Terhességmegszakítás – abortusz

 In Terhesség és babavárás

Terhességmegszakítás – abortusz

Az abortuszról

A köznyelvben az abortusz szó általában csupán a terhességmegszakítás fogalmát takarja, azonban valójában az orvosok a természetes, spontán vetélés (latinul abortus spontaneus) esetében is ugyanezt a kifejezést használják. A művi vetélés (latinul abortus arteficialis) rendszerint a kismama önálló döntése és bizonyos törvényes feltételeknek kell megfeleljen. Ellenkező esetben magzatelhajtásról beszélünk, ami bűncselekménynek minősül.

A terhességmegszakítás egy személyes döntés, melynek hátterében egyaránt állhatnak egészségügyi, és szociális okok is. Magyarországon a terhesség megszakítás törvényes okait a következő csoportokba sorolhatjuk:

egészségügyi okok – ha a terhesség az anya egészségét vagy akár az életét veszélyezteti, illetve ha a magzatnak valószínűsíthetően genetikai vagy egyéb károsodása van

? a terhesség valamilyen bűncselekmény következménye – mint a nemi erőszak vagy vérfertőzés

? az állapotos nő súlyos válsághelyzetben van – például az anyagi nehézségek, a családi állapot vagy a fiatalkorúság lehet annak az oka, hogy egy nő abortusz mellett dönt.

Magyarországon a terhesség a 12. hetéig szakítható meg, később csak indokolt és kiemelt esetekben (egészen a 18-20. hétig) hajtható el a magzat. Ha az terhes nő életét veszélyeztető egészségi állapot vagy a magzat esetében az élettel nem összeegyeztethető rendellenesség teszi indokolttá a terhességmegszakítást, akkor a terhesség idejétől függetlenül bármikor megszakítható az.

 

A terhességmegszakítás módszerei

A terhességmegszakításnak két fő típusa létezik: gyógyszeres és műtéti úton történő.

Gyógyszeres terhességmegszakítás – “abortusztabletta”

A gyógyszeres terhességmegszakítást a várandósság korai szakaszában hajthatják végre (egészen a 8. terhességi hétig). A módszer két szakaszból áll, amely során gyógyszerek segítéségvel idézik elő a vetélést. A közhiedelemmel ellentétben kizárólag kórházban, és szigorú orvosi felügyelet mellett alkalmazzák, illetve a műtéti úton történő magzatűzéshez hasonlóan a jogi előírásokat betartva.

Műtéti úton történő terhességmegszakítás

A terhességmegszakítás szabad akaratból a 12. terhességi hétig lehetséges (18 év alatt égészen a 18. hétig), későbbi időpontban csak különleges orvosi indok mellett hajtható el a magzat.

Magyarországon általában műtéti úton történik, a legelterjedtebb az úgynevezett vákuumszívásos módszer (vákuum-aspiráció) a terhesség első trimeszterében. Az eljárás során először méhtágítást végeznek, majd egy enyhén hajlított szívócsövet vezetnek a méh üregébe, amely segítségével kiürítik a méhet. Ezt követően egy speciális eszközzel (ún. küret) ellenőrzik, hogy minden magzati szövetet eltávolítottak.

A vákuumszívásos-módszer az alulról végzett abortuszok csoportjába tartozik, amelynek más módszerei is ismertek, mint például a tágítás és küret, illetve a tágítás és kiürítés (előbbit a csak a 12. hétig lehet elvégezni, utóbbit pedig a terhesség későbbi szakaszában alkalmazzák).

A mérgezéssel történő abortusz esetében valamilyen olyan anyagot juttatnak a nő szervezetébe, amely megöli a magzatot, majd infúzióval méhösszehúzódásokat váltanak ki hogy a már nem életképes magzat “megszülessen”.

A felülről végezett abortuszok közül a legáltalánosabb a hysterotomia, amely egy korai császármetszéshez hasonló – ezt csak előrehaladott terhesség és fejlettebb magzatok esetében alkalmazzák.

 

abortusz
Felelősségteljes döntés

 

A terhességmegszakítás menete

Miután az orvos megállapította a várandósság tényét és a terhes nő súlyos válsághelyzetre hivatkozva kéri a terhesség megszakítását, akkor a beavatkozás előtt védőnői tanácsadáson kell részt vegyen. A Családvédelmi Szolgálat munkatársa felvilágosítást nyújt az állami segélyek lehetőségeiről, az örökbeadásról, hasznos tanácsokkal szolgál a fogamzásgátlásról, valamint információkat szolgáltat a terhességmegszakítás körülményeiről és jogi feltételeiről.

Amennyiben a tájékoztatást követően a terhes nő határozott ki jelentést tesz arról, hogy nem kívánja megtartani a magzatot, akkor a védőnő kiállítja a terhesség-megszakításra vonatkozó kérőlapot – amelyet a kérelmező aláír – majd továbbítja a kiválasztott intézménynek, a szülész-nőgyógyász szakorvos által kiállított igazolással együtt. A kérelem és a a beavatkozás időpontja között legalább 3 napnak kell eltelnie, és közvetlenül előtte a terhes nőnek aláírásával újra meg kell erősítenie szándékát.

 

A terhességmegszakítás költsége

Ha az abortuszra egészségügyi ok miatt kerül sor, akkor a beavatkozás költségeit az Egészségbiztosítási Alap fedezi. Más esetekben a terhességmegszakításért térítési díjat kell fizetni (2011. január 1-től az abortusz térítési díja 29 710 Ft.).

Eltérő mértékű kedvezményekre jogosultak azok a személyek, akik különféle segélyekben, járadékokban és támogatásokban részesülnek. A magasabb összegű családi pótlékban, fogyatékossági támogatásban, vakok személyi járadékában, rendszeres szociális segélyben részesülők esetében pedig a beavatkozás ingyenes.

 

Az abortusz szövődményei

Mint minden műtéti beavatkozás, a terhességmegszakítás is kockázatokat rejt magában. Ezek a szövődmények jelentkezhetnek közvetlenül a beavatkozás után, de akár évekkel a terhességmegszakítást követően is. Az előrehaladott terhességek esetében a komplikációk veszélye magasabb.

A korai szövődmények közül fontos kiemelni a méh falának sérülését, esetleg átfúródását a műtét során, illetve az erős, ritka esetben elállíthatatlan vérzést. A késő szövődmények csoportjába tartozik gyulladás, a magzat részeinek esetleges visszamaradása, illetve a meddőség is.

A terhességmegszakításnak hosszú távú pszichológiai, lelki következményei is lehetnek.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search