Óvatosan a 90 napos diétával!

 In Táplálkozás és diéta

Fogyni szeretnél? Sokaktól hallottad, hogy milyen hatékony, és könnyen betartható a 90 napos, ún. szétválasztó diéta? Mielőtt belevágnál, szerencsésebb lenne, ha egy dietetikussal vagy személyi edzővel megbeszélnéd a számodra, az adott élethelyzetedhez legmegfelelőbb étrendet a hozzá illő mozgásformával együtt. Mi mindenesetre óvatosságot ajánlunk!

Már akkor el kellene kezdeni gyanakodni, amikor azt hallod, hogy valaki „kétszer is megcsinálta és működött”. Akkor miért is kellett kétszer megcsinálni? Netán visszakúsztak a kilók? Pedig a legnépszerűbb, 90 napos, ún. szétválasztó diéta azt ígéri, hogy ennél nem lesz jojó-effektus, a 90 nap alatt a szervezet működése megváltozik, és így a fogyás megőrizhető.

Engedékenyen megszorító

Ennek a diétának az a lényege, hogy mindennap csak egy típusú táplálékot enged fogyasztani, megszabott sorrendben, ami gyorsabbá teszi az emésztést. Első nap fehérjefélék ehetők, vagyis húsok, hal, tejtermékek, a következő nap a keményítőtartalmú ételeké, így a hüvelyesek, zöldségek, sőt a rizs, burgonya és a kukorica is ezen a napon fogyasztható. A harmadik nap a szénhidráté, ezen a napon ebédre és vacsorára akár pizza, sütemény, csoki is megengedett, míg a negyedik napon gyümölcsökkel kell jóllakni, de abból gyakorlatilag korlátlanul ehető bármi, akár banán és szőlő is. Havonta egyszer a gyümölcsnapot egy keményen megszorító, ún. víznap követi. Általános elvei ennek a diétának, hogy reggelire, délig mindennap csak gyümölcs ehető, hogy a cukormentes tea, kávé korlátlanul megengedett, és hogy nem kell annyit méricskelni, mivel az adott napnak megfelelő típusú étel mennyiségét kevésbé szabályozza, mint általában a fogyókúrás diéták. A 90 napos valószínűleg ennek köszönheti páratlan népszerűségét, hiszen aligha van még egy olyan étrendi ajánlás, amelybe még a vacsorára elfogyasztott két tortaszelet is belefér!

Három hét tapasztalat

A 49 éves Attila 120 kilósan kezdte el a 90 napos diétát. Azért választotta ezt, mert többektől hallotta, hogy ez a legkönnyebben betartható, leghatékonyabb fogyókúra. A nagy reményekkel kezdett diéta jól indult, 5-6 kiló fogyást is eredményezett, azonban több rosszullét miatt három hét után fel kellett adnia. Többször előfordult ugyanis, hogy hevesen verejtékezni kezdett, szédült, és olyan ideges feszültség, szorongás fogta el, mellkasi nyomásérzés kíséretében, hogy a család már-már szívrohamtól tartott. A vérnyomása is magasra szökött alkalmanként, de még ijesztőbb volt, hogy a vércukra kiugróan magas (10-14 mmol/l) értékeket produkált. Cukorambulanciához fordult, és bizony a diabetológus szakorvosnak és a dietetikusnak együttes erővel is több hétbe telt, amire teljes étrendváltás és gyógyszerbeállítás segítségével sikerült tartósan újra normalizálnia a vércukorértékeit.

A kiegyensúlyozatlan étrend veszélyei

A dietetikus magyarázta el, mi történhetett, miért nem ajánlja a 90 napos diétát még egészséges embereknek sem, hát még elhízott, így nagy valószínűséggel anyagcsere-zavarokkal küzdő pácienseinek. Mindenképpen veszélyes a diéta kiegyensúlyozatlansága, az, hogy egyes napokon alig van szénhidrátbevitel, míg más napokon pedig rohamszerűen a kívánatos többszörösét fogyaszthatja a diéta követője. A keményítőnapon is túlzott a szénhidrát bevitele, hiszen például a kukorica, a rizs, a burgonya is bőven tartalmaz belőle, a szénhidrátnapon pedig semmi mást nem fogyaszt az illető, és nem szabad elfelejtkezni a gyümölcsfélék magas szénhidrát (cukor)tartalmáról sem. A hiánynak és a löketszerű túlfogyasztásnak a váltakozása eredményezhette a cukorháztartás felborulását, a kiugró cukorértékeket. A cukorbetegek vagy a diabétesz „előszobájában” lévő, csökkent cukortoleranciát mutató emberek számára a túl sok szénhidrát bevitele veszélyes, de legalább ennyire súlyos következményekkel járhat az is, ha semmit nem fogyaszt belőle, hiszen a cukorszint hirtelen leesése akár eszméletvesztést, cukorkómát is eredményezhet. Nem egészséges az sem, hogy a szervezet a diéta fehérjementes napjain egyáltalán nem jut ehhez a fontos tápanyaghoz (vele együtt zsírokhoz sem), minden negyedik napon pedig gyakorlatilag csak ezt kapja, ami megterhelheti a gyomrot és a májat. A szakértők vitatják a „délig csak gyümölcs” kitételt is, hiszen ez túl sok gyomorsavat eredményezhet, különösen, ha a reggeli kávé sem marad el. A táplálkozás kiegyensúlyozatlansága, az alkalmi hiányállapotok helyett a dietetikus a rendszerességet, a jól elosztott tápanyagbevitelt, a többször kisebb mennyiségek fogyasztását ajánlja. Minden nap szüksége van a szervezetünknek az alapvető tápanyagokra, fehérjére, zsírra és szénhidrátra is, hiszen ha az anyagcsere, az égés, az ürítés folyamatos, akkor az utánpótlásnak is annak kell lennie. Megszívlelendő az is, hogy még annak is érdemes a fogyókúra előtt egy teljes kivizsgálást kérnie a háziorvosától, aki teljesen egészségesnek tudja magát.

Jót és jól!

Legjobb a napi ötszöri étkezés, mértékletességre, változatosságra, a mennyiség helyett a minőségre figyelve. Zsír helyett növényi olajok, finomliszt helyett teljes őrlésű gabonából készült termékek, sok friss zöldség, gyümölcs, sovány húsok, hal, zsírszegény tejtermékek, mellettük a hozzáadott cukor minimalizálása – ezek az egészséges diéta alapelvei. A gyomornak és a cukorháztartásnak is kedvezőbb, ha minden alkalommal kerül a tányérra egy kevés szénhidrát is – például a joghurt egy kis korpával, a saláta is egy szeletke rozskenyérrel ajánlott.

Passzívan nem megy

A fogyni vágyók leggyakoribb hibája, hogy csak diétában, a bevitt táplálékok csökkentésében gondolkoznak, pedig ez önmagában nem vezet fogyáshoz, sőt, felmerül annak a veszélye, hogy a szervezetük tartalékolni kezd. Igazán sikeres a fogyókúra csak megfelelő mozgással együtt lehet! Mindenkinek, még a nagy túlsúlyról indulóknak is meg lehet találni azt a mozgásformát, amely fokozza a „belső égését”, serkenti az anyagcseréjét, hogy a súlyvesztés ne csak átmeneti, hanem fenntartható, valódi testformálás, erősödés, megújulás legyen.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search

Rágózás