Szilárd ételek bevezetése: édes vagy ízletes?

 In Táplálkozás és diéta

püréAz első néhány hónap egyszerű: anyatej vagy tejpor, későb esetleg zabpehely 4-6 hónapos korban. A táplálkozás-szakértők és a gyermekorvosok különböző véleményen vannak a hozzátáplálást illetően: első alkalommal gyümölcs vagy zöldség?

Ahány baba, annyi íz

Egy édesanya azt mesélte, hogy zöldséggel kezdte. a répa volt az első, aztán a többi zöldség. A gyermek mindet szerette. Aztán megpróbálta a gyümölcsöket, de azt nem szerette egyáltalán. Ez nem tartott szerencsére sokáig, a gyerek elkezdett ugyanúgy örülni a gyümölcsöknek, mint a zöldségeknek. Egy másik szülő azt mondta, hogy ő gyümölccsel kezdte, banánnal és almával, később a zöldséggel. A gyerek nem érzett különbséget és nem finnyáskodott.

Biztos módszer nincs. A desszertet azonban tanácsos elkerülni, mert a cukortartalma túl magas.

Szakértők szerint a legjobb választás a csecsemők számára a következő sorrend: zöldségek, alacsony cukortartalmú gyümölcsök, majd a magasabb cukortartalmúak. A zöldségeknek kevesebb a valószínűségük, hogy allergiát okoznak.

Gyümölcs, zöldség vagy hús?

Néhány szakértő, bár nagyon kevés, azt mondja, hogy mindenekelőtt húst kell adni a gyereknek, mert 4-6 hónapos korig az addig összegyűjtött vas kifogy a szervezetből. A csirke- vagy marhahúspüré jó mód arra, hogy a szükséges vasat megkapja a gyermek szervezete. Régebben magas vastartalmú gabonapelyhet használtak, de most az állati eredetű források kedveltebbek inkább. Mileőtt a húst bevezeted a baba étrendjébe, kérd ki a gyermekrovos véleményét is.

Ami a gyümölcsöket és zöldségeket illeti, kezdésnek az alma, körte, banán, krumpli, répa a legjobb, mert ezek nagyon táplálóak. Nincs semmi bizonyíték arra, hogy ha a gyereknek zöldséget adsz először, nem fogja elfogadni a gyümölcsöt. Olyan történetek is vannak, miszerint a kisbabák kedvelik az édes ételeket.

Nem kell amiatt aggódj, ha kisbabádnak több idő kell a szilárd ételek megszokásához, mert az anyatej vagy tápszer még mindig az elsődleges tápanyag, tehát nem marad éhen.

Nincs rossz választás, főleg, hogy van választék: bolti bébiétel vagy otthon készített? Édes vagy sós? Bió vagy tradicionális? A gyermekorvos el fogja mondani a saját javaslatait, de legjobb, ha követed ösztöneidet, amikor választasz.

Fontos tudni, hogy minden gyerek más, mindegyiknek más igénye van az ételeket illetően. A legjobb, ha adsz a gyereknek egy-egy új ételt néhány nap elteltével, legyen szó gyümölcsről, zöldségről vagy húspüréről, ezzel fog elkezdődni a gyerek konyhai kalandja.

A gyerekek állandóan változnak, úgyhogy ha a gyereked nem szereti a zöldbabot,  ne add fel, kínálgasd még neki, mert lehet, hogy később meg fogja enni.

Végül itt egy egyszerű egy recept, amit kipróbálhatsz:
Hozzávalók:
1/2 bögre tej, 1 banán, 1 érett körte
Elkészítési mód:
A körtét mosd meg, hámozd le, távolítsd el a magjait és darabold föl. A babánt szintén mosd meg, hámozd és darabold. Öntsd a tejet a turmixgépbe és add hozzá a banánt meg a körtét. Keverd nagy sebességen addig, míg eléri a kívánt állagot. Odaadhatod a gyereknek egyből, vagy beteheted a hűtőbe egy későbbi időpontra.

További recepteket gyerekeknek és kisbabáknak Gyerekkonyha rovatunkban találsz.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search