Szeresd a természetet: készíts madáretetőt!

 In Kreatív ötletek kicsiknek, nagyoknak

A madáretető készítése kellemes időtöltés az egész család számára, a gyerekeknek is maradandó élményt jelent. Több egyszerű anyag felhasználásával is elkészíthető, egy üres tejesdoboz vagy egy műanyag üdítős palack tökéletesen megfelel a célnak.

 

Szükséges anyagok és eszközök:

? egy üres tejes doboz vagy műanyag PET palack

? olló

? drót vagy zsinór

? magvak (búza, rozs, köles, vagy olajos magvak), alma, narancs

? ülőrúdnak kis fából készült hosszabb rudacska, de akár egy ceruza vagy erős szívószál is megfelel

? különböző tárgyak és eszközök a díszítéshez – fakéreg, levelek, termények (érdemes kísérletezni, valójában csak a képzelet szab határt a lehetőségeknek)

 

A madáretető elkészítése

1. Neked, mint szülő az lesz a feladatod, hogy felügyeld gyermeked tevékenységét és segíts neki a veszélyesebb műveletek elvégzésénél. Egy kis madáretető több szempontból is hasznos: nem csupán a tény, hogy újrahasznosított hulladékból készül, de ha gyermekeddel együtt készíted felhívhatod figyelmét a környezetvédelem szerepére és fontosságára.

2. Ha tejes dobozból készül az etető, akkor mind a négy oldalára vágj ajtókat (ez lehet négyszögletes, de sablonnak akár egy kisebb bögrét is használhatsz). Arra ügyelj, hogy az aljához képest magasabban helyezkedjenek ezek a nyílások. Ha pillepalackból készül, elég egy nagyobb lyukat vágni az oldalába.

3. A tejes doboz tetejét és alját, vagy a palack kupakját és alját át kell fúrni egy éles tárgyal, majd a drótot (egyszerűbb) vagy a zsinórt keresztül vezetni ezeken a kis nyílásokon. A drótot vagy fonalat erősen rögzítsd a doboz vagy palack aljához. Ennek több módszere is van: köthetsz görcsöt vagy egy kis éket a végére, de akár valamilyen ragasztót is használhatsz. A lényeg, hogy stabilan megtartsa az etető súlyát.

4. A bejárat alatt fúrj lyukat, illetve a doboz/palack másik oldalán is, hogy az ülőrudat átszúrhasd rajta. Ügyelj arra, hogy az ülőrúd szorosan rögzítve legyen.

5. Most következik a díszítés. A tejes doboz esetében könnyebb dolgotok lesz, de a PET palackot is szépen ki lehet dekorálni. Használhattok természetes anyagokat, mint a fakéreg, levelek vagy különböző termények, de az ügyesebbek akár dekupázs szalvétatechnika segítségével is díszíthetik. Beszéld meg gyermekeddel, hogy ő milyen madáretetőt szeretne és öltöztessétek fel együtt a csupasz dobozt vagy palackot.

6. Akaszd fel a madáretetőt egy fa ágára, és figyeljétek együtt, mennyire el lesznek ragadtatva a kis tollas vendégek a csemegétől!

 

Tippek:
? Egy fél literes tejes- vagy üdítős doboz megfelel a célnak, mert nem túl nagy, és elegendő mag fér bele, de természetesen literes dobozból is készülhet. Palackból használhattok kisebbet és nagyobbat is, de lehetőleg a 1,5 literesnél ne legyen nagyobb az etető.

? A díszítésnél gondolj arra is, hogy a madáretető ellen kell álljon az időjárási viszontagságoknak. Lehetőség szerint használj vízálló és természetes anyagokat. Amennyiben teheted, a madáretetőt helyezd széltől, esőtől és erős napsütéstől védett helyre.

? Rendszeresen ellenőrizzétek – gyermekeddel együtt – hogy elegendő mag legyen a tartályban, és pótoljátok, ha szükséges!

 

Tanítsd meg gyermekedet arra, hogy szeresse a természetet!

madáretetés
Recommended Posts

Start typing and press Enter to search