Termékenységi diéta – férfiaknak

 In Családtervezés és gyermekvállalás

A termékenységi problémák nem csak a nőket érintik, a meddőség férfiak esetében szintén elég nagy gyakorisággal fordul elő. Egy egészséges diéta és kiegyensúlyozott táplálkozás nagymértékben növeli a gyermeknemzés esélyét.

 

Egészséges diéta jövendőbeli apukák számára

Az egészséges táplálkozás kiegyensúlyozott kell legyen – változatos és tápláló, akárcsak egy kismama esetében. Pontosabban, a következő tanácsokat célszerű betartani: győződj meg arról, hogy a napi adagod megfelelő mennyiségű cinket és folsavat tartalmaz, valamint olyan ételeket fogyassz, amelyek C-vitaminban és antioxidásokban gazdagok.

• A kis mennyiségű cink jelenlétét a szervezetben a férfi terméketlenségével hozták kapcsolatba, a vizsgálatok kimutatták, hogy a kombinált kezelés cink-szulfáttal és folsavval elősegíti a spermium termelését. De nem kell túloznod vele, mert nagy koncentrációban a cink befolyásolja a spermium mozgékonyságát. A cél az kell legyen, hogy naponta legalább 12-15 mg legyen a napi diétád része. Nagy mennyiségű cink tálalható a darált marhahúsban (85 g 4,5 mg-ot tartalmaz), a pirított mogyoróban (170 g 3,55 g-ot tartalmaz) és a sült csirkehúsban ( 85 g 2,38 mg-ot tartalmaz).

• Élelmiszerek, melyek gazdagok folsavban: zöldségek, mint a brokkoli és a káposzta, de megtalálható még más élelmiszerben is, például a fekete babban, papayában és a töltött burgonyában is.

• 227 g narancslé 124 mg C-vitamint tartalmaz. Fogyassz legalább 60 mg cinket, de többet, ha dohányzol (100 mg-ot), mert a dohányzás meggátolja a C-vitamin tarolását a szervezetedben. Amennyiben dohányzol, le kell mondanod róla.

• Ha szeretsz kávézni, nem kell abbahagynod. Két tanulmány jelent meg 2005-ben, amely megerősítette a korábbi gyanút, hogy a koffein fokozhatja a spermium mobilitását. Az első tanulmány alapján azok a férfiak akik rendszeresen hat vagy több csésze kávét is fogyasztottak, a spermium mobilitása nagyobb volt, mint azoknál a férfiaknál, aki nem voltak kávéfüggőek. A második tanulmány a terméketlen férfiakat vizsgálta. Ugyanazt az eredményt állapítottak meg, a rendszeres kávéfogyasztás összefüggésbe hozható a megnövekedett spermium mobilitásával, illetve az antioxidánsok szintjével. A spermium mobilitása hajlamos a növekedésre a kávéfogyasztás hatására, de nincs bizonyíték arra, hogy ez megnöveli az esélyeket a gyermek nemzésére.

• Csökkentsd az alkoholfogyasztást! Míg az alkalmi ital biztonságosnak tekinthető, a szakértők úgy vélik, hogy a túlzott alkoholfogyasztás rontja a sperma minőségét. A túlzott bor, sör vagy szeszes ital fogyasztása befolyásolja a hormonszintet, csökkenti a tesztoszteron szinte, illetve a heréket is befolyásolja az érett spermium termelésében, amely egy spermium hiányához vezethet. Nincs bizonyíték arra, hogy a mértékletes alkoholfogyasztás befolyásolja-e a termékenységet.

Emellett az élelmiszer, vagy néhány életmódbeli tényezők és a munkahelyi kockázatok is hatással lehetnek a termékenységre. Szerencsére, sokat el lehet kerülni. Végül, ha elkötelezed magad egy egészséges táplálkozás (több gyümölcs, zöldség, teljes kiőrlésű gabona, zsírmentes tejtermékek, sovány húsok) és egy biztosabb életvitel mellett, tökéletes formában leszel egy baba vállalására!

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search