Mi a boldog gyerekkor titka?

 In A gyermekek fejlődése, nevelése

A címben szereplő kérdésre természetesen nincsen univerzális recept. Van azonban néhány olyan tényező, amire szülőként igenis oda tudunk figyelni, így nagyobb eséllyel biztosíthatunk utódaink számára boldog, önfeledt gyerekkort, ami nélkül pedig kiegyensúlyozott felnőtté válhatnak.

1. A gondoskodás fontossága

Kutatások bizonyítják, hogy azoknak a gyerekeknek, akiket szeretetben és gondoskodásban nevel az édesanyjuk, körülbelül 10%-kal nagyobb az agyuk azon része, mely a stresszkezelésért és a memóriáért felel mire a gyermek iskoláskorba lép.

2. Az apai szeretet fontossága

Egyre több kutatás állítja, hogy nem csak az anyai szeretet alapvető fontosságú, de az apai szeretet is legalább olyan fontos a gyermekek számára. Az „ideális” apuka

– szeretetteljes és közeli kapcsolatot ápol a gyermekeivel

– figyel rájuk és meghallgatja őket

– szabályokat hoz, de adott esetben szabadjára engedi a gyerekét

 

Az elutasításban részesült, nem szeretett gyerekek jóval nagyobb eséllyel lesznek ellenségesek, agresszívak és érzelmileg instabilak.

3. A szülő boldogságának fontossága

A gyerek érzelmi és szociális fejlődését nagyban befolyásolja, ha a szülő elégedett a saját életével, nem az számít, mennyit keres, vagy hogy milyen magas a beosztása.  Az a szülő, akinek van ideje magára (barátok, kikapcsolódás, testmozgás, stb) az általában boldog, s ez a boldogság rávetül a gyermekei fejlődésére is.

4. Legyünk optimisták

Már az öt éves gyerekek is le tudják szűrni és megérteni a pozitív gondolkodás fontosságát a szüleik példájából, ahogyan a felmerülő problémákra reagálnak.  Legyen mindig a pohár félig tele, ne pedig félig üres!

Azok a gyerekek, akik 10-12 éves korukig megtanulják, hogyan legyenek optimisták, jóval kevésbé valószínű, hogy depressziósak lesznek a pubertás időszaka alatt.

 

 

5. A gyerek dicséretének fontossága

Nagyon fontos, hogy a gyerek mindig megkapja a visszaigazolást az elvégzett munkáért, de nem mindegy ezt hogyan tesszük! Azok a gyerekek, akiket a képességeikért dicsérnek és nem a megoldásba/teljesítésbe fektetett munkájukért, azok később nehezebben tudnak megbirkózni a kudarcélményekkel.

A „Milyen okos vagy!” helyett mondjuk azt, hogy „Büszke vagyok rád, hogy ilyen keményen dolgoztál a feladaton!”!

Azok a gyerekek, akiket a munkájukhoz való hozzáállásukért dicsérünk, hajlamosabbak nagyobb kedvel a kihívások elé nézni és nagyobb a motivációjuk.

6. Minden gyerek más és más

Minden gyereknek más és más a személyisége, azok a nevelési elvek, melyek mondjuk az egyiknél működtek, nem biztos, hogy működnek a másiknál. Például amelyik gyerek jobban tudja szabályozni a cselekedeteit és érzelmeit, annak nagyobb autonómiára van szüksége és kevesebb szabályra mint annak, aki kevésbé tudja féken tartani az érzelmeit és cselekedeteit.

7. A gyerekek strapabíróbbak mint gondolnánk

Lehet, hogy meglepő, de egy amerikai felmérés szerint a szülei válását megélő gyermekek 80%-ának a későbbiekben nem lesz szüksége szakember segítségére hogy feldolgozza ezt a traumát. Azok a gyerekek, melyeknek szülei megtartják egymás között a normális kapcsolatot, a tiszteletteljes és barátságos kommunikációt, kiegyensúlyozott és érzelmileg teljesen egészséges felnőttek lesznek – ehhez természetesen nagyon fontos a szülői magatartás milyensége!

8. A helyes vitatkozási kultúra fontossága

Érdemes nem felhúzni rögtön a boxkesztyűt otthon, amikor a szülők egymással vitatkoznak.  Kutatások bizonyítják, hogy azok a gyerekek, akik heves és parttalan szülői vitastílus árnyékában nőnek fel, hajlamosabbak rosszabbul teljesíteni az iskolában, érzelmileg kevésbé kiegyensúlyozottak, s később nagyobb eséllyel nyúlnak alkoholhoz, vagy drogokhoz.

9. Értelmes és önzetlen dolgok jelenléte a gyermek életében

Már egy 8 éves is megérti mi az értelmes és fontos, mi nem, s boldogabbak, ha olyan dolgokkal telnek a napjaik, melyek nekik és másoknak is fontosak. Például olyan feladattal bízzuk meg, ami segít a közösségnek amiben él vagy tanul, vagy ami fontos a klubbnak ahol sportol. Segíteni a rászorulóknak, időseknek, kedvesnek lenni másokkal mind-mind olyan dolgok, melyek nem csak gyerek boldogságát növelik, de az elismertségüket is az adott környezetben, közösségben.

10. Minél többet játsszon a gyerek

Manapság a gyerekeknek jóval kevesebb idejük jut önfeledt játékra mint akár csak 20-30 évvel ezelőtt. A játék hatásosan fejleszti a gyerekek motorikus képességeit, kreativitásukat, érzelmi és szociális világukat, és a kognitív képességeiket. Minél többet hagyjuk őket játszani, annál jobbat teszünk nekik!

11. A sportok szerepének fontossága

A sport mentálisan és fizikálisan is fejleszt, örömet nyújt, stresszoldó hatású, fegyelemre és szabálykövetésre tanít, közösségi emberré tesz, illetve a sporttevékenység értékes tanulságai az élet számos más területén kamatoztathatók.

Egy hét éven át tartó és 4000 tizenévest felölelő kutatás szerint minél többet tv előtt ül a gyerek, annál valószínűbb, hogy idővel depressziós tünetei lesznek. Ráadásul ennek eshetősége minden egyes tv nézéssel eltöltött plusz órával 8%-al emelkedik.  A megoldás egyszerű: nem bekapcsolni a tv-t, s nyomás sportolni!

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search