A sport szerepe a gyerekek fejlődésében

 In A gyermekek fejlődése, nevelése

Párját ritkító népszerűségének, óriási merítésének és a rengeteg pozitív hatásának köszönhetően nem túlzás azt állítani, hogy a sport egyike az ember által alkotott legnagyszerűbb dolgoknak. Képes az emberek közti korlátok ledöntésére, mind mentálisan, mind fizikálisan jól érzi tőle magát az ember. A sport természetesen nagyon hasznos gyerekek számára is: ügyesebbé válnak tőle, új barátokat szereznek, megtanulnak csapatjátékosnak lenni, megismerik a fair play fogalmát, önbizalomnövelő hatása van, stb.

A gyerekkori sporttevékenységek legfontosabb szerepe az, hogy hatékonyan segítik és fokozzák a gyerekek fizikális és mentális fejlődését, de a lista nem ér itt véget, számos más pozitív aspektusuk is van, melyek felfedik a sport igazi szépségeit.

Milyen előnyei vannak a sportolásnak?

Sok szülő azért bátorítja a gyerekeit sportolásra, hogy segítsenek nekik értékesnek, hasznosnak érezni magukat. Minden gyerek sikeres lehet vagy az egyik, vagy egy másik sportban, de a gyerekhez illő tevékenység megtalálása időbe telhet, s ezt az utat türelmesen kell végig járni.

Az élet semmilyen más területe nem nyújt olyan lehetőségeket a pozitív személyiségjegyek fejlesztésére, mint a sport – íme néhány a hozzá köthető jótétemények közül:

1. A gyerekek személyiségének és erkölcsi elveinek fejlődését hatékonyan segíti a fair play megismerése. Az aktívan sportoló gyerekek példaként állíthatóak társaik elé, ezzel őket is mozgásra inspirálva.

2. Olyan barátságok köttetnek, melyek a sport nélkül nem jöhetnének létre.

3. A sport a világ minden tájáról összehozza az embereket tekintet nélkül nemzetiségükre, vallásukra, kultúrájukra vagy bőrszínükre.

4. A gyerekek közti csapatmunka és közösségi interakció legjobban a sportban figyelhető meg. Megtanulják, hogy egy csapat részei és mindenki közös erőfeszítése kell a siker eléréséhez, illetve megtanulnak stílusosan győzni és adott esetben méltóságteljesen veszíteni.

5. Megismerik a győzelmeikből és vereségeikből való tanulás fontosságát, illetve a vereségek gyakran motiválják őket még nagyobb erőbedobásra.

6. Tekintélytiszteletet tanulnak, megtanulják a szabályok betartását, a csapattársak és ellenfeleik megbecsülését.

7. Számtalan tanulmány bizonyítja, hogy a sportoló gyerekek az iskolában is jobban teljesítenek.

8. A sportélmények pozitívan befolyásolják a gyerekek önbecsülését.

9. A sportnak komoly stresszoldó szerepe van, növeli a testi és mentális egészség pozitív érzetét.

Nem lehet eléggé hangsúlyozni annak fontosságát, hogy már a kezdetektől fogva nem szabad a gyerekeink elé irreális, vagy nagyon nehezen elérhető célokat kitűzni! Azért kezdjenek el sportolni, hogy élvezzék a mozgást és fejlődjenek, ne pedig az eredmények, sikerek hajszolásáért! A túlzott elvárások és a gyerek hajszolása ellenkező hatást válthat ki, egy életre megutálhatja a sportokat!

Először szokja meg a közeget, értse meg és fogadja el a szabályokat, legyen a mindennapjai része. Eredmények, érmek és díjak csak később jönnek a sorban – ezekhez viszont óriási elszántság, kitartás, önfegyelem és bizony áldozat szükséges hosszú éveken át.

Hagyjuk, hogy a gyerek a sporton kívül más dolgokat is felfedezhessen, ne érezze fullasztónak a szülői nyomást!

Összefoglalásként elmondható, hogy amíg a gyermekünk sportol, olyan világban él, ahol megpróbálja a legjobbját nyújtani. Minden érzékszerve, a motorikus rendszere és az intellektusa részt vesznek a tevékenységben, fizikálisan és mentálisan erősebbé válik. Megtanulja, hogyan győzze le az akadályokat és kihívásokat melyek az élete során útjába kerülnek, illetve a sport pozitív leckéinek feldolgozásával minden valószínűség szerint a gyerekünk őszinte, megbízható és segítőkész felnőtté válik. Kell még ennél több indok a sport fontossága és nagyszerűsége mellett?

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search