Vizelettartási problémák a terhesség alatt

 In Terhesség és babavárás

Vizelettartási problémák a terhesség alatt

Ne ess pánikba: a terhesség alatti vizelési inger természetes jelenség

Nem kell szégyellned, ha vizelettartási zavaraid vannak, ez gyakori probléma állapotos nők esetében. Néhány egyszerű tornagyakorlat és egy kis masszázs csodákra képes. Sok kismama számára okoz kellemetlenséget a terhesség alatti vizelési inger, különösen, ha köhög vagy valamilyen egyszerű testmozgást végez, például szalad.

Tízből négy terhes nő szenved inkontinenciában, aminek legfőbb oka a stressz. Tehát ez egy igen gyakori tünet a kismamák esetében. A jó hír, hogy tehetsz bizonyos lépéseket a kisebb vizeletszivárgások és vizelettartási problémák megszüntetése érdekében.

Teherbeesésed pillanatától kezdve, a hormonoknak köszönhetően a medencefenék szövetei és az izomzata megnyúlik. Másrészt az izomzat, amely a vízhólyagot zárja, meggyengülhet. Amikor tüsszentesz, nevetsz, köhögsz vagy szaladsz, nő a vízhólyagra kifejtett nyomás, és az összehúzódik. Normális esetben az izmaid kellene segítsenek a vizelet visszatartásában, ám ha azok meggyengülnek, megtörténhet, hogy szivárgásaid lesznek és nem leszel képes ellenőrzésed alatt tartani azokat.

A terhesség első szakaszában a méh tágulása és növekedése miatt egyre nagyobb lesz a nyomás a húgyhólyagon, ami gyakori vizelési ingerhez vezet. A harmadik trimeszterben pedig jelentősen megnő a szervezet vizelet-kiválasztása, aminek következtében a vesék is intenzívebben működnek. Ebben a szakaszban már a baba súlya is jelentős nyomást gyakorol a húgyhólyagra, ami már nem képes annyi vizeletet megtartani, mint azelőtt.

A terhesség során gyakoriak a húgyúti fertőzések is. Ha a vizeleted égő érzést okoz vagy szúrós szagúvá válik, keresd fel orvosodat, hogy megfelelő kezelést írjon elő.

 

terhesség alatti inkontinencia
Az inkontinencia megelőzhető

 

Intimtorna és medencefenék erősítő gyakorlatok vizelettartási problémák ellen

A legjobb megoldás a problémára a gátizomtorna, vagyis a medencefenék izmainak erősítése speciális gyakorlatokkal. A tanulmányok szerint, ha még teherbeesésed előtt és a terhesség során elkezded végezni ezeket az intimtorna gyakorlatokat, szülés után sem lesznek vizelettartási gondjaid.

A terhesség alatt valószínűleg változtatnod kell majd azokon a gyakorlatokon, melyeket terhesség előtt végeztél; dönthetsz a hagyományos terhestorna mellett is, próbáld kerülni a futást néhány hétig, de végezd rendszeresen a medencefenék erősítő gyakorlatokat.

Ha a terhesség alatti állandó vizelési inger és vizeletszivárgási problémák továbbra is fennállnak, tanácsos egyes tevékenységeket kerülni a szülés utánig, mint például a futás. A rendszeres testmozgás azonban fontos, de helyettesítsd úszással, biciklizéssel vagy rövid sétákkal, mert ezek kevésbé hatnak a medencefenék izmaira. Ha kerülöd a megterhelést, de ennek ellenére bizonyos esetekben – például ha köhögsz – hetek múlva is fennállnak a vizelettartási panaszaid, célszerű erről beszélni a nőgyógyászoddal.

Az is meglehet, hogy hüvelyed egyes érzékeny részei hozzájárulhatnak a vizelettartási problémák kialakulásához. Ezek a gondok általában megszűnnek bizonyos intomtorna gyakorlatok vagy speciális masszázs segítségével.

Ha a vizelettartási gondjaidat szégyelled megbeszélni az orvosoddal vagy a szakemberrel, próbálj interneten tájékozódni. Látni fogod, hogy az inkontinencia más kismamákat is érint, és az ő tapasztalataik sokban segíthetnek neked is. Mindezek mellett azonban jó, ha részt veszel egy nőgyógyászati vizsgálaton is.

A várnadósság időszakában nagyon fontos a megfelelő folyadékmennyiség fogyasztása. Ne igyál egyszerre sokat, azonban folyamatosan pótold a szervezeted által elhasznált mennyiséget. A mellékhelyiséget látogasd rendszeresen – ne várd meg, hogy a hólyagod teljesen megteljen. Emellet kerülnedő a magas koffeintartalmú italok – mint a kávé és a tea – fogyasztás, mert ezek ingerelhetik a húgyhólyagot.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search