Tegyünk a légszennyezés ellen

 In Egészség és életmód

Tegyünk a légszennyezés ellen

Ha nem lépünk fel a légszennyezés ellen, a Covid után is maszkban kell majd járnunk

Diákok fogtak össze a légszennyezés és lakossági hulladékégetés ellen. Az országosan ismert tanár, Balatoni József és diákjai is csatlakoztak a Levegő Munkacsoport „#freeAir – Ne égesd el!” kampányához, és a közismert személyiségek után most ők mondják el kisfilmben, miért kell azonnal megálljt parancsolni az illegális lakossági égetéseknek.

Lassan egy éve, hogy csak maszkban léphetünk ki az otthonunkból. Ennek a Covid az oka, de ha így folytatjuk, a jövőben már csak maszkban járhatunk az utcán. Ezt mindenképp el kell kerülni” – mondja Ercsey Petra, 9. osztályos tanuló, aki többek között ezért állt össze diáktársaival, hogy minél több ember figyelmét felhívja a súlyos egészségügyi károkat okozó légszennyezésre és lakossági hulladékégetésre.

Balatoni József, vagyis Jocó bácsi, ahogyan a diákjai és sokan a közösségi médiából ismerik, tanárként különösen fontosnak tartja, hogy a gyerekekkel minél több olyan témával foglalkozzon, ami, a későbbi életüket érinti.

A levegő tisztasága pont egy ilyen téma. Egy olyan ügy, ami mellé szívesen és teljes mellszélességgel állok oda. Beszéltem a gyerekeknek arról, hogy a légszennyezéshez a lakossági szemétégetés milyen nagy mértékben járul hozzá. Hiszem, hogy a jövő a gyerekeknél és a gyerekekkel kezdődik. Ők pedig fogékonyak, érdeklődőek, sőt, tenni is akarnak azért hogy minél jobb legyen a világ. Őszintén és szívvel.

A háztartási hulladékégetés akár több százszor komolyabb egészségkárosító kockázatot jelent annál, mint amit eddig feltételeztünk. Ezt állapította meg egy új nemzetközi kutatás. Magyar és román kutatók az általuk vizsgált települések mindegyikén – Budapesten és Bukarestben csakúgy, mint kisebb vidéki településeken – ki tudták mutatni a kizárólag a szilárd hulladékfajták égetéséből származó ártalmas vegyületeket. Méréseik szerint a hulladékégetés hozzájárulása a légszennyezéshez átlagosan öt százalék.

Szegő Judit környezetkutató, a Levegő Munkacsoport projektvezetője hangsúlyozta: „Bár az öt százalékos arány alacsonynak tűnik, de ha figyelembe vesszük, hogy ennek az egészségkárosító hatása akár több százszor akkora lehet, mint a fennmaradó 95 százaléknak, akkor az eredmény rendkívül elkeserítő.”

Azt ugyanis már egy korábbi kutatás során megállapították, hogy a háztartási hulladékégetés során a tűzifa elégetéséhez képest 100-700-szor több és akár ezerszer mérgezőbb vegyületek kerülnek a levegőbe.

Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke hozzátette: „A környezetvédő civil szervezetek hosszú évek óta hangoztatják, hogy az állam és az önkormányzatok haladéktalanul és hatásosan fel kell lépjenek az illegális lakossági hulladékégetés ellen. Mindenekelőtt szemléletformálására, az energiaszegénységben élők megsegítésére, a háztartási hulladékok, lomok elhelyezésének felhasználóbarát biztosítására, és nem utolsósorban a szabálysértőkkel szemben eljáró hatóságok megerősítésére van szükség. Mindez a töredékébe kerülne annak, mint amekkora kárt a lakossági hulladékégetés okoz.”

A légszennyezés Magyarországon évente 13.000 ember korai halálát okozza.

A diákok videós üzenete a Levegő Munkacsoport Facebook oldalán tekinthető meg.

A témában interjút ad:

·    Ürge-Vorsatz Diana, klímakutató, a CEU professzora, a Levegő Munkacsoport Szakértői Testületének elnöke,
vorsatzd@ceu.edu

·    Jaksity Kata, kommunikációs vezető, #freeAir – Ne égesd el! kampány
Tel.: 06 70 382 2253, jaksitykata@gmail.com

·    Szegő Judit, környezetkutató, éghajlatvédelmi projektvezető, Levegő Munkacsoport
Tel.: 06 20 411 8456, szego.judit@levego.hu

·    Dr. Bendik Gábor, környezetvédelmi szakjogász, Levegő Munkacsoport
Tel.: 06 20 521 2762, bendik.gabor@levego.hu

·    Horváth Zsolt, környezetvédelmi mérnök, Levegő Munkacsoport
Tel.: 06 20 914 6101, horvath.zsolt@levego.hu

Forrás: Aeffect Communications and Consulting

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search