbevehetjük.

Cserjék, bokrok – Tüskés, szúrós cserjéket, bokrokat sem szerencsés választani, ám ha mégis, elkülönítve ültessük őket, így a gyerekek maguktól elkerülik. A gyomok között is vannak szúrósak, ezzel is lehet egy gyereknek rossz napot csinálni, persze nem kell mindentől óvni a gyerekeket, a nagyobbacska lurkóknak elég, ha megtanítjuk, a csalán csíphet, a rózsabokor megszúrhat. Mindemellett viszont lényeges szempont, hogy mivel sajnos egyre többen lesznek már gyerekkorban allergiások, a nagy pollentermelő növényeket mindenképp távolítsuk el a gyerekek mellől.

Kiemelten fontos, hogy a gyerekek ne szedhessenek mérgező bogyókat, és ne egyék meg egy babazsúr keretében. Azt azonban már kevesen tudják, hogy mely bogyók és általában mely növények mérgezők. Mérgező bogyójú növény a legtöbb díszcserje, csak néhányat említve a berkenye, a fagyal, a tiszafa, a tuja, vagy a kecskerágó. Mérgező növények továbbá a borostyán, a vadszőlő, a hó- illetve a gyöngyvirág, a mák, a kutyatej valamint a gyűszűvirág.

Kertguru Tipp: A legtöbb kertben fellelhető dísznövény a tűztövis. Nem csak a bogyói mérgezőek, de nagyon szúrós cserje, jobb, ha nem ültetünk olyan kertbe, ahol gyerekek játszanak.

Nézzünk utána és lehetőleg mellőzzük tehát a mérgező növényeket! Ha már megtörtént a „baleset”, mérgezés esetén itassunk a gyerekkel vizet, hogy a méreg felhíguljon, súlyos esetben azonnal hívjunk mentőt.

Végül íme néhány tipp, hogy mit ültethetünk. Részesítsük előnyben az ehető növényeket: ültessünk gyümölcsfákat, szőlő- és bogyós oltványokat, fűszernövényeket. Saját termesztésű, vitamindús és finom csemegékkel kínálhatjuk a gyermekeket. Ha ügyesen kombinálunk, kora tavasztól késő őszig friss zöldség és gyümölcs kerül az asztalra. Gondozzuk velük együtt a konyhakertet, vonjuk be őket is a zöldségek ápolásába, a gyümölcsök szüretelésébe.

Kertguru tipp: A nagyobbacska gyermekeknek már kialakíthatunk részükre egy saját „kertet” is – egy nagyobb láda vagy cserép is megteszi. A szülőktől kapott kertészkedési jó tanácsok után végezzék a munkát önállóan, adjunk nekik – nem veszélyes – kerti szerszámokat. Érdekes program lehet egy fotóalbum készítése a kezdetektől.

Ha tudatosan kerüljük az egészségre kiemelten veszélyes dísznövényeket, valamint a komolyabb sérüléseket okozókat, akkor ezen kívül csak a környezeti adottságok, és persze ízlésünk a meghatározó a gyermekbarát kert megtervezésekor és kialakításakor.

I. Enyhén mérgező növények

Havasszépe (Rhododendron)
Dudafürt (Colutea)
Puszpáng (Buxus)
Szellőrózsa (Anemone)
Borostyán (Hedera)
Borsófa (Caragana arborescens)
Tűztövis (Pyracantha)
Zanót (Cytisus)
Rekettye (Genista)
Lilaakác (Wisteria)
Boglárka (Ranunculus)
Vörösgyűrű som (Comus sanguinea)
Lonc (Lonicera)
Alkörmös (Phytolacca)
Babérmeggy (Laurocerasus)
Díszpipacs (Papaver orientale)
Csillagfürt (Lupinus)
Csucsor (Solanum)
Pünkösdirózsa (Paeonia)
Fagyal (Ligustrum)
Akác (Robinia)
Salamonpecsét (Polygonatum)
Erdei pajzsika (Dryopteris)
levél, virág
levél, mag
levél
minden része
levél, bogyó
levél, termés
bogyó
minden része
minden része
termés, fa
minden része
bogyó
bogyó
termés
levél, mag
minden része
termés
termés
levél, termés
bogyó, levél, kéreg
kéreg, mag
minden része
minden része 

II. Mérgező növények

Medvetalp (Heracleum)
Hegyi babér (Kalmia)
Berkenye (Sorbus)
Ecetfa (Rhus typhina)
Tűzbab (Phaseolus flavus)
Mahónia (Mahonia)
Cserszömörce (Cotynus coggygria)
Borsos varjúháj (Sedum acre)
Vadgesztenye (Aesculus)
Labdarózsa (Viburnum X carlcephalum)
Hóbogyó (Symphoricarpos)
Fürtös bodza (Sambucus racemosa)
Gyalogbodza (Sambucus ebulus)
Közönséges boróka (Juniperus communis)
Iszalag (Clematis)
Vadszőlő (Parthenocissus)
Madárbirs (Cotoneaster)

minden része
levél
bogyó
levél, termés
nyers hüvely a maggal
bogyó
minden része
minden része
termés
bogyó, levél, kéreg
bogyó
bogyó
bogyó
tobozbogyó
minden része
bogyó, levél
bogyó

III. Erősen mérgező növények

Kökörcsin (Pulsatilla)
Tőzegrozmaring (Andromeda)
Életfa (Thuja)
Kecskerágó (Euoriymus)
Nehézszagú boróka (Juniperus sabina)
Mák (Papaver somniferum)
Magyal (Ilex)
Kutyatej (Euphorbia)
Tiszafa (Taxus baccata)

minden része
levél, virág
levélcsúcs, toboz
termés
minden része
minden része
bogyó
tejnedv
minden része, a piros magköpenyt kivéve

IV. Halálosan  mérgező növények

Ördögcérna (Lycium barbarum)
Kontyvirág (Arum)
Fekete hunyor (Helleborus niger)
Boroszlán (Daphne)
Sisakvirág (Aconitum)
Gyűszűvirág (Digitalis)
Kikerics (Colchicum)
Aranyeső (Laburnum)
Gyöngyvirág (Convallaria)
Ricinus (Ricinus)
Angyaltrombita (Datura)

minden része
bogyó, virág, gyökér
minden része
minden része, különösen a bogyó
minden része
minden része
minden része
termés
minden része
termés
minden része

Forrás: kertguru.hu

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search

Gyerekbarát kertek - falmászás