Táplálkozás a szoptatás időszakában

 In Táplálkozás és diéta

Táplálkozás a szoptatás időszakában

 

Bizonyára te is kíváncsi vagy, hogy milyen ételek okozhatnak hasfájást a babának, szabad-e kávét innod vagy fogyókúráznod ebben a periódusban – cikkünkben ezekre és más hasonló kérdésekre keressük a választ.

 

Szükséges a fokozott folyadékbevitel szoptatáskor?

A szoptató anyukák sokszor szembesülnek azzal a tévhittel, hogy naponta legalább 4-5 liter vizet kell(ene) fogyasszanak a tejtermelődés elősegítése céljából. Az anyukák ösztönösen megérzik, hogy mennyi folyadékra van szükségük, ezért bátran hagyatkozz egyéni szomjúságérzetedre és igyál annyit, amennyi jólesik.

Az erőltetett, nagymértékű folyadékbevitel valójában nem befolyásolja pozitívan az anyatej mennyiségét, és felesleges terhet jelent a szervezet számára. Ennek ellenére szoptatáskor célszerű a közelbe készíteni egy jó nagy pohár vizet vagy egyéb folyadékot, mivel szoptatáskor – a felszabaduló oxitocin hormonnak köszönhetően – szomjúságérzet lép fel. Tested hormonjai szabályozzák és fenntartják a tejképzősét, szervezeted pedig egyértelműen jelezi számodra, hogy mikor és mennyi folyadékra van szüksége ehhez a folyamathoz.

 

Valóban szükség van extra kalóriákra a szoptatás időszakában?

A női szervezet számára az anyatej termelése és a szoptatás természetes folyamatok, és ehhez nincs szüksége túlsúlyra és felesleges zsírtartalékokra. A terhesség alatt tested már felkészült a szoptatásra és részben az akkor felhalmozott “készletek” feladata, hogy utánpótlást biztosítson erre az időszakra. A közhiedelemmel ellentétben a karcsú és átlagos testalkatú nők is elegendő mennyiségű és zsírtartalmú anyatejet termelnek, valamint a szoptatási problémák gyakoribbak a nagy súlyfelesleggel rendelkező hölgyek esetében.

Ebben az esetben is figyeld tested jelzéseit és kerüld a szélsőségeket – a legjobb amit tehetsz, hogy egészségesen, változatosan és kiegyensúlyozottan táplálkozol. A szoptató anyák átlagosan naponta több kalóriát égetnek el, és más tápanyagokból is többet használnak fel. Mivel minden szervezet egyedi nehéz lenne megmondani, hogy mennyi energiatöbbletre van szüksége ebben az időszakban (függ a testsúlytól és az életviteltől is). Általánosságban azonban elmondható, hogy napi 500-800 kalória szükséges a tejtermelődéshez és a szoptatáshoz. A tejképződés energiát igényel, azonban az energiamennyiség legnagyobb része valójában a tej áramlásához szükséges.

 

táplálkozás szoptatáskor
Mit egyen a szoptató édesanya?

 

Szabad-e fogyókúrázni szoptatáskor?

Drasztikus fogyókúrába nem szabad kezdeni ebben az időszakban, azonban egy könnyebb diéta segíthet megszabadulni a terhesség alatt felszedett pluszkilóktól. Mivel a szoptatás során napi 500-800 kalóriával többet éget az anya szervezete, ezért általában a normális, átlagos étrend mellett is bekövetkezhet a fogyás. Kerüld a megterhelő diétákat, drasztikus koplalást és csak fokozatosan változtass életmódodon!

A szoptatás időszakában tartózkodni kell a heti fél kilónál nagyobb súlycsökkenéssel járó fogyókúráktól. Egyes “sztárdiéták” szintén nem ajánlottak (mint például az Atkins vagy a 90 napos diéta), mivel ezek nem biztosítják az egészséges tejtermelődéshez szükséges összes tápanyagot. Célszerű a súlycsökkentést egyes felesleges kalóriákat tartalmazó élelmiszerek mellőzésével kezdeni, mint a cukrozott üdítőitalok, csokoládé, sütemények, édességek, fehér kenyér és zsíros ételek. Hosszútávon a teljes életmódváltás a legcélravezetőbb módszer.

 

Milyen ételeket célszerű kerülni a szoptatás időszakában?

Sok tévhit és közhiedelem forrása a szoptatás alatti tiltott ételek feketelistája. Sok kezdő anyuka fogadja meg “tapasztaltabb” társai tanácsait és kerüli ezeket az élelmiszereket, azonban sokan meglepetten veszik tudomásul, hogy a bevitt táplálék valójában semmilyen hatással nincs a babára.

A szoptatás időszakában négy dolog fogyasztására kell fokozottan odafigyelni, ezek pedig a koffeintartalmú italok, a cigaretta, az alkohol és a gyógyszerek. Óvatosságot igényelnek a fűszeres és puffasztó ételek (mint például a bab és a borsó), egyes tejtermékek, citrusfélék és erdei gyümölcsök is, azonban ezek hatása igen eltérő lehet. Az allergiát okozó élelmiszerek (mint például a mogyoró) szintén odafigyelést igényelnek az édesanyák részéről.

Előfordulhat, hogy bizonyos ételek és italok hatással vannak az anyatej ízére és összetételére, zavart okozva a baba emésztésében. Van, hogy egyszerűen csak nem ízlik neki a tej, de akár puffadás és görcsös hasfájás is kialakulhat. Fontos tudnod, hogy a csecsemőkori hasfájás hátterében számos ok meghúzódhat, és sok esetben még a gyermekorvosok sem tudnak egyértelmű magyarázattal szolgálni ezzel kapcsolatban. Ha észreveszed, hogy egy bizonyos étel hasfájást okoz a babának, akkor egyszerűen mellőzd azt az étrendedből egy időre.

 

Szükséges-e a vitaminpótlás szoptatáskor?

A változatosan és kiegyensúlyozottan táplálkozó anyáknak általában nincs szükségük vitaminpótlásra a szoptatás alatt, azonban egyes vitaminok hiánya hatással lehet az anyatej minőségére és tartalmára. A szerveztek főleg A-, E-, C- és B-vitaminra van fokozottan szüksége, de a D-vitamin is fontos a baba egészséges fejlődése szempontjából (ez utóbbi segíti a kalcium és foszfor beépülését és felszívódását a csontokba). A vitaminhiány csak a kórosan alultáplált vagy kifejezetten egyoldalúan táplálkozó anyák esetében jelent veszélyt, az ő esetükben célszerű étrendkiegészítőkkel pótolni a veszteségeket.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search