Növeli a koraszülés kockázatát a többszöri abortusz

 In Érdekességek a nagyvilágból

 

Növeli a koraszülés kockázatát a többszöri abortusz

A kutatásba bevont több mint 300 ezer nő 1996 és 2008 között hozta világra első gyerekét Finnországban. Az eredmény szerint háromszor nagyobb volt a gyakorisága a 28. terhességi hét előtti szülésnek azoknál a nőknél, akik legalább három abortuszon átestek már korábban. Hasonló trendet mutatott a 37. terhességi hét előtt világra jött gyerekek aránya is.

Az abortuszon át nem esett nők körében 3 ezreléknek bizonyult a koraszülés gyakorisága a tanulmányban, ez 4 ezrelékre emelkedett azoknál, akiknek egy abortusza volt, 6 ezrelékre azoknál, akik két abortuszon estek át és 11 ezrelékre azoknál, akiknek három vagy több abortuszuk volt. Utóbbi csoportba az összes résztvevő nőnek csupán 0,3 százaléka tartozott.

“A megnövekedett kockázat még mindig nagyon kicsi, különösen egy vagy akár két abortusz után, ezért a nőknek nem kellene megrémülniük megállapításaink miatt” – idézte Reija Klemetti kutatásvezetőt, a Helsinkiben működő Országos Egészségügyi és Jóléti Intézet munkatársát a BBC hírszolgálata.

 


MTI – 2012. augusztus 30.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search