Sportágválasztó – 8 hasznos tipp

 In Szabadidő, kultúra és szórakozás

 

Mit sportoljon a gyerek?

Tengernyi kutatás és tanulmány támasztja alá a sport pozitív hatását a gyerekek fejlődésében. Csak néhány példa a legfontosabbak közül: mentálisan és fizikálisan is fejleszt, örömet nyújt, stresszoldó hatású, fegyelemre és szabálykövetésre tanít, közösségi emberré tesz, illetve a sporttevékenység értékes tanulságai az élet számos más területén kamatoztathatók.

Az viszont nem mindegy, pontosan mit is csináljon a gyerekünk – a megfelelő sport kiválasztása nagyon körültekintő döntést igényel. Valakinek a csapat sportok, valakinek az egyéni sportok fekszenek jobban, a testalkat, a személyisége típusa is döntő tényező lehet, illetve egyesek szeretik a kemény fizikai kontaktot, mások épp ellenkezőleg.

Mint általában minden ebben a korban, a megfelelő sport kiválasztása is szülői részvételt igényel – de hogyan tudunk mi a leghatékonyabban segíteni a gyermekünknek abban, hogy az igényeinek és érdeklődésének legmegfelelőbb sportra iratkozzon be? Íme néhány jótanács szakértőktől:

1. Minél több sporttal ismertessük meg a gyereket

Először is minél több sporttal ismertessük meg a csemeténket, melyek helyileg és logisztikailag megoldhatók a család számára (nem a legtanácsosabb a sielés felé orientálni a gyereket ha az Alföld kellős közepén lakunk). Nézzünk együtt minél több sporteseményt a tv-ben, s ha már érdeklődik az adott sport iránt, az már jó jel. Még jobb, ha élőben tudunk valamit megtekinteni, jóval több inger éri ilyenkor a gyereket.

Beszélgessünk sokat az adott sportról, mutassuk be neki minél alaposabban a rejtelmeit, szépségeit.

2. Kövessük a lelkesedés jeleit

A beszélgetések, sportesemény nézések során hamar észre lehet venni, melyek azok a sportok, melyek a legtöbb figyelemre tartanak számot, melyekről beszél vagy kérdez legszívesebben a gyerek. Az is viszonylag hamar kiszűrhető, hogy a csapat sportok, vagy az egyéni sportok érdeklik leginkább.

3. A testalkathoz igazodva próbáljunk sportot ajánlani

Érdemes minél inkább a gyerek testalkatához igazodó sport felé irányítani a gyerek figyelmét, de kivételek természetesen mindig akadnak – Kovács Antal olimpiai bajnok testalkata sem kifejezetten a cselgáncshoz lett kitalálva, de mégis, ő szállította Magyarországnak a sportág első magyar olimpiai aranyérmét.

4. Ne felejtsük el számba venni a gyerek habitusát

Nagyon fontos tisztában lennünk a gyerekünk habitusával. Hiperaktív gyereket nem érdemes leültetni sakkozni, vagy golfozni taníttatni, nekik a jóval több mozgással és nagyobb fizikai igénybevétellel járó sportok ajánlottak.

5. Orvosi vizsgálat

Mindenképpen ajánlott egy alapos sportorvosi vizsgálat mielőtt elkezdünk bármit is, hogy kizárhassunk rejtett betegségeket, illetve a szakértő felmérhesse a gyerek fizikai képességeit, s tanácsokat adhasson.

6. Próbáljunk ki több sportot

Mostanra már leszűkítettük a kört néhány sportra – ha lehet, próbálja ki mindegyiket a gyerek. Egyszerre ne űzzön kettőnél több sportot az adott időszakban (pl iskola első félévében), s ha valamelyik nem jön be, azt nyugodtan hagyja el, próbáljon ki mást!

7. Gyakoroljunk együtt

Ha van rá lehetőségünk, gyakoroljunk együtt minél többet – pl. ha a focit választja, focizzunk vele a játszótéren, grundon, kertben, stb., próbáljuk megtanítani neki amit mi tudunk, vagy mutassunk neki néhány trükköt. Ez nem csak segít megszeretni neki az adott sportot, de az együtt játékos sportolással töltött idő is rengeteget számít a szülő-gyerek kapcsolat alakulásában.

8. Ne a gyerekkel próbáljuk megvalósíttatni a be nem teljesült sport karrierünket

Semmiképpen se a gyerekünk legyen az, aki beteljesíti a mi sportolói álmainkat. Még ha annak idején mi voltunk is a grund cselezőgépe, akinek nagy karriert jósoltak a pálya mellett tébláboló „szakik” és apukák, korántsem biztos, hogy a gyereknek a foci a legmegfelelőbb. Ha az akarata és vágyai ellenére erőltetjük egy adott irányba, az általában balul szokott elsülni, s csak frusztráció és meg nem értés marad mögötte.

A gyerek számára megfelelő sport megtalálása nem könnyű, s általában hosszabb időt vesz igénybe. Türelem, rugalmasság, önzetlenség, de mindenekelőtt a gyerek képességeinek és igényeinek a figyelembevétele szükséges a sikeres választáshoz.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search