Tanítsd meg gyermekedet felelosséget vállani saját tetteiért!

 In Lélek és pszichológia

dacos kisfiú Megtörténhet, hogy kérsz valamit gyermekedtől ő pedig szemedbe nézve ezt mondja ”nem kényszeríthetsz!”. Mikor ezt teszi, valójában vitát kezdeményez szüleivel, ezért rendkívül fontos, hogy ne adj meg neki mindent, amire vágyik és amit tőled kér.

A válasz, hogy „de, megtehetem!” magában foglalhatja azt a veszélyt, hogy a vita kibontakozik, és a következő percben gyermeked fogja kézben tartani az irányítást, ismét válaszolva a kihívásra.

A közvetett módon való válasz a legjobb, különösen kisgyerekek esetében, de hatékony a provokatív viselkedésű kamaszoknál is.

Emlékeztesd gyermekedet a következményekre!

Ha részt veszel a vitában, megadod gyermekednek a lehetőséget, hogy ő uralja a helyzetet. Ha általában nem fogadsz el semmiféle kihívást,  a gyermeked kihívásaira sem kötelező válaszolnod.

Fontos megjegyezned, hogy ne alacsonyodj le gyermeked szintjére. Viszont válaszolj csak a probléma megoldására összpontosítva, érzéseidet nem figyelembe véve. Ezt a módszert be kell tartanod a gyermek első lépéseitől, amíg az iskoláit be nem fejezi.

„Nem kényszeríthetsz!” Fordítás: „Nem akarom megcsinálni azt, amit tőlem kérsz, és ezért cserébe vitatkozni fogok veled!”

A szülő helytelen válasza: „De, tudlak kényszeríteni, és ezt meg is teszem, ha nem teszed azt, amit mondok!”

A szülő helyes válasza: „Nem kényszerítelek. De következményei lesznek, ha megszeged a szabályokat!”

Készíts egy listát a lehetséges következményekkel, és tedd a hálószoba falára, a hűtőszekrényre, vagy bárhová, ahol látótávolságban van. A szülőknek ez a lista hasznosnak bizonyulhat, ha a gyermek ellenőrizhetetlenné válik.

Tartsd kezed ügyében e listát, hogy emlékeztesd, vagy csak nyugodtan tedd le az asztalára, mielőtt elhagynád a szobáját. Hagyd, hogy gyermeked újraolvassa a listát, ha ennek szükségét érzi. Ennek ellenére bizonyosan emlékezni fog sokmindenre, ami a listán fel van tüntetve, mivel mindennap látja ezt.

Határozd meg a ritmust: lassítsd a dolgokat!

Ugyanúgy, mint mikor vissza kell szereznünk irányításunkat egy félresiklott autó fölött, a leggyorsabb és legkönnyebb mód arra, hogy visszanyerhessük ezt, a lassítás. Így tehát, erősen fogva a “kormánykereket”, arra koncentrálj, ami épp előtted van és tanítsd meg gyermekednek, hogy vállalja a felelősséget a tetteiért.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search