Terhességi hormonok

 In Terhesség és babavárás

 

Terhességi hormonok

Az orvosoknak gyakran ellentmondó véleményük van a különböző terhességi hormonok hatásairól. Azonban úgy tűnik, hogy két hormon, az ösztrogén és progeszteron megkérdőjelezhetetlenül kihat a terhesség fejlődésére. A terhesség alatt jelentkező tünetekért ezek a hormon a felelősek.

Ezen hormonok megnövekedett szintje okozza, hogy fáj és érzékennyé válik a mell, de ezek a tünetek jelentősen csökkennek a terhesség első harmada után.

Az ösztrogén és progeszternon hatása terhesség alatt

A szaglás megváltozása ugyancsak a hormonszint gyors növekedésének a mellékhatása ebben az időszakban. Teljesen természetes, hogy az eddig kedvelt illatok közül van, amit nem bírsz elviselni, vagy bizonyos élelmiszerek visszataszítónak tűnnek.

A fáradtság az ösztrogén hormon mellékhatása, ami ugyanúgy hat az agyra, mint bizonyos altató gyógyszerek. Ezért néha teljesen bágyadtnak vagy kimerültnek érzed magad. De általában a terhesség második harmadától visszatér az energiád.

A progeszteron szerepe az is, hogy meggátolja a méh sima izmainak az összehúzódását, lehetővé téve ezáltal a magzat és a méh egyidejű növekedését.

De a hormon nem szelektíven működik… Ezért a progeszteronszint növekedése kihat más sima izmokra is, mint például a nyelőcső záróizmai. Ennek következménye az emésztési zavarok vagy a gyomorsav által okozott gyomorégés, ami főleg a terhesség előrehaladtával jelentkezik.

A bélizmok ellazulnak és a gázképződés miatt a belek megnagyobbodnak, ezért terhesség ideje alatt gyakori a puffadtság érzése. Az izületi porcok lágyabbá válását is a progeszteron hormon váltja ki, ami a csípő és medencetáji fájdalmakhoz vezet.

A hormonok és a hangulatváltozások

Az eddig felsorolt fizikai tünetek nyilvánvalóak, de a terhességi hormonok hatásai más tünetekben is megnyilvánulnak, amelyek legalább olyan fontosak. A nagymértékű hormonszint-változás kihathat az idegrendszer azon részére is, amely a lelkiállapotért felel.

Nagyon valószínű, hogy ezeket a változásokat te is érzed a terhesség hatodik és tizedik hete között, illetve a terhesség utolsó trimeszterében, amikor a szervezeted már készül a szülésre. Minden nő tünetei másak, tehát készülj fel bármire, a lelkiállapot-változásoktól egészen a nyugtalan állapotokig vagy depresszióig.

 

Fotó: Dumitru Ionut

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search