Terhesség 20, 30 és 40 évesen

 In Terhesség és babavárás

Terhesség 20, 30 és 40 évesen

terhes nőTöbb kutatás eredménye is megállapította, hogy a terhesség 20 évesen nem olyan mint 40 évesen. Lássuk hát, miben rejlenek a különbségek, testileg és lelkileg egyaránt:

20 évesen: alig várod, hogy gyermeket szülhess

Ebben az évtizedben a legajánlottabb terherbe esni, ugyanis a spontán vetélés vagy a meddőség esélye a legkisebb, ugyanúgy más egészségügyi problémák veszélye is a legalacsonyabb ebben az időszakban. Az Országos Statisztikai Központ szerint, egy 40 éves nőnek hétszer nagyobb az esélye van egy Down-kóros gyermek szülésére, mint egy 20 vagy 30 évesnek. Százezer 20 és 30 év körüli nők gyermekeiből csak 51 Down-kóros.

A 20 és 30 év közötti nők azt mondják, hogy anyaként boldogabbak mint a 40 éves anyukák. A psichológusok szerint ez azért van, mert ezek a fiatal anyukák vagy nem fejezték be az egyetemi tanulmányaikat vagy pedig nem kezdtek el egy karriert építeni. A többségük nem képviseli a karrierista nő típusát.

30 évesen: magabiztos vagy a saját otthonodban

Ha már férjhez mentél és karriert is sikerült építs, itt az ideje, hogy gondolj egy gyermekre is. Bár az ilyen korban szült gyermekek nagyrésze egészséges, a korral a kockázat is növekedett. A 30 és 40 év közötti anyukáknál nagyobb az esély, hogy a magzat génmutációkat szenvedjen vagy az anyuka terhességi cukorbetegsébe essen. Felléphet még az eclampsia is vagyis lázgörcs, ami egy olyan betegség és az epilepsziára jellemző rohamokkal jelentkezik, eszméletvesztéssel jár, a végtagok megmerevednek és görcsös állapotba kerülnek. A fiatalabb nőknél fennáll a terhességi magas vérnyomás veszélye is. 30 évesen már valószínű, hogy császármetszéssel hozod világra gyermekedet. Ha már a 30 éves elmultál, az orvos előír majd egy sor terhesség előtti vizsgálatot, ez esetleges genetikai problémák kimutatására.

Mindezek ellenére, 30 évesen magabiztosabbak leszünk mint 20 évesen és jobban értékeljük majd a terhességet. 1980 óta, 30 és 40 év közötti kismamák száma megduplázódott.

40 évesen: hátrányos helyzetben, de elszántan

Ha már betöltöttük a 40 évet bizonyáre elértük a karrierünk céljait is, ilyenkor egy gyermek már csak a habot leneti azon a bizonyos tortán a számunkra. Még akkor is ha a statisztikák mást mondanak, szellemileg megértél és teljesen készen állsz az anyaszepere. A Harvard Egyetem egy tanulmánya szerint azok a nők, akik 40 év után szülnek, többet élnek, mint azok akik előbb estek terherbe.

Mindezek ellenére figyelembe kell venned az egyes kockázatokat. Egy 45 éves nő nagy eséllyel szülhet egy genetikailag problémás gyermeket. Más kockázatok, mint az eclampsia, cukorbetegség vagy a koraszülés is nagyobb eséllyel fordulnak elő ebben a korban.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search