Kis anyajegy, nagy baj

 In Betegségek - tünetek és kezelések, Egészség és életmód

Kis anyajegy, nagy baj

A bőrdaganatok a szemünk láttára fejlődnek ki, sokszor mégis későn kerülnek felismerésre.

A melanoma elsősorban a bőr pigmentsejtjeiből kiinduló rosszindulatú daganat, melynek gyakorisága az elmúlt húsz év alatt megkétszereződött. Amíg nem terjed a mélyebb szövetekbe, szinte 100%-os hatékonysággal gyógyítható. Ezért kiemelten fontos az önvizsgálat és az évenkénti bőrgyógyászati kivizsgálás – hívja fel a figyelmet a Budai Egészségközpont.

Ez a fajta bőrrák ritkábban az anyajegyekből, gyakrabban az ép bőrről indul ki, ezért lényeges odafigyelnünk saját, illetve szeretteink bőrére, pigmentfoltjaira. Elsősorban negyvenéves kor fölött alakul ki, ami annak tudható be, hogy a bőr nem felejt: az évek során a káros napsugárzás és szoláriumozás hatása összeadódik. Emellett az örökletes tényezőknek is jelentős a szerepük. Ezzel magyarázzák, ha olyan helyen alakul ki melanóma, ahol egyáltalán nem érte nap a bőrt.

Gyanús elváltozások

A melanoma gyanúja merül fel minden olyan festékes elváltozás esetén, amely a bőrön hirtelen, újonnan alakul ki; vagy akkor, ha egy korábban meglévő színes anyajegy külleme megváltozik.

Az esetek 90%-ban festékes formában jelentkezik, ilyenkor a pigmentáció mértéke rendkívül eltérő: a halványbarnától a feketéig minden árnyalat előfordul.

Az anyajegyek akkor válnak veszélyforrássá, ha a szabályosan kerek formájú szabálytalan alakúvá, határvonalúvá válik vagy nőni kezd, átmérője meghaladja az 5 millimétert, esetleg az addig sima felülete egyenetlen lesz, göbösödik, vagy a színe a világosbarnából foltosan sötétbarnára vagy feketére sötétül.

Rizikófaktorok

A betegség előfordulása a fehér bőrű népesség körében az egész világon meredeken nő, és ez a tendencia hazánkban is jól érzékelhető.

A rizikót fokozza:

  • világos bőrtípus
  • szőke vagy vörös haj és a szeplősödésre való hajlam
  • ha sok, 50-nél több anyajegy található a bőrön
  • korábbi (akár a gyerekkori) súlyos leégések

A melanóma gyakorisága:

  • 40 és kor felett megnő
  • a 25-29 évesek körében ez a leggyakoribb rákfajta
  • a 15-29 évesek között pedig a második leggyakoribb

Hogyan vizsgál a bőrgyógyász?

A bőrgyógyász nemcsak szabad szemmel, hanem bőrre helyezhető mikroszkóppal (dermatoszkóppal) is átnézi a páciense bőrét, és így állapíthatja meg, hogy van-e valamilyen rosszindulatú elváltozás.

A dermatoszkópnál még modernebb eszköz a digitális dermatoszkóp, amely minden eddiginél érzékenyebb, és nagyobb felbontásra, akár 120-szoros nagyításra, a mélyebb bőrrétegek hatékony vizsgálatára képes. Számítógépen rögzíti és elemzi az első vizsgálatnál látottakat, és a későbbiekben ezzel veti össze az esetleges változásokat. Segítségével a legkorábbi stádiumban lévő, szemmel nem látható elváltozások is felfedezhetők, így a korai diagnózissal, gyors műtéti eltávolítással sokkal nagyobb az esélye a maradéktalan gyógyulásnak.

Vegyen részt bőrgyógyászati szakorvosi vizsgálaton a Budai Egészségközpontban április 6-30. között, és a vizsgálat árából 20% kedvezményt biztosítunk!

Forrás: Budai Egészségközpont

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search